Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 403

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας συνεδρίασε στις 15 Ιανουαρίου 2015

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας συνήλθε στην 1η/2015 συνεδρίασή του, το βράδυ της 15ης Ιανουαρίου 2015 και έλαβε αποφάσεις επί 21 θεμάτων, μεταξύ των οποίων 1 εκτός ημερησίας διατάξεως. Οι σημαντικότερες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν ως εξής:

 
1. ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
 
Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ενέκρινε την απόφαση του ΔΣ του νεοσύστατου Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Καλαμάτας, που αφορούσε στον προϋπολογισμό έτους 2015 αυτού του Νομικού Προσώπου του Δήμου. Η μισθοδοσία του προσωπικού θα καταβάλλεται από το Δήμο.
Ο Δήμος Καλαμάτας θα συμβάλει στον προϋπολογισμό του Αθλητικού Οργανισμού με ποσό 380.000 ευρώ, που θα διατεθεί για τη συντήρηση των αθλητικών υποδομών και την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών τους.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχουν όλοι οι αθλητικοί χώροι, οι οποίοι είναι γηρασμένοι και δήλωσε ότι εάν ο αγώνας για την αναβάθμισή τους μέσα στο 2015 προς την κατεύθυνση της Κυβέρνησης δεν έχει αποτέλεσμα, ο Δήμος θα προχωρήσει σε σύναψη δανείου για τις αναγκαίες εργασίες αναβάθμισης και ιδιαίτερα των γηπέδων στα Παλιάμπελα Καλαμάτας, στο Πλατύ, στην Άμφεια, στη Θουρία, στα Λαίϊκα και στη Νέδουσα.
 
af
 
2. ΝΕΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ
 
Εγκρίθηκε η ίδρυση και λειτουργία επιπλέον Κέντρων Δια Βίου Μάθησης στην περιφέρεια του Δήμου, πέραν όσων λειτουργούν ήδη στην πόλη της Καλαμάτας. Τα νέα Κέντρα θα λειτουργήσουν είτε σε Δημοτικά Σχολεία είτε σε πρώην Δημοτικά Σχολεία είτε σε δημοτικά κτήρια. Υπάρχουν περί τα 100 προγράμματα εκπαίδευσης, η επιλογή των γνωστικών αντικειμένων γίνεται από τις τοπικές κοινωνίες (ζαχαροπλαστική, μαγειρική, ξένες γλώσσες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, νέες καλλιέργειες κ.ά.). Οι προσπάθειες είναι συνεχείς, και από το Δήμο και από τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων, ώστε να υπάρξει και στην περιφέρεια του Δήμου Καλαμάτας προσέλευση, διέξοδος στη δημιουργικότητα των πολιτών και άνοδος του μορφωτικού τους επιπέδου, μαζί με την απόκτηση γνώσης της σύγχρονης πραγματικότητας.
 
kdvm
 
Τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης, των οποίων εγκρίθηκε η ίδρυση και λειτουργία, είναι: στο 6ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, στο 22ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, στο Δημοτικό Σχολείο Άριος, στο Δημοτικό Σχολείο Λαιΐκων, στο Δημοτικό Σχολείο Παραλίας Βέργας, στο Γυμνάσιο Αρφαρών, στο Δημοτικό Σχολείο Ασπροχώματος, στο κτήριο του Συλλόγου Πολυτέκνων Καλαμάτας & Περιχώρων, στο Α΄ & Β΄ ΚΑΠΗ Καλαμάτας και στο δημοτικό κτήριο Μάντζειο Πλατέος, αλλά και στη Μικρή Μαντίνεια, στη Θουρία και στον Αντικάλαμο.

kdvm-antikalamos

 3. ΕΠΑΙΝΟΙ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Τα μέλη του Σώματος ενέκριναν την απονομή του επαίνου Νικολάου Πολίτη στους τρεις πρωτεύσαντες μαθητές της Γ΄ Λυκείου, που πέτυχαν στις εισαγωγικές εξετάσεις της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης το 2014 μέσω των τριών κατευθύνσεων (θεωρητικής, θετικής, τεχνολογικής). Ο έπαινος συνοδεύεται από την καταβολή ποσού 400 € για τον πρώτο, 300 € για τον δεύτερο και 200 € για τον τρίτο και εγκρίθηκε η διάθεση συνολικής πίστωσης 2.700 €.
Η απονομή θα γίνει στο πλαίσιο του εορτασμού της μνήμης των Τριών Ιεραρχών, προστατών της Παιδείας, στις 30 Ιανουαρίου 2015, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.
Οι πρωτεύσαντες είναι:
 
Θεωρητική κατεύθυνση: 
1. Χριστοπούλου Παντελία 4ο Γ. Λ. Καλαμάτας
2. Χαραλαμποπούλου Βασιλική 3ο Γ. Λ. Καλαμάτας
3. Μαργέλης Αλέξανδρος Εκπαιδευτήρια Μπουγά
 
Θετική κατεύθυνση
1. Γκότσης Βασίλειος 1ο Γ. Λ. Καλαμάτας
2. Μανδηλάρη Ευγενία 3ο Γ.Λ. Καλαμάτας
3. Καλέκα Μαρία 4ο Γ. Λ. Καλαμάτας
 
Τεχνολογική κατεύθυνση
1. Αναγνωσταράς Παναγιώτης3ο  Γ. Λ. Καλαμάτας
2. Κυριαζή Ευρυδίκη4ο Γ. Λ. Καλαμάτας
3. Καμαρινοπούλου Νεφέλη - ΣταυρούλαΕκπαιδευτήρια Μπουγά

epainoi n politi 10 

4. ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ
 
Από το Δημοτικό Συμβούλιο, παρουσία της πρώην Επιμελήτριας Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ελήφθη απόφαση, με την οποία ζητείται από τον Υπουργό Δικαιοσύνης η στελέχωση και η λειτουργία του Γραφείου Επιμελητών Ανηλίκων Καλαμάτας. Υπάρχει διάθεση να στελεχωθεί το Γραφείο αυτό από ειδική επιστήμονα, με μετάταξη. Προκειμένου να συμβεί αυτό, απαιτείται έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τους Υπουργούς Υγείας, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης. Ο Δήμος Καλαμάτας θα διεκδικήσει την επαναλειτουργία του Γραφείου αυτού.
 
 
5. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΠΕ
 
Το Σώμα παρέσχε την έγκρισή του για τη σύναψη Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και του Δήμου Καλαμάτας, με σκοπό την πιλοτική εφαρμογή ενεργειακών παρεμβάσεων μέσω Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Καλαμάτας.
Το ΚΑΠΕ είναι ΝΠΙΔ και αποτελεί τον επίσημο εκφραστή της πολιτείας στα ζητήματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στο παρελθόν, ο Δήμος Καλαμάτας είχε συνεργασία με το ΚΑΠΕ και το σημαντικότερο αντικείμενο αυτής ήταν το «πράσινο δώμα», το οποίο θα κατασκευασθεί στη στέγη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας (οδός Παλαιολόγου).
Η απόφαση για συνεργασία με το ΚΑΠΕ δεν επιφέρει κανένα οικονομικό βάρος για το Δήμο Καλαμάτας.
 
kolimvitirio
 
6. ΑΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
 
Αναβλήθηκε η συζήτηση θέματος σχετικά με την επέκταση της αστικής περιοχής μέχρι το Νοσοκομείο Καλαμάτας, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την επέκταση της αστικής συγκοινωνίας μέχρις εκεί.
Το σημαντικότερο πρόβλημα το οποίο υπάρχει είναι ότι, εάν αυτή η περιοχή θεωρηθεί αστική, το Υπεραστικό ΚΤΕΛ αρνείται να εκτελεί τη συγκοινωνία μέχρι το Νοσοκομείο και οι επιβάτες που προέρχονται από τις περιοχές Μεσσήνης, Πύλου, Μεθώνης, Κορώνης θα αποβιβάζονται στο Ασπρόχωμα.
Ο Δήμος Καλαμάτας επιδιώκει να μην υπάρχει τέτοια ταλαιπωρία και επιζητεί τη ρύθμιση του ζητήματος, γι’ αυτό και πρέπει να συνεχισθεί και ολοκληρωθεί η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης και το θέμα να εισαχθεί - ει δυνατόν με κοινά αποδεκτές θέσεις - στο Δημοτικό Συμβούλιο και να προχωρήσει η σχετική διαδικασία.
Ο Δήμαρχος δεσμεύθηκε ότι στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα συζητηθεί το θέμα αυτό. Σημειώνεται πως το Δημοτικό Συμβούλιο γνωμοδοτεί και την τελική απόφαση θα λάβει η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
 
bus
 
7. 3ο ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
 
Εγκρίθηκαν η διοργάνωση του 3ου Καλαματιανού Καρναβαλιού και των αποκριάτικων εκδηλώσεων, σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους και επαγγελματίες, με στόχο τη διατήρηση της παράδοσης, την αναβίωση εθίμων, τη διάχυση εορταστικού κλίματος σε όλη την περιφέρεια του Δήμου Καλαμάτας, καθώς και την προσέλκυση επισκεπτών από τη νότια Πελοπόννησο και πέραν αυτής.
Το τελικό πρόγραμμα εκδηλώσεων θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
•Έναρξη στις 7/2 στην πλατεία Όθωνος
•Στις 14/2 νυκτερινή παρέλαση
•Στις 22/2, μεγάλη παρέλαση και τελετή λήξης.
Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη διάθεση συνολικής πίστωσης ύψους 59.750 €, εκ των οποίων 36.300 €, με το ΦΠΑ, για ηχητική – φωτιστική κάλυψη των εκδηλώσεων, εξέδρες, οπτικοακουστικό εξοπλισμό, γεννήτρια και σχετικές εκτυπώσεις, καθώς και 23.450 €, με το ΦΠΑ, για την ανάθεση της οργάνωσης και προβολής των εκδηλώσεων στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Καλαμάτας «Φάρις».

kal-karnavali

8. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΤΟ ΤΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ
 
Δόθηκε έγκριση για την υπογραφή Μνημονίων Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πελοποννήσου και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, σχετικά με τη συμμετοχή των φορέων αυτών  στην υποστήριξη της υποψηφιότητας της Καλαμάτας για Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα κατά το έτος 2021.

kalamata21

9. ΥΠΟΔΟΧΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΩΝ
 
Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας έλαβε μία σημαντική απόφαση – και μάλιστα ομόφωνα - όσον αφορά στον τουριστικό τομέα, καθώς ενέκρινε την αποκομιδή απορριμμάτων από τα ελλιμενιζόμενα στο λιμάνι της Καλαμάτας κρουαζιερόπλοια. Το τέλος προσδιορίσθηκε σε 100 ευρώ ανά τόνο.
Με τον τρόπο αυτό, ο λιμένας Καλαμάτας θα καταστεί ελκυστικότερος αναφορικά με την προσέλκυση κρουαζιεροπλοίων, καθώς θα τους παρέχει σημαντικές εξυπηρετήσεις.
Σημειώνεται πως μέσω του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου προωθούνται οι διαδικασίες για την υδροδότηση και ρευματοδότηση σκαφών, που ελλιμενίζονται στο λιμάνι Καλαμάτας.
 

krouazieroploio 

10. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΑΡΙΝΑΣ
 
Εγκρίθηκε η ανάκληση της παραχώρησης της χρήσης των ακινήτων της μαρίνας προς την Κτηματική Καλαμάτας Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία «Διοκλής» και η διαχείριση αυτών θα πραγματοποιείται από το Δήμο Καλαμάτας.
Μετά από εκτεταμένη συζήτηση που έγινε για αυτό το πολύ σημαντικό θέμα, η κατεύθυνση που υιοθετεί το Δημοτικό Συμβούλιο, με εισήγηση και του Δημάρχου, είναι η περιοχή της Μαρίνας, για λόγους που συνδέονται με τη λειτουργία της Καλαμάτας, να παραμείνει στα χέρια της πόλης. Για το σκοπό αυτό, η επαγρύπνηση και η διεκδίκηση θα είναι συνεχείς.

marine 

11. ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΕ 5 ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΑ
 
Εγκρίθηκε η πρόσληψη εργατικού και τεχνικού προσωπικού και συγκεκριμένα είκοσι ατόμων, που θα απασχολούνται για πέντε ημερομίσθια κατ’ άτομο το μήνα, προς κάλυψη αναγκών του Δήμου Καλαμάτας.
 

iso

govgr

wifi4eu

Contact

99 Athinon str, Kalamata ZIP 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech