Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 403

Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε στις 6 Νοεμβρίου 2014

Συνήλθε χθες, Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας στην υπ’ αριθμ. 21/2014 συνεδρίασή του και έλαβε αποφάσεις επί 26 θεμάτων της ημερησίας διατάξεως και 6 εκτός αυτής.

Τα σημαντικότερα θέματα επί των οποίων έλαβε αποφάσεις το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι τα εξής:

1. Έργα μέσω LEADER
 
Το Σώμα ενέκρινε εισηγήσεις για την αποδοχή των αποφάσεων προέγκρισης δημοπράτησης, όσον αφορά σε έργα για τα οποία ο Δήμος Καλαμάτας υπέβαλε φακέλους και εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της εκτέλεσής τους μέσω του Προγράμματος LEADER. Η δημοπράτηση των έργων αυτών θα γίνει από το Δήμο Καλαμάτας άμεσα.
Πρόκειται για τα εξής έργα:
 
ΑΡΙΣ
 
α. Κατασκευή μικρών τεχνικών έργων στον αποστραγγιστικό χάνδακα Ρίνα Δημοτικής Ενότητας Άριος, προϋπ. 70.000 ευρώ με το ΦΠΑ
β. Μετατροπή κτηρίου πρώην Αγροτικού Συνεταιρισμού Άριος σε εκθετήριο, προϋπ. 70.000 ευρώ με το ΦΠΑ
 
as-arios
 
ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ
 
γ. Ανάπλαση δημοτικής οδού Τοπικής Κοινότητας Ασπροχώματος, από Εκκλησία Ταξιαρχών έως Νέα Είσοδο, προϋπ. 50.500 ευρώ με το ΦΠΑ
 
asproxoma
 
ΘΟΥΡΙΑ
 
δ. Αναβάθμιση αποθηκών ΑΣΟ Θουρίας για πολιτιστική χρήση, προϋπ. 73.800 ευρώ με το ΦΠΑ
 
aso-thourias
 
ΑΡΙΟΧΩΡΙ
 
ε. Μετατροπή του υφισταμένου κτηρίου «αρχοντικό Δαγρέ» στην Τ.Κ. Αριοχωρίου σε εκθετήριο που σχετίζεται με τη λαογραφική - αγροτική - πολιτιστική κληρονομιά, προϋπ. 40.000 ευρώ με το ΦΠΑ
 
dagre-arioxwri
 
2. Οστεοφυλάκιο στο κοιμητήριο Θουρίας
Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη µελέτη και τον προϋπολογισµό, ύψους 21.500 ευρώ με το ΦΠΑ, του έργου «Αποπεράτωση οστεοφυλακίου κοιµητηρίου Θουρίας». Θα αποπερατωθεί το κτήριο, που βρίσκεται στο στάδιο του σκελετού και θα κατασκευασθούν τα δίκτυα για φωτισμό, ύδρευση και αποχέτευση.
 
osteothikes-thouria
 
3.Συντήρηση κτηρίων καλλιτεχνικών σχολείων
Δόθηκε έγκριση για τον 1ο ανακεφαλαιωτικό πίνακα εργασιών και τον 1ο Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε. του έργου «Συντήρηση καλλιτεχνικών κτηρίων και Δημοτικού Καταστήματος Άνθειας».
Το συγκεκριµένο έργο αφορά σε εργασίες επισκευής και συντήρησης του Δημοτικού Ωδείου, του κτηρίου των ∆ιοικητικών Υπηρεσιών, του κτηρίου του Εικαστικού Σχολείου, του κτηρίου ∆ασκαρόλη - Χανδρινού (Διεύθυνση Γεωτεχνικών) και του ∆ηµοτικού Καταστήματος Άνθειας. Η παρέμβαση στην Άνθεια θα αποδώσει ένα χώρο κατάλληλο για κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Επίσης, περιελήφθησαν στις παρεμβάσεις του έργου παρεμβάσεις που κρίθηκε αναγκαίο να πραγματοποιηθούν σε δύο παραδοσιακά καλλιτεχνικά κτήρια του Δήμου Καλαμάτας και συνίστανται στον εξωτερικό χρωματισμό του Δημαρχείου, καθώς και στον εξωτερικό χρωματισμό, στην αντικατάσταση της στέγης και σε εσωτερικές επεμβάσεις στο αναψυκτήριο που βρίσκεται στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων.
Μειοδότης είχε αναδειχθεί η Παντεχνική Μεσσηνίας – Δ. Μουτσώκος και Συνεργάτες, με έκπτωση 39,42% επί προϋπολογισμού 200.000 με το ΦΠΑ.
 
anapsiktirio
 
4. Απαγόρευση στάθμευσης
Εγκρίθηκε η απαγόρευση στάθµευσης µεγάλων οχηµάτων στις οδούς Πραξιτέλους, από Ακρίτα έως Βουλγαροκτόνου και Βουλγαροκτόνου, από Πραξιτέλους έως Κρήτης, δεδομένου ότι μεταξύ των οδών Ακρίτα, Πραξιτέλους, Βουλγαροκτόνου και Κρήτης λειτουργούν 3 σχολεία με μεγάλο αριθμό μαθητών και η στάθμευση μεγάλων οχημάτων δημιουργεί προβλήματα στην ασφαλή πρόσβαση των παιδιών στα σχολεία. Επίσης, τα βαρέα οχήματα συνιστούν εμπόδιο για τους οδηγούς, ώστε αυτοί να πληροφορούνται εγκαίρως πινακίδες του ΚΟΚ.
Ανάλογη απαγόρευση θα ισχύσει και σε άλλες οδούς με ανάλογες αποφάσεις.
 
5. Δημοτική Φιλαρμονική στα Αρφαρά
Εγκρίθηκαν η ίδρυση, η μελέτη και το κόστος λειτουργίας της Φιλαρμονικής στ’ Αρφαρά. Σημειώνεται πως ο Δήμος Καλαμάτας και η Δημοτική Φιλαρμονική, στο πλαίσιο της δωρεάν προσφοράς καλλιτεχνικής παιδείας σε όλα τα παιδιά και τους πολίτες του Δήμου, θα λειτουργήσουν Σχολείο Φιλαρμονικής με έδρα τα Αρφαρά. Σε αυτό θα διδάσκονται όλα τα όργανα Φιλαρμονικής, ξύλινα, χάλκινα, κρουστά, καθώς και θεωρία της μουσικής, σε εβδομαδιαία βάση.
 
fialrmoniki
 
Σκοπός είναι και τα παιδιά των πιο απομακρυσμένων περιοχών του Δήμου να δημιουργήσουν σύνολα μουσικής, με τα οποία θα εκφράζονται και θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις των περιοχών τους. Παράλληλα, θα επιτευχθεί και πολιτιστική αποκέντρωση, με θετικά αποτελέσματα όπως ενδυνάμωση του τοπικού δυναμικού, ανάπτυξη των τοπικών διαμερισμάτων, επικοινωνία με άλλα πολιτιστικά κέντρα, δημιουργία νέων καλλιτεχνικών τοπικών θεσμών κ.ά.
Η παραπάνω Φιλαρμονική μπορεί να μεριμνήσει για την εκμάθηση της μουσικής σε μαθητές και από κοντινά χωριά των Αρφαρών. Η Φιλαρμονική Αρφαρών διοικητικά και οικονομικά θα υπάγεται στην Φιλαρμονική Καλαμάτας. Το κτήριο λειτουργίας (Νιαρχαίϊκο) θα διατεθεί από το Δήμο.
 
6. Επέκταση αρμοδιοτήτων Τμήματος Αδειών και Ελέγχων
Από το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίθηκε η παράλληλη άσκηση με την ΕΛ.ΑΣ., εκ μέρους του Τμήματος Αδειών και Ελέγχων, των αρμοδιοτήτων του ελέγχου της στάθμευσης σε θέσεις επισκεπτών, μόνιμων κατοίκων και σε ειδικές θέσεις στάθμευσης, στο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, καθώς και του ελέγχου της στάσης και στάθμευσης οχημάτων και της επιβολής διοικητικών μέτρων του άρθρου 103 του νόμου 2696/1999, για την παράνομη στάθμευση οχημάτων στους πεζοδρόμους, πλατείες, πεζοδρόμια κ.λπ.
 
7. Κατάρτιση ΑμεΑ
Το Σώμα παρέσχε έγκριση συνεργασίας του Δήμου Καλαμάτας με την εταιρεία ΚΕΚ ΑΙΑΣ ΑΕ, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, για την υλοποίηση της πρακτικής άσκησης (για 260 ώρες) 15 καταρτιζομένων ανέργων που είναι Άτομα με Αναπηρία, στις δομές του Δήμου.
 
8.Παύση διοικητικής υποστήριξης Δήμων
Εγκρίθηκε η παύση διοικητικής υποστήριξης σε πολεοδομικά και τεχνικά θέματα, από 1/1/2015, προς τους Δήμους Μεσσήνης και Πύλου – Νέστορος, από τις υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας.
Τούτο αποφασίσθηκε επειδή η διαδικασία αυτή επιφέρει μεγάλη οικονομική επιβάρυνση στο Δήμο Καλαμάτας (καύσιμα, αποζημίωση εκτός έδρας) και απασχόληση των υπαλλήλων σε καθήκοντα εκτός Δήμου. 
Ο Π. Νίκας σημείωσε πως πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται επιτέλους ο Ν. 3852/2010 και οι Δήμοι που έχουν τη δυνατότητα, όπως ο Δήμος Πύλου - Νέστορος και ο Δήμος Μεσσήνης, να αναπτύξουν τις υπηρεσίες τους. Η λειτουργία Πολεοδομικών Υπηρεσιών θα εξυπηρετήσει τους κατοίκους σ' αυτές τις περιοχές στην καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων, λόγω εγγύτητας και θα δώσει τη δυνατότητα να αναπτυχθούν στις έδρες των Δήμων Πύλου - Νέστορος και Μεσσήνης τεχνικά γραφεία, δικηγορικά γραφεία και, γενικότερα, να ενισχυθεί η τοπική οικονομία.
Ο Δήμαρχος επίσης ανέφερε πως η υποστήριξη προς τους Δήμους Δυτικής Μάνης και Οιχαλίας, που δεν έχουν ανάλογες δυνατότητες, θα συνεχισθεί.
 
9. Επιτροπή ονοματοθεσίας
Εγκρίθηκε η συγκρότηση επιτροπής ονοματοθεσίας αποτελούμενης από 7 μέλη (4 από την πλειοψηφία, 2 από την μειοψηφία και ο Πρόεδρος Συμβουλίου ή Εκπρόσωπος της οικείας Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας). Πρόεδρος ορίσθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτριος Πολίτης.
 
10. Εκπρόσωποι στη Μεσσηνιακή Αμφικτυονία
Στη Γενική Συνέλευση της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, το Δήμο Καλαμάτας θα εκπροσωπούν οι δημοτικοί σύμβουλοι Ανδρέας Καραγιάννης και Εμμανουήλ-Λεονάρδος Μάκαρης.
 
amfiktyonia
 
11. Αντιπροσωπεία για το Νέο Δελχί
Εγκρίθηκε η μετάβαση διμελούς αντιπροσωπείας του Δήμου Καλαμάτας στο Νέο Δελχί της Ινδίας, για την προβολή της περιοχής μας ως τουριστικού προορισμού, καθώς και των ποιοτικών διατροφικών προϊόντων της. Η αντιπροσωπεία θα μετάσχει σε εκδηλώσεις που προγραμματίζει για το μήνα Νοέμβριο η Πρεσβεία της Ελλάδος στο Νέο Δελχί και θα παράσχει πληροφορίες σε επιλεγμένο κοινό για τα οφέλη της μεσογειακής δίαιτας και για την Καλαμάτα ως τουριστικό προορισμό. 
Οι πληροφορίες αυτές θα παρασχεθούν σε συνεργασία με την Αλίκη Κουτσομητοπούλου, σύμβουλο της Πρεσβείας μας (Καλαματιανή στην καταγωγή) και με τον Μεσσήνιο σεφ Πάρι Κωστόπουλο, ο οποίος θα παρουσιάσει μενού με μεσσηνιακά προϊόντα ως πρώτες ύλες. Επίσης, θα προβληθεί ντοκιμαντέρ του Δήμου Καλαμάτας, διάρκειας μισής ώρας.
Σχετικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην πρεσβευτική κατοικία στο Νέο Δελχί και σε μεγάλα ξενοδοχεία.
 
12. Προβολή περιοχής Αλαγονίας
Για την κάλυψη δαπανών τουριστικής προβολής των ορεινών περιοχών του Δήμου Καλαμάτας, με την έκδοση σχετικού τουριστικού οδηγού με έμφαση στην περιοχή της Αλαγονίας, εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης 13.245,01 €.
 
oreina
 
13. Εγκαίνια Νιαρχαίϊκου στ’ Αρφαρά
Εγκρίθηκε η διάθεση πιστώσεων για την κάλυψη δαπανών διοργάνωσης εγκαινίων του νέου κτηρίου του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, καθώς και του δημοτικού κτηρίου Νιαρχαίϊκο στην Τοπική Κοινότητα Αρφαρών.
Η ανακατασκευή στο Νιαρχαίϊκο Λιοτρίβι στ' Αρφαρά ολοκληρώθηκε και εκεί θα στεγασθούν όλες οι Δημοτικές Υπηρεσίες της Δημοτικής Ενότητας Αρφαρών, δηλαδή το ΚΕΠ, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», άλλες Δημοτικές Υπηρεσίες, Τοπικό Συμβούλιο Αρφαρών κ.λπ.
Επίσης, θα στεγασθούν ο Πολιτιστικός Σύλλογος, πολιτιστικές δραστηριότητες της Κ.Ε. «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας και η υπό σύσταση Δημοτική Φιλαρμονική Αρφαρών.
 
niarxaiiko
 
14. Καταφύγιο αδέσποτων ζώων
Εγκρίθηκε η μίσθωση ιδιωτικού ακινήτου, όπου θα αναπτυχθεί εγκατάσταση φιλοξενίας αδέσποτων ζώων, δεδομένου ότι ο χώρος που προ 20ετίας είχε αγοράσει ο Δήμος, στην περιοχή του Ασπροχώματος, αποδείχθηκε ακατάλληλος λόγω πλημμυρών. Το Δημοτικό Συμβούλιο επίσης ενέκρινε τη σύσταση της Επιτροπής Καταλληλότητας Ακινήτου, αποτελούμενης από τους δημοτικούς συμβούλους Γεώργιο Καρβέλη και Χριστίνα-Ελευθερία Καντζιλιέρη και το δημοτικό υπάλληλο – πολιτικό μηχανικό Κωνσταντίνο Παπουτσή.
 
 
 

 

iso

govgr

wifi4eu

Contact

99 Athinon str, Kalamata ZIP 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech