Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε στις 11 Αυγούστου 2016

Στη 14η/2016 συνεδρίασή του συνήλθε την Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016 το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, κατά τη διάρκεια της οποίας έλαβε αποφάσεις επί 31 θεμάτων.

Τα σημαντικότερα θέματα επί των οποίων αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο είναι τα εξής:

1. ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

anoixto-theatro-sxedio-1

Από το Δημοτικό Συμβούλιο ψηφίσθηκε η μελέτη σχετικά με την κατασκευή ανοιχτού θεάτρου στην πόλη της Καλαμάτας και η υποβολή σχετικής πρότασης για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, αφού οι Δημοτικοί Σύμβουλοι στο σύνολό τους εκφράστηκαν υπέρ της αναγκαιότητας κατασκευής αυτού του έργου. Σύμφωνα με τη μελέτη, το ανοιχτό θέατρο θα έχει 1.800 – 2.000 θέσεις καθημένων θεατών, χωροθετείται στο φυτώριο του Δήμου Καλαμάτας και το κοίλο θα είναι στραμμένο προς το Κάστρο. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 998.000 ευρώ.
Το έργο είναι εξόχως αναγκαίο για την πόλη, για τις ανάγκες της υποψηφιότητας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, προκειμένου να είναι δυνατόν να οργανώνονται ανταποδοτικές εκδηλώσεις, επομένως αυτό να είναι ελκυστικό για τα καλλιτεχνικά σχήματα και, τέλος, γιατί το θέατρο του Κάστρου δεν μπορεί, πλέον, να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις ανάγκες της Καλαμάτας για θερινές εκδηλώσεις.
Τέλος, ο νέος χώρος επελέγη γιατί είναι στην «καρδιά» της πόλης, έχει εύκολη προσβασιμότητα και εκατοντάδες θέσεις για στάθμευση οχημάτων.
Σήμερα Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016, που είναι και η καταληκτική ημερομηνία, η μελέτη υποβάλλεται για έγκριση στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, προς ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Αναφορικά με την κατασκευή του ανοιχτού θεάτρου, θα εφαρμοσθούν οι αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και θα διατηρηθεί η απρόσκοπτη κίνηση του αέρα κατά μήκος της κοίτης του ποταμού, που αποτελεί στοιχείο του μικροκλίματος και παράγοντα δροσισμού του χώρου. Θα διατηρηθούν τα υφιστάμενα δέντρα, πλην ορισμένων γηρασμένων και θα φυτευθούν καινούργια. Επίσης, θα κατασκευασθούν χαμηλού ύψους κτήρια υποδομών, των οποίων τα δώματα θα φυτευθούν.
Οι κερκίδες θα κατασκευασθούν από μεταλλικά δικτυώματα για ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης του χώρου με κατασκευές και την αποτροπή δημιουργίας φραγμάτων στην κίνηση του αέρα. Ο χώρος που θα καλύπτουν, θα φυτευθεί με αρωματικά φυτά ή θα καλυφθεί με βότσαλα, ώστε να υπάρχει συνέχεια της φύσης.

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Επιλέχθηκε και μελετήθηκε η κατασκευή ενός υπαίθριου θεάτρου με χωρητικότητα έως 2.000 ατόμων, εκ των οποίων 1.600 – 1.800 θα κάθονται σε μεταλλικές κερκίδες με πλαστικά μόνιμα ή ανακλινόμενα καθίσματα και 150 άτομα σε μία μικρή κερκίδα από λιθοδομή και καθίσματα από πλάκες μαρμάρου Πάρνωνα, που θα κατασκευαστεί πάνω σε βάση από σκυρόδεμα. Επίσης, θα δημιουργηθούν περιμετρικές διαδρομές περιπάτου και διαπλατύνσεις ανάπαυσης με καθιστικά, έτσι ώστε να μπορέσει η περιοχή να αποτελέσει ένα λειτουργικό χώρο υπαίθριων πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Στην περιοχή πίσω από τη σκηνή θα κατασκευασθεί ένα μονώροφο κτίριο 350 τετραγωνικών μέτρων, όπου θα στεγασθούν αποδυτήρια καλλιτεχνών, χώροι υγιεινής και ένα κυλικείο. Το δώμα του κτηρίου θα είναι φυτεμένο, έτσι ώστε να αποτελεί τη συνέχεια του τοπίου.
Κατά περίπτωση, το θέατρο θα εξυπηρετείται με πρόσθετες κινητές εγκαταστάσεις, των οποίων οι σταθερές παροχές θα συμπεριληφθούν στις μελέτες των κτισμάτων.
Δεδομένης της εγγύτητας του χώρου με τον ιστό της πόλης, σε συνδυασμό και με τα έργα που θα εκτελεσθούν ή εκτελούνται στην περιοχή, στόχος είναι να προσέρχεται μεγάλο μέρος των θεατών είτε με ποδήλατο είτε με τα πόδια. Η υλοποίηση της κίνησης αυτής θα αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή και θα εντάξει στη ζωή της πόλης ένα σημείο υποβαθμισμένο.

2. ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Με ευρεία πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε 8 μελέτες, οι οποίες – σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες - θα υποβληθούν προς έγκριση στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές μεταφορών, περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη», στην προσπάθεια του Δήμου για υλοποίηση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, που ψηφίσθηκε πρόσφατα. Οι μεγάλες αυτές αφορούν σε:

1. Ενίσχυση και επέκταση δικτύου συνοικιακής κομποστοποίησης.

synoikiakh-kompostopoihsh Medium

Η μελέτη αφορά στην προμήθεια συνοικιακών κομποστοποιητών για την ενίσχυση και επέκταση του ήδη υπάρχοντος δικτύου στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Καλαμάτας. Ειδικότερα, πρόκειται να γίνει προμήθεια 50 συνοικιακών κομποστοποιητών χωρητικότητας 850 έως 1.000 λίτρων. Προϋπολογισμός 17.360 ευρώ.

2. Επέκταση προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης.

Αντικείμενο της μελέτης είναι η προμήθεια και εγκατάσταση 1.000 οικιακών κομποστοποιητών ανοιχτού τύπου, εκ των οποίων οι 100 με διπλό τοίχωμα και μόνωση.

Προϋπολογισμός 88.660 ευρώ.

3. Εγκατάσταση επιτόπιων ξηραντών οργανικών αποβλήτων.

Αντικείμενο της μελέτης είναι η προμήθεια και εγκατάσταση 4 μηχανικών ξηραντών για την επεξεργασία οργανικών αποβλήτων, σε σημεία μεγάλης παραγωγής αυτών. Ενδεικτικά προτείνεται η εγκατάσταση μηχανικών ξηραντών:

Α. στη Λαϊκή Αγορά 900 λίτρων

Β. στο Νοσοκομείο 400 λίτρων

Γ. στην 120 ΠΕΑ 400 λίτρων

Δ. στο 9ο Σύνταγμα Πεζικού 300 λίτρων.

Επίσης, θα γίνει προμήθεια ενός ειδικά διαμορφωμένου μεταλλικού κιβωτίου για την προστασία του ενός ξηραντήρα και 45 πλαστικών κάδων 60 λίτρων για την προσωρινή συλλογή των αποβλήτων και στη συνέχεια την τροφοδοσία των ξηραντήρων. Προϋπολογισμός 517.111 ευρώ.

4. Ανάπτυξη δικτύου χωριστής συλλογής οργανικών αστικών αποβλήτων.

Η μελέτη αυτή αφορά στην προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού για την ανάπτυξη του δικτύου χωριστής συλλογής οργανικών αστικών απορριμμάτων στο Δήμο Καλαμάτας. Συγκεκριμένα προβλέπεται η προμήθεια:

α. 2 απορριμματοφόρων περιστρεφόμενου τυμπάνου χωρητικότητας 16 κυβικών μέτρων

β. 50 τροχήλατων κάδων των 1.100 λίτρων

γ. 1.120 κάδων τροχήλατων των 360 λίτρων

δ. 200 κάδων πλαστικών των 50 λίτρων

ε. 100.000 σάκων πλαστικών βιοδιασπώμενων.

Προϋπολογισμός 513.112 ευρώ

5. Δημιουργία μονάδας δημοτικής κομποστοποίησης. Έργα υποδομών

Τα έργα που προβλέπονται, αφορούν σε:

Α. Κατασκευή στεγανού δαπέδου στους χώρους υποδοχής των απορριμμάτων, προσωρινής αποθήκευσης κομπόστ, προσωρινής αποθήκευσης RDF, ραφιναρίσματος

Β. Κατασκευή περιμετρικού τοίχου στο χώρο υποδοχής απορριμμάτων

Γ. Έργα συλλογής και διαχείρισης στραγγισμάτων

Δ. Κατασκευή περίφραξης με πύλη εισόδου

Ε. Επίστρωση με υλικό λατομείου

Στ. Προμήθεια και τοποθέτηση γεφυροπλάστιγγας

Ζ. Προμήθεια και τοποθέτηση οικίσκων για τη στέγαση του χώρου διοίκησης, των αποδυτηρίων, των χώρων υγιεινής και προσωπικού

Η. Ηλεκτρολογικές - υδραυλικές συνδέσεις και οι απαραίτητες δεξαμενές αποθήκευσης νερού - ακαθάρτων.
Προϋπολογισμός 1.600.000 ευρώ

6. Προμήθεια εξοπλισμού για τη δημιουργία μονάδας δημοτικής κομποστοποίησης

b-

Η μελέτη αυτή αφορά στην προμήθεια εξοπλισμού για τη δημιουργία μονάδας δημοτικής κομποστοποίησης. Τα υπό προμήθεια είδη είναι τα εξής: σχίστης σάκων, αναμείκτης απορριμμάτων, κλαδοθρυμματιστής, τεμαχιστής, περιστρεφόμενο κόσκινο διαχωρισμού, κόσκινο ραφιναρίσματος, δύο κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, σύστημα βαρυμετρικού διαχωρισμού με ταινίες μεταφοράς υλικών, σύστημα αερόβιας επεξεργασίας του οργανικού κλάσματος, πλυστικό μηχάνημα, εργαστήριο αναλύσεων και παρακολούθησης.
Η μονάδα επεξεργασίας αρχικά θα λειτουργεί για την επεξεργασία του συνόλου των παραγόμενων απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας, εκτός των ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας και στη συνέχεια θα μετεξελιχθεί ως αποκεντρωμένη μονάδα διαχείρισης οργανικού.

Προϋπολογισμός 1.978.916 ευρώ.

7. Εγκατάσταση Πράσινων Σημείων

Τα Πράσινα Σημεία, σύμφωνα με το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, αποτελούν πλέον σε τοπικό επίπεδο βασικό στοιχείο του συστήματος διαχείρισης. Στα Πράσινα Σημεία θα παρέχεται η δυνατότητα στους χρήστες να παραδίδουν οργανωμένα και με ασφάλεια χρήσιμα υλικά όπως: χαρτί ή χαρτόνι, γυάλινες και μεταλλικές συσκευασίες, βρώσιμα λίπη και έλαια, ογκώδη υλικά, «πράσινα» απόβλητα, ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό και άλλα. Έτσι, σημαντικές ποσότητες προδιαλεγμένων ανακυκλώσιμων αποβλήτων και χρήσιμων υλικών θα μπορούν να συγκεντρώνονται και να αποθηκεύονται προσωρινά και κατόπιν να προωθούνται προς εργασίες επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης.
Προτείνεται η δημιουργία:

Α. ενός σταθερού κεντρικού Πράσινου Σημείου στο δρόμο προς τη ΜΟΛΑΚ

Β. ενός Πράσινου Σημείου, μικρού κέντρου ανακύκλωσης στο ΒΙΟΠΑ

Γ. 9 Πράσινων Σημείων γειτονιάς σε Ανατολικό Κέντρο, Δυτικό Κέντρο, Αγορά, τέρμα Νέδοντος, Δημοτικό Πάρκινγκ επί της Ναυαρίνου, πάρκο Αλμυρού, Αρφαρά, Άρι και Θουρία. Προϋπολογισμός 468.829 ευρώ.

8. Πρόγραμμα ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και δημοσιότητας για την ορθή χρήση του συστήματος χωριστής συλλογής οργανικών αποβλήτων και των Πράσινων Σημείων.

Προϋπολογισμός 52.160 ευρώ.
Ο προϋπολογισμός για το σύνολο των μελετών ανέρχεται σε 5.236.000 ευρώ.

3. Η 1η ΓΙΟΡΤΗ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ

afisa-kolumvhshs-medium

Ψηφίσθηκε η σχετική εισήγηση για τη διοργάνωση από το Δήμο Καλαμάτας, απόψε Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016, της 1ης Γιορτής Νυχτερινής Κολύμβησης Καλαμάτας, από τις 21.00 και μετά, μιας βραδιάς με σκοπό την ψυχαγωγία των Καλαματιανών και των επισκεπτών, την προβολή της περιοχής μας, την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου της πόλης, καθώς και την τόνωση της κίνησης στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της Παραλίας Καλαμάτας. Αναμένεται να μετάσχουν σ' αυτήν χιλιάδες νέες και νέοι, κάτοικοι της περιοχής και επισκέπτες.

ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ

Η 1η Γιορτή Νυχτερινής Κολύμβησης θα διεξαχθεί με επίκεντρο το δημοτικό πάρκινγκ, το οποίο βρίσκεται κοντά στη συμβολή των οδών Ναυαρίνου και Καρακούση, ενώ θα υπάρξει ειδική πρόβλεψη και για χώρο στάθμευσης μοτοποδηλάτων. Επίσης, σε συνεργασία με το Δήμο, κάποια από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της Παραλίας θα ετοιμάσουν και δικά τους ψυχαγωγικά γεγονότα.

{source}<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/QudtC-5_gQk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>{/source}

ΜΠΑΝΙΟ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ!

Η θάλασσα θα φωτιστεί σε μεγάλο εύρος (περίπου 150 μέτρα), έτσι ώστε να διευκολύνεται η κολύμβηση, ενώ την εκδήλωση θα καλύψουν μουσικά DJs και αυτή θα μεταδίδεται από ραδιοφωνικούς σταθμούς της Καλαμάτας. Βεγγαλικά και πολλές άλλες εκπλήξεις θα περιμένουν όσους μετάσχουν, ενώ με χορηγία της ποτοποιΐας Κωστέα όλοι θα ξεδιψάσουν με παγωμένο εμφιαλωμένο νερό.
Για την ασφάλεια των λουομένων, την εκδήλωση θα καλύψουν δύο ναυαγοσώστες του Δήμου Καλαμάτας και δύο ναυαγοσώστες των Εθελοντών Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ενώ θα παραπλέει σκάφος του Λιμενικού Σώματος.
Παρακαλούνται όλοι όσοι θα μετάσχουν στην 1η Γιορτή Νυχτερινής Κολύμβησης, την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016, να τηρήσουν τις ιατρικές οδηγίες που αφορούν στο μπάνιο στη θάλασσα και να μην έχουν φάει ή πιεί πριν κολυμπήσουν.

4. ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΩΝ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ

Το Σώμα παρέσχε έγκριση συνομολόγησης δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων με αποκλειστικό σκοπό την εκτέλεση έργων. Δεν πρόκειται για νέο δάνειο, αλλά για αξιοποίηση του προϊόντος των εκπτώσεων, που έχουν δοθεί σε δημοπρασίες 6 έργων: αναπλάσεις στα «Ουζάκια», στην ανατολική όχθη του Νέδοντα μέχρι τη μαρίνα και στην ανατολική όχθη του ποταμού Άρι, επισκευή της πρώην Καρδιολογικής Κλινικής, κατασκευή γηπέδου στα Παλιάμπελα και εγκατάσταση χλοοτάπητα στο γήπεδο πρώην Σφαγείων. Η πραγματοποίηση των 6 δημοπρατηθέντων έργων ξεκινά και χρηματοδοτείται από δανειοδότηση – με ευνοϊκούς όρους - συνολικού ποσού 5.337.425 ευρώ, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προερχόμενη από πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και από πόρους του Ταμείου.

Τα νέα έργα, που θα χρηματοδοτηθούν από το υπόλοιπο των εκπτώσεων, είναι τα εξής:

• Ανακατασκευή πεζοδρομίων και φωτισμού τμημάτων οδών Αύρας, Ηρώων και Ποσειδώνος, προϋπολογισμού 900.000,00 €

• Ολοκλήρωση διαμόρφωσης τμήματος οδού Αρτέμιδος (β΄ φάση), προϋπολογισμού 850.000,00 €

artemidos

• Έργα προσβασιμότητας ΑΜΕΑ, για την κατασκευή ραμπών πρόσβασης, προϋπολογισμού 119.992,32 €

• Κατασκευή γηπέδου στην Τοπική Κοινότητα Λαιΐκων, προϋπολογισμού 620.000,00 €

• Βελτίωση οδοποιΐας για την πρόσβαση στις βιομηχανικές μονάδες και σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις σε περιοχές του Δήμου Καλαμάτας, προϋπολογισμού 500.000,00 €.

Το σύνολο του αιτουμένου ποσού ανέρχεται σε 2.989.992,32 ευρώ.

Σημειώνεται ότι στην αρχή της συνεδρίασης διατυπώθηκαν και απαντήθηκαν περίπου 20 ερωτήσεις, που αφορούσαν στο Δημοτικό – Κοινωνικό Φαρμακείο, τα τροχαία ατυχήματα, την υδροδότηση, το κολυμβητήριο, το Γραφείο Υποψηφιότητας Kalamata21, το πράσινο, το νέο Δημαρχείο, το θέμα των προσφύγων κ.ά.

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech