Admiror Gallery: 5.2.0
Server OS:Apache/2.4.59 (Debian)
Client OS:Unknown
PHP:7.3.31-1~deb10u7
Γόνιμος προβληματισμός, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αιρετών και πρώην αιρετών του Δήμου Καλαμάτας, εκπροσώπων φορέων και πολιτών, ιδίως επιστημόνων του τεχνικού κλάδου, αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου θεματικού εργαστηρίου, όσον αφορά στο πρόγραμμα Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, που περιελάμβανε ζητήματα Υποδομών, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Το θεματικό εργαστήρι διεξήχθη στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στο Ε.Π. «Πελοπόννησος 2014 – 2020» και πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, στο ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας, το βράδυ της Τετάρτης 8 Μαρτίου 2017, από τις 19.00 έως τις 21. 30 περίπου. Ο Δήμος Καλαμάτας παρουσίασε τις προτάσεις για τη συμπερίληψη έργων και δράσεων στα ανωτέρω αντικείμενα και ακολούθησε δημιουργικός διάλογος με την υποβολή προτάσεων, ιδεών, απόψεων και αντιρρήσεων, που συμβάλλουν στην καλύτερη προετοιμασία των τελικών προτάσεων του Δήμου Καλαμάτας.
Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΑΝΑΜΕΝΕΙ
ΑΠ' ΟΛΟΥΣ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Τη συζήτηση συντόνισε ο Δημήτρης Βεργόπουλος από πλευράς Δήμου Καλαμάτας, που επεσήμανε ότι ο Δήμος αναμένει προτάσεις και ιδέες, τονίζοντας ότι κάθε φορέας, ένωση προσώπων ή μεμονωμένος πολίτης έχει περιθώριο έως τις 24 Μαρτίου 2017 να συμπληρώσει σχετικό ερωτηματολόγιο, που βρίσκεται αναρτημένο στην πρώτη σελίδα της ιστοθέσης του Δήμου Καλαμάτας ή αποστείλει e-mail στο: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Ακολούθησε ενημέρωση από το Γιάννη Λαϊνά, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέλος της ομάδας συμβούλων του Δήμου Καλαμάτας υπό τον Καθηγητή Δημήτριο Οικονόμου, ο οποίος αναφέρθηκε σε τεχνοκρατικές παραμέτρους του προγράμματος Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη.
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Ακολούθως, ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας Βασίλης Τζαμουράνης παρουσίασε τις προτάσεις του Δήμου, αναφορικά με τις Υποδομές, το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό, που συνιστούν τον καμβά, στον οποίο οι πολίτες καλούνται να συνεισφέρουν με τις δικές τους προτάσεις για τα έργα και δράσεις, που θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη. Ο κ. Τζαμουράνης τόνισε ότι ο Δήμος Καλαμάτας δεν προτείνει κάποια έργα με τη λογική να «χωράνε» στο κονδύλι των περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχεί στις Υποδομές κ.λπ., αλλά η πρόταση έχει τη λογική να αξιολογηθούν τα έργα και εφόσον, όντως, δένουν μεταξύ τους να έχουν προτεραιότητα χρηματοδότησης, είτε από το πρόγραμμα Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη είτε από άλλες πηγές, όπως είναι τα Τομεακά Προγράμματα των Υπουργείων και το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου.
Στη συνέχεια, έγινε εκτενής διάλογος, με ιδιαίτερο σεβασμό στο χρόνο εκ μέρους όλων, ενώ άπαντες έθεσαν τα θέματα που τους ενδιέφεραν με τρόπο συγκεκριμένο.
Π. ΝΙΚΑΣ: ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΤΟ ΑΝΟΙΚΤΟ
ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ
Ο Δήμαρχος, κλείνοντας τη συζήτηση, τόνισε πως «ασφαλώς πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, αλλά αυτό δε θα μας λύσει όλα τα προβλήματα». Είπε, ακόμη, πως είναι θετικό ότι υπάρχει ροή χρηματοδότησης προς το Δήμο Καλαμάτας παρά την κρίση, καθώς υπάρχουν πολύ ευχάριστες εξελίξεις, όπως η ένταξη σε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της κατασκευής του Ανοικτού Θεάτρου, που θα αλλάξει τα πολιτιστικά πράγματα στην Καλαμάτα. Ο Δήμαρχος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Ανοικτό Θέατρο θα είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 2018.
Ο Π. Νίκας επεσήμανε ότι υπεγράφη η χρηματοδότηση για το δεύτερο αντιπλημμυρικό έργο, από το Νοσοκομείο μέχρι το Ασπρόχωμα (διασταύρωση προς Μεσσήνη) και σύντομα θα υπογραφεί η αντίστοιχη για το τμήμα από την Παναγίτσα μέχρι το Νέδοντα.
Ανέφερε, ακόμη, ότι «για την αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών απ' όπου διέρχεται το ρέμα των Αγίων Αναργύρων και το ρέμα της Λαγκάδας, θα έχουμε ρηξικέλευθες προτάσεις». Τόνισε δε ότι ο Δήμος είναι υγιής και έχει την οικονομική δυνατότητα να πραγματοποιήσει και άλλα έργα, παράλληλα με τα εκτελούμενα με κοινοτική και κρατική χρηματοδότηση.
ΕΡΓΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
ΠΟΥ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ο Παναγιώτης Ε. Νίκας ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός μέσω ΒΑΑ για τις Υποδομές κ.λπ. μπορεί να φτάσει τα 6 εκατομμύρια και το κομμάτι αυτό είναι δυνατόν να γίνει πολύ μεγαλύτερο μέσα από τα Τομεακά Προγράμματα των Υπουργείων και από το ΠΕΠ Πελοποννήσου.
Τόνισε, τέλος, ότι υπάρχει δυνατότητα να πραγματοποιηθούν έργα στρατηγικού χαρακτήρα, που θα πρέπει όμως να έχουν μελέτη, η οποία θα αποδεικνύει την αποδοτικότητά τους, δηλαδή θα δείχνει ότι η παρέμβαση θα δώσει θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει την οικονομική ζωή της περιοχής.
Οι προτάσεις και ιδέες που θα κατατεθούν από πολίτες και φορείς θα εξετασθούν από το Δήμο Καλαμάτας, ώστε να πραγματοποιηθεί και η τελική δημόσια διαβούλευση, να γίνει η κατάταξη των έργων ανάλογα με τη σπουδαιότητά τους και να προχωρήσει η διαδικασία γρήγορα, δεδομένου ότι θα πρέπει να υπάρξει και απορρόφηση των πόρων. Ο Δήμαρχος τόνισε ότι ο Δήμος Καλαμάτας στο πρόγραμμα Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη είναι και Διαχειριστική Αρχή, κάτι που για πρώτη φορά συμβαίνει και θα πρέπει να αρχίσει να κατασκευάζει τα έργα το 2017.
ΝΕΑ ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
ΣΤΙΣ 13 ΚΑΙ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017
Επισημαίνεται ότι θα ακολουθήσουν θεματικά εργαστήρια για ζητήματα επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης (Δευτέρα 13/3) και κοινωνικής πολιτικής (Τετάρτη 15/3). Όλα θα διεξαχθούν στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του ιστορικού Δημαρχείου Καλαμάτας, Αριστομένους 28, με ώρα έναρξης 19.00.