Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 403

Με το βραβείο Πολυδούρη, ανάδειξη της ελληνικής γλώσσας και στήριξη των δημιουργών

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για τη στήριξη της γλώσσας μας, η οποία χειμάζεται περισσότερο από ποτέ και να υποστηρίξουμε τους πνευματικούς ανθρώπους». Τη διπλή αυτή στόχευση υπέδειξε ο Δήμαρχος ως βάθρο και αίτιο των δύο βραβείων λόγου, του βραβείου ποίησης «Μαρία Πολυδούρη» και του βραβείου κοινωνικο-πολιτικού δοκιμίου στη μνήμη Παναγιώτη Φωτέα, που αθλοθετεί ο Δήμος Καλαμάτας.

dimarxos

Χθες, Κυριακή 4 Μαΐου 2014, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, επιδόθηκαν οι έπαινοι και οι επιταγές στη Δήμητρα Αγγέλου και την Ελένη Κοφτερού, στις οποίες απονεμήθηκε ομοφώνως το βραβείο ποίησης «Μαρία Πολυδούρη» για πρωτοεμφανιζόμενο δημιουργό, έτους 2014. Τα μέλη της επιτροπής, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας, ο Καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Γιώργος Ανδρειωμένος, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας Μαρία Τσαγκαράκη και ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας Νίκος Μπασακίδης, επέλεξαν τις βραβευθείσες συλλογές μεταξύ 27 συμμετοχών.

aggelou kofterou

Η Ελένη Κοφτερού βραβεύθηκε για την ποιητική της συλλογή «Γράμμα σε γενέθλια πόλη» και η Δήμητρα Αγγέλου για τη συλλογή ποιημάτων «Στάζουν μεσάνυχτα», σε μιαν τελετή που διοργανώθηκε από το Δήμο Καλαμάτας και το Σύνδεσμο Φιλολόγων Μεσσηνίας. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη Μάτση Χατζηλαζάρου, την πρώτη Ελληνίδα υπερρεαλίστρια.

ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΓΚΑΡΗ

Ο Δήμαρχος, στο χαιρετισμό του, τόνισε πως ο Δήμος είναι υπερήφανος διότι υποστηρίζει δύο πανελλήνια βραβεία λόγου, το βραβείο Πολυδούρη σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Φιλολόγων και το βραβείο Φωτέα. Το βραβείο Πολυδούρη εντάσσεται στα Πολυδούρεια, εκδήλωση στη μνήμη της Καλαματιανής ποιήτριας που ξεκίνησε από μιαν ιδέα του αείμνηστου καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕΚ Γιώργου Τσαγκάρη.

tsagkaris

«Έχουμε υποχρέωση να κάνουμε και ένα πανελλήνιο βραβείο μουσικής εις μνήμην Γιώργου Τσαγκάρη», γνωστοποίησε ο Π. Νίκας, προσθέτοντας πως «εδώ και χιλιάδες χρόνια, το χαρακτηριστικό της φυλής μας είναι οι άνθρωποι της γλώσσας, του πνεύματος, της τέχνης».

Η Μαρία Τσαγκαράκη, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας, εξέφρασε ευχαριστίες προς το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την υποστήριξη του βραβείου Πολυδούρη (ο Δήμος χορηγεί ποσόν 2.000 ευρώ για το βραβείο). Επίσης, εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για την ανακοίνωση του Δημάρχου σχετικά με τη θεσμοθέτηση βραβείου μουσικής στη μνήμη του Γιώργου Τσαγκάρη.

Ακολούθησε η βράβευση των κυριών Αγγέλου και Κοφτερού από το Δήμαρχο και οι βραβευθείσες διάβασαν ποιήματά τους.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΑΤΣΗ ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΥ

Στη συνέχεια, προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό για την πρώτη Ελληνίδα υπερρεαλίστρια ποιήτρια, τη Μάτση Χατζηλαζάρου. Κατόπιν, μίλησε για τη δημιουργό και το έργο της ο φιλόλογος – συγγραφέας Σταύρος Τσαγκαράκης, με θέμα: «Μάτση Χατζηλαζάρου: η πρώτη Ελληνίδα υπερρεαλίστρια». Στη συνέχεια, η Μαρία Τσαγκαράκη διάβασε το τελευταίο ποίημα της Μάτσης Χατζηλαζάρου για τον Ανδρέα Εμπειρίκο, με τίτλο «Αντίστροφη αφιέρωση».

Κατακλείδα της εκδήλωσης υπήρξε η συμμετοχή του Μουσικού Ομίλου Καλαμάτας «Ορφεύς», η χορωδία του οποίου απέδωσε τραγούδια συνοδεία ορχήστρας.

xorwdia

Το πρόγραμμα παρουσίασε η Χαρά Νικολακοπούλου, ενώ υπεύθυνος οπτικοακουστικού υλικού ήταν ο Γιώργος Σερεμετάκης, αμφότερα μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας.

aggelou.JPGdimarxos.JPGkofterou.JPGkosmos.JPGtsagkaris.JPGvraveusi.JPGxorwdia.jpg

iso

govgr

wifi4eu

Contact

99 Athinon str, Kalamata ZIP 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech