Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Γιορτή για τους Τρεις Ιεράρχες, για την ελληνική και χριστιανική παιδεία

«Οι ιδέες τους παραμένουν διαχρονικές και συχνά ζητούμενα της εποχής μας», επεσήμανε μιλώντας σε εκδήλωση για τους Τρεις Ιεράρχες, προστάτες των Γραμμάτων και των Επιστημών, η Βασιλική Πανταζή, καθηγήτρια του 7ου Γυμνασίου Καλαμάτας. Η πετυχημένη αυτή εκδήλωση, στην οποία οι μαθήτριες και οι μαθητές του 17ου Δημοτικού Σχολείου και του 7ου Γυμνασίου Καλαμάτας παρουσίασαν βασικά σημεία του έργου των Τριών Ιεραρχών με τρόπο εύληπτο, ευσύνοπτο και ευχάριστο για το θεατή, διεξήχθη το βράδυ της Παρασκευής 30 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, με τη συμβολή του Δήμου Καλαμάτας.
Ο Βασίλειος ο Μέγας, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, το έργο και οι διδαχές τους αποτέλεσαν το επίκεντρο της εορτής, η οποία ξεκίνησε με προσευχή την οποία απέδωσε η χορωδία του 7ου Γυμνασίου και διανθίσθηκε από εκκλησιαστικούς ύμνους, από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας και με χορούς της Καππαδοκίας από το Μορφωτικό Σύλλογο Μεσσηνίας, λόγω της καταγωγής του Βασιλείου και του Γρηγορίου από την περιοχή αυτή και της ιδιαίτερης τιμής που τους απέδιδαν οι Έλληνες αυτού του τόπου της Μικράς Ασίας.
 
xoroi ekklisiastikoi-umnoi
 
Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΠΡΟΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ
ΣΤΑΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ
 
Η ομιλήτρια κυρία Πανταζή, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως οι τρεις αυτοί μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας αντιλήφθηκαν και αναγνώρισαν τη σημασία της αρχαίας ελληνικής παιδείας, την οποία θεώρησαν ως προπαιδευτικό στάδιο για την κατανόηση του χριστιανικού μηνύματος. Σήμερα υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τέτοιους οικουμενικούς δασκάλους, ώστε σύμφωνα με τις διδαχές τους να διαπλάσουν οι εκπαιδευτικοί χαρακτήρες ολοκληρωμένους, πέρα από τη μετάδοση γνώσεων στους μαθητές.
 
vasilki-pantazi
 
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ
ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΥΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
 
Ο Δήμαρχος – σε σύντομο χαιρετισμό του - συνεχάρη τους συντελεστές της γιορτής, καθηγητές και μαθητές του 7ου Γυμνασίου και του 17ου Δημοτικού Σχολείου, της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, καθώς και το Μορφωτικό Σύλλογο Μεσσηνίας.
 
dimarxos 
 
Τόνισε, δε, ότι η γιορτή αυτή, που είναι πολύ ουσιαστική και ο Δήμος θα συνεχίσει να την ενισχύει, αποδεικνύει ότι τα ιδανικά για τα οποία αγωνίσθηκαν οι Τρεις Ιεράρχες είναι και σήμερα επίκαιρα. «Το βασικό περιουσιακό στοιχείο της πατρίδος μας είναι τα νέα Ελληνάκια», επεσήμανε ο Δήμαρχος, υπογραμμίζοντας την αξία των ιδανικών του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας για την παροχή Παιδείας στα παιδιά.
 
ΟΙ ΕΠΑΙΝΟΙ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
 
Στο τέλος της εκδήλωσης, επιδόθηκαν στους δικαιούχους ή σε εκπροσώπους τους οι έπαινοι Νικολάου Πολίτη, τους οποίους έχει θεσμοθετήσει ο Δήμος Καλαμάτας. Οι έπαινοι απονεμήθηκαν στους τρεις πρωτεύσαντες μαθητές της Γ΄ Λυκείου, που πέτυχαν στις εισαγωγικές εξετάσεις της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης το 2014 μέσω των τριών κατευθύνσεων (θεωρητικής, θετικής, τεχνολογικής) και συνοδεύονταν από την καταβολή ποσού 400 € για τον πρώτο, 300 € για τον δεύτερο και 200 € για τον τρίτο, σε εκτέλεση αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου.
 
vraveuthentes-ekproswpoi
 
Οι πρωτεύσαντες είναι:
 
Θεωρητική κατεύθυνση: 
1. Χριστοπούλου Παντελία      4ο Γ. Λ. Καλαμάτας
2. Χαραλαμποπούλου Βασιλική        3ο Γ. Λ. Καλαμάτας
3. Μαργέλης Αλέξανδρος        Εκπαιδευτήρια Μπουγά
 
Θετική κατεύθυνση
1. Γκότσης Βασίλειος    1ο Γ. Λ. Καλαμάτας
2. Μανδηλάρη Ευγενία  3ο Γ.Λ. Καλαμάτας
3. Καλέκα Μαρία 4ο Γ. Λ. Καλαμάτας
 
Τεχνολογική κατεύθυνση
1. Αναγνωσταράς Παναγιώτης          3ο  Γ. Λ. Καλαμάτας
2. Κυριαζή Ευρυδίκη     4ο Γ. Λ. Καλαμάτας
3. Καμαρινοπούλου Νεφέλη – Σταυρούλα  Εκπαιδευτήρια Μπουγά.

iso

govgr

wifi4eu

Contact

99 Athinon str, Kalamata ZIP 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech