Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Η Καλαμάτα τίμησε την Πολιούχο της Παναγία Υπαπαντή

Η Καλαμάτα τίμησε χθες, Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015, την πολιούχο της Παναγία Υπαπαντή, με μεγαλοπρεπή λιτανεία που διεξήχθη σύμφωνα με το επί δεκαετίες έθιμο, καθώς η βροχή που έπεφτε ραγδαία όταν η ιερή εικόνα βγήκε από το Ναό, σταμάτησε λίγα λεπτά αργότερα.
Λίγο πριν ξεκινήσει η λιτανεία, περί τις 11.00 το πρωί, στο Μητροπολιτικό και Καθεδρικό Ιερό Ναό, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος απηύθυνε προς τους πιστούς λίγα λόγια, τονίζοντας ότι η εορτή της Υπαπαντής του Χριστού αποτελεί «σημείο αναφοράς της ελπίδας όλου του κόσμου (…) ιδίως στην περίοδο της κρίσεως που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας», καθώς «η Παναγία με την ίδια της τη ζωή κατάφερε να δώσει στους ανθρώπους ελπίδα με τη σάρκωση του Θεού».
Ο κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τους παρόντες 8 Μητροπολίτες και ιδιαίτερα τον Μητροπολίτη Σεβαστείας Δημήτριο, εκπροσωπούντα τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Επίσης, απηύθυνε θερμές ευχαριστίες προς το Δήμαρχο Καλαμάτας για την αποδοτική συνεργασία Δήμου και Ιεράς Μητροπόλεως.
 
2-enarksi-litaneias 2
 
Η ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΕΙΚΟΝΙΣΜΑΤΟΣ
 
Ακολούθησε η λιτάνευση της ιερής εικόνας, με τη συμμετοχή χιλιάδων πιστών, με ανοικτές τις ομπρέλες στην αρχή και χωρίς αυτές να χρειάζονται στη συνέχεια. Ο ιερός κλήρος, μαθήτριες και μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαιδεύσεως, εκπρόσωποι συλλόγων και κοινωφελών σωματείων, παιδιά με εκκλησιαστικά λάβαρα, με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας, της Μουσικής της Ελληνικής Αστυνομίας και των Φιλαρμονικών των Δήμων Τρίπολης και Σπάρτης, συνόδευσαν την εικόνα της Θεομήτορος με το Χριστό σε όλη τη διαδρομή της στο κέντρο της Καλαμάτας. Οι πιστοί, μεταξύ των οποίων και τουρίστες από το κρουαζιερόπλοιο Costa Neoromantica, ανέμεναν τη διέλευση του ιερού εικονίσματος, για να κλείνουν ευλαβικά το κεφάλι και να ζητήσουν την ευλογία της Παναγίας και του Χριστού.
 
2-upapanti-pro-litaneusis 10
 
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΕΣ
 
Μετά το πέρας της λιτανεύσεως της ιερής εικόνας, ο Δήμος Καλαμάτας παρέθεσε μικρή δεξίωση στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο για τα μέλη των Φιλαρμονικών, που τίμησαν με τη συμμετοχή τους τη γιορτή της Καλαμάτας. Ο Δήμαρχος εξέφρασε ευχαριστίες και απηύθυνε τις προσήκουσες ευχές.
 
4-a 3
 
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Π. ΝΙΚΑ
ΣΤΟ ΓΕΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
 
Στη συνέχεια, στις 13.30, ο Δήμος Καλαμάτας παρέθεσε γεύμα προς τους επισήμους προσκεκλημένους, μετά από αναστολή 4 ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας το γεύμα παρέθετε ο Σεβ. Μητροπολίτης.
Ο Δήμαρχος, σε σύντομο χαιρετισμό του, ευχήθηκε «για την πόλη, την πατρίδα και για όλους μας» να έχουν «την ευλογία της Παναγίας της Υπαπαντής, που για πολλές δεκαετίες εορτάζουμε και για βοήθεια προσφεύγουμε στις μικρές και μεγάλες δυσκολίες μας». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε συνοπτικά στην πόλη και στις προοπτικές της, ευχαριστώντας διαχρονικά «Κυβερνήσεις, Δημάρχους, Δημοτικά Συμβούλια και, γενικά, όλους όσοι συνέβαλαν στην ανάπτυξη και την ανάδειξή της». 
 
4-elite 4
 
Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε προς τον Άδωνι Γεωργιάδη, εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, διότι επί υπουργικών του θητειών εκχωρήθηκαν στο Δήμο το Λιμενικό Ταμείο και το κτήριο της πρώην Καρδιολογικής Κλινικής στο παλιό Νοσοκομείο, στοιχεία καίρια για την ανάπτυξη της Καλαμάτας και της περιοχής της. 
Επίσης, ευχήθηκε προς τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Αναπληρωτή Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο, «καλές επιτυχίες στη νέα Κυβέρνηση για το καλό της πατρίδος και όλων μας». Ακόμη, ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη για τη συνεργασία και τη βοήθεια.
 
ΟΙ ΣΤΟΧΕΥΣΕΙΣ
 
Σχετικά με τις στοχεύσεις της πόλης, ο Π. Νίκας αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της περιμετρικής οδού Καλαμάτας, στην κατασκευή του άξονα Καλαμάτας – Ριζομύλου και στη λειτουργία υδατοδρομίου. Έκανε, ακόμη, αναφορά στην επιδίωξη να αναδειχθεί η Καλαμάτα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, ενώ επεσήμανε την αναπτυξιακή προοπτική της πόλης και της περιοχής της με αιχμή τον τουρισμό.
Η Καλαμάτα είναι πόλη της αλληλεγγύης με πάνω από 10 δημοτικές δομές στην υπηρεσία του συνανθρώπου που έχει ανάγκη, ενώ στην προσπάθεια του Δήμου Καλαμάτας παρέχει αρωγή η Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας. Ταυτόχρονα, ο Δήμος συνεργάζεται με την Εκκλησία, συλλόγους και σωματεία, αποσκοπώντας στη διατήρηση της εθνικής μας ιδιοπροσωπείας.
Ο Δήμαρχος έκλεισε επισημαίνοντας ότι «με την ενότητα των Δημοτικών Παρατάξεων και των Φορέων της πόλης και του Δήμου, που ευτυχώς υπάρχει, με τη δημιουργική συνεργασία Δήμου και Περιφέρειας, αλλά και Δήμου και Κυβέρνησης, με τη συνεχή και αποδοτική κινητοποίηση των Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας, οι στόχοι θα επιτυγχάνονται και η πόλη θα προοδεύει και θα αναπτύσσεται».
 
Ο ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ
ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ
 
Κατόπιν, χαιρετισμό απηύθυνε ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, Αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος, που έλκει την καταγωγή του από τη Μεσσηνία.
 
4-elite 5
 
Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη μέριμνα που η Κυβέρνηση επιθυμεί να επιδείξει για την επέκταση της ζώνης ΠΟΠ ελαιολάδου Καλαμάτα σε όλη τη Μεσσηνία, για την ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ και για τη μαύρη σταφίδα, όπως και για τα κηπευτικά, σε συνδυασμό με προστασία των προϊόντων αυτών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Η Κυβέρνηση δεσμεύεται, επίσης, για αφορολόγητο 12.000 ευρώ και θα εγγυηθεί τη σύνταξη του αγρότη.
Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε, ακόμη, στην ολοκλήρωση των οδικών αξόνων του Μορέα και της Ολυμπίας Οδού, στην κατασκευή του τμήματος Καλού Νερού – Τσακώνας, στην αποπεράτωση του περιμετρικού Καλαμάτας, στην επαναλειτουργία του προαστιακού σιδηροδρόμου της Μεσσηνίας και στην αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας.
 
 

iso

govgr

wifi4eu

Contact

99 Athinon str, Kalamata ZIP 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech