Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Ομοφωνία για την κατεδάφιση αυθαιρέτων κατασκευών στην Αγία Τριάδα

Συνήλθε χθες, Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 20.00, στην υπ’ αριθμ. 17/2014 - κατεπείγουσα - συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, για συζήτηση και λήψη απόφασης επί του μοναδικού θέματος: Υλοποίηση της με αριθμ. πρωτ. 68479/2768/6-8-2014 (ΑΔΑ: ΩΩΠΓΟΡ1Φ-ΠΑΓ) Απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος & Ιονίου με θέμα: «Κατεδάφιση αυθαιρέτων κατασκευών (οικισμού αθιγγάνων) στην περιοχή Αγίας Τριάδας όπισθεν του Πολυκλαδικού Λυκείου Καλαμάτας του Δήμου Καλαμάτας».

Ο κατεπείγων χαρακτήρας της συνεδρίασης συνίστατο στο γεγονός ότι η ως άνω απόφαση πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα, ύστερα μάλιστα από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το ανωτέρω θέμα ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας και προκειμένου να καταστεί δυνατή η μεταστέγαση της ευπαθούς αυτής κοινωνικής ομάδας πριν την έλευση της χειμερινής περιόδου.

 

ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ

Στο Δημοτικό Συμβούλιο υπάρχει σύγκλιση απόψεων για την κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων του οικισμού αθιγγάνων Αγίας Τριάδος και για την εφαρμογή της απόφασης κατεδάφισης του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Διαφορές υπάρχουν ως προς τον τρόπο υλοποίησης αυτής της απόφασης και, κυρίως, για τις αναγκαίες εναλλακτικές λύσεις στέγασης των αθιγγάνων που διαμένουν εκεί.

 

Π. ΝΙΚΑΣ: Η ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΑΡΡΗΚΤΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΠΙΡΜΠΙΤΑΣ

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας, στις αγορεύσεις του, τόνισε ότι η κατεδάφιση των παραπηγμάτων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επαναχρησιμοποίηση της κατασκήνωσης αθιγγάνων στην Μπιρμπίτα. Ως εναλλακτικές λύσεις για τη στέγαση των παραπηγματούχων αθιγγάνων, πρότεινε:

Α) την Μπιρμπίτα, με προϋπόθεση την αποκατάστασή της με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (επιτεύχθηκε συμφωνία) και την τοποθέτηση λυομένων σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών, καθώς και

Β) τη συμμετοχή του Δήμου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα στέγασης αστέγων, που συναρτάται με το Νόμο 4052, άρθ. 29, καθώς και την υποβολή πρότασης μέχρι 13 Οκτωβρίου 2014 για επιδότηση ενοικίου.

 

Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Εν τέλει, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία την εξής απόφαση:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει

1. Θεωρεί απολύτως αναγκαία την άµεση κατεδάφιση των αυθαιρέτων κατασκευών στην περιοχή Αγίας Τριάδας και όπισθεν του Πολυκλαδικού Λυκείου Καλαµάτας, για λόγους νοµιµότητας, υγείας και κοινωνικής ειρήνης.

2. Η κατεδάφιση να γίνει σύµφωνα µε τα οριζόµενα από τη νοµοθεσία, τις οδηγίες κρατικών αρχών και την υπ’ αριθµ. πρωτ. 68479/2768/6-8-2014 Απόφαση του Γενικού Γραµµατέα της Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης Πελοποννήσου, ∆υτικής Ελλάδος & Ιονίου.

3. Εξουσιοδοτεί τον κ. ∆ήµαρχο Καλαµάτας, σε συνεργασία µε την Εισαγγελία και την Αστυνοµική Αρχή, να προσδιορίσει την ακριβή ηµεροµηνία κατεδάφισης.

4. Εµµένει στην υπ’ αριθµ. 405/2013 απόφασή του σχετικά µε την καταλληλότητα της περιοχής «Μπιρμπίτα» για τη στέγαση των διαµενόντων στα αυθαίρετα παραπήγµατα και, γενικότερα, στην αξιοποίηση αυτού του χώρου για το σκοπό τον οποίο αποκτήθηκε. Προς αυτή την κατεύθυνση ζητεί την αρµονική συνεργασία µε την Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου στην κατεύθυνση επισκευών και βελτίωσης της λειτουργικότητας της κατασκήνωσης Αθιγγάνων «Μπιρµπίτα», µε παραχώρησή της κατά χρήση στο ∆ήµο Καλαµάτας, για περιορισµένο χρονικό διάστηµα ή µε κάποιο άλλο τρόπο.

5. Ζητεί από τη ∆ιοίκηση και τις Υπηρεσίες του ∆ήµου να υποβληθεί άµεσα πρόταση, σύµφωνα µε τα προβλεπόµενα από το άρθρο 29 του Ν. 4052 για τη στέγαση αυτών των παραπηγµατούχων Αθιγγάνων που το επιθυµούν, και σύµφωνα µε τις οδηγίες του Υφυπουργού κ. Βασιλείου Κεγκέρογλου.

6. Θεωρεί την πρόταση του Υφυπουργού κ. Βασιλείου Κεγκέρογλου για την άµεση χρηµατοδότηση του ∆ήµου Καλαµάτας µε το ποσό των 200 έως 500 χιλιάδων ευρώ και µε σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών στην κατασκήνωση «Μπιρµπίτα», ως εξόχως σηµαντική για την επίλυση του µεγάλου αυτού προβλήµατος.

7. ∆ίνει κατεύθυνση για αυτονόητες ενέργειες συνεννόησης και υποστήριξης των αθιγγάνων µε κάθε τρόπο στα πλαίσια του Συντάγµατος και των Νόµων».

Σημειώνεται ότι από σήμερα ξεκινά η διαδικασία συζήτησης με επιτροπή των αθιγγάνων, η οποία θα έχει ως στόχο την υλοποίηση της απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος & Ιονίου με συνεννόηση και συναίνεση και, προφανώς, με ενέργειες προσωρινής έστω στέγασης των παραπηγματούχων.

 

synedriasi_ds_02_10.JPGsynedriasi_ds_02_10_1.JPGsynedriasi_ds_02_10_2.JPGsynedriasi_ds_02_10_3.JPGsynedriasi_ds_02_10_4.JPGsynedriasi_ds_02_10_5.JPGsynedriasi_ds_02_10_6.JPGsynedriasi_ds_02_10_7.JPG

iso

govgr

wifi4eu

Contact

99 Athinon str, Kalamata ZIP 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech