Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε στις 18 Δεκεμβρίου 2014

Συνήλθε χθες, Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014, στην 24η για το 2014 συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας και έλαβε αποφάσεις επί 41 θεμάτων, από τα οποία ένα εκτός ημερησίας διατάξεως. Τα σημαντικότερα θέματα επί των οποίων αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο είναι τα εξής:

1. 11ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ – ΠΡΩΗΝ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΟ

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να εκχωρήσει την αρμοδιότητα στην εταιρεία Κτιριακές Υποδομές ΑΕ (πρώην ΟΣΚ), για την ανέγερση προκατασκευασμένου κτηρίου βαρέως τύπου, ώστε να στεγασθεί το 11ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας. Εγκρίθηκε, επίσης, η παραχώρηση τμήματος του προαυλίου του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας (βρίσκεται επί της οδού Λαιΐκων) για την ανέγερση του κτηρίου αυτού, σε σημείο όπου δεν θα παρεμποδίζεται η εύρυθμη λειτουργία των δύο σχολικών μονάδων που λειτουργούν εκεί ήδη, του 13ου Δημοτικού Σχολείου και του 15ου Νηπιαγωγείου, δηλαδή βόρεια του τελευταίου.

Ακόμη, εγκρίθηκε η σύναψη συμφωνίας με την Κτιριακές Υποδομές ΑΕ για την ολική επισκευή των εγκαταστάσεων του 4ου ΕΠΑΛ – 6ου ΓΕΛ (πρώην Πολυκλαδικού). Το Δημοτικό Συμβούλιο εκχωρεί στην ΚτΥπ ΑΕ την αρμοδιότητα για τις μελέτες, τη δημοπράτηση και τις εργασίες επισκευής του κτηρίου και του γυμναστηρίου.

polukladiko

Σημειώνεται πως στο κτήριο αυτό θα στεγασθεί και η Μέση Τεχνική Επαγγελματική Νοσηλευτική Σχολή του Νοσοκομείου Καλαμάτας, καθώς το κτήριο όπου τώρα λειτουργεί, στο παλιό Νοσοκομείο που μετασκευάζεται σε νέο διοικητικό κέντρο του Δήμου Καλαμάτας, έχει παραχωρηθεί στο Δήμο και θα στεγάσει τη ΔΕΥΑΚ.

2. ΓΗΠΕΔΟ ΘΟΥΡΙΑΣ

Εγκρίθηκε η παράταση προθεσμίας, με δικαίωμα αναθεώρησης, μέχρι 15/02/2015, για την εκτέλεση των εργασιών αποπεράτωσης του γηπέδου Θουρίας. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που κατασκευάζεται από το Δήμο και θα αποδώσει:

1. ένα γήπεδο ποδοσφαίρου διαστάσεων αγωνιστικού χώρου 64 x 90 μέτρων και συνολικού εμβαδού 7.280 τετρ. μέτρων

2. έναν βοηθητικό χώρο για προπόνηση, συνολικού εμβαδού 2.640 τετρ. μέτρων.

Ανάδοχος είναι ο Θεοφάνης Γεννάτος, που προσέφερε έκπτωση 5% επί προϋπολογισμού μελέτης 80.000 ευρώ με το ΦΠΑ.

Προφανώς, θα απαιτηθούν και άλλα χρήματα για την κατασκευή εξέδρας, αποδυτηρίων και, κυρίως, για τη διεύρυνση και ασφαλτόστρωση του δρόμου που οδηγεί προς το συγκεκριμένο αθλητικό κέντρο.

Ο Δήμαρχος δήλωσε πως υπάρχει προγραμματισμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που εναποτέθηκαν σε παρακείμενο χώρο από την τέως Δημοτική Αρχή Θουρίας. 

Gipedo-thourias

 
3. ΚΑΛΑΜΑΤΑ – ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 2021
 
Ο Δήμαρχος πρότεινε και το Σώμα αποδέχθηκε να συγκληθεί μια ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μόνο θέμα την προσπάθεια της Καλαμάτας να αναδειχθεί σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο 2015 και ο προσδιορισμός της ημερομηνίας θα γίνει από τις παρατάξεις της μειοψηφίας σε συνεργασία με την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.
Επιπλέον, από το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίθηκαν:
 
• η συγκρότηση ενδεκαμελούς επιτροπής Πολιτιστικού Σχεδιασμού, αποτελούμενης από τρεις Δημοτικούς Συμβούλους, εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του ΤΕΙ Καλαμάτας και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, προσωπικότητες του Πολιτισμού, εκπρόσωπο παραγωγικών τάξεων, υπάλληλο του Δήμου Καλαμάτας και τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Γραφείου Υποψηφιότητας,
• ο Κανονισμός Λειτουργίας της επιτροπής.

polit-prwteuousa

 
4. ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ
 
Κατόπιν αποφάσεως της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και σε εφαρμογή της 155/2013 αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε η παραχώρηση, µε µίσθωση, μιας θέσης στάθμευσης για ξενοδοχεία και λοιπές επαγγελµατικές χρήσεις, στις εξής περιπτώσεις, κατόπιν υποβολής σχετικών αιτημάτων: επί της οδού Σιδηροδρομικού Σταθμού πλησίον της συμβολής της με την Ιατροπούλου για τη λειτουργία του ξενοδοχείου «Βυζάντιο», επί της οδού Πλάτωνος 12 για τη λειτουργία του φαρμακείου Π. Πεντεφούντη, επί της ίδιας οδού στον αριθμό 8 για τη λειτουργία του φαρμακείου Φ. Δεμπεγιώτη, επί της οδού Φαρών 134 για τη λειτουργία του αρτοποιείου «Στάχυ», επί της οδού Φραντζή έναντι της απόληξης της Δαγρέ για τη λειτουργία του ξενοδοχείου “George” και επί της οδού Μητροπέτροβα 10 για τη λειτουργία του ζαχαροπλαστείου «Αθανασίου».
Οι χώροι ελεγχόμενης στάθμευσης θα παραχωρούνται προς μίσθωση από το Δήμο σε περιοχές, κατά την αξιολόγηση του Τμήματος Συγκοινωνιών, Κυκλοφορίας και Σήμανσης.
 
5. ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΑΞΙ
 
Εγκρίθηκε η παράταση της προθεσμίας για την αλλαγή του εξωτερικού χρωματισμού των ταξί, από πράσινο σε λευκό, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015, κατόπιν αιτήματος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί Καλαμάτας. Παράταση δίδεται για τελευταία φορά. 

taxi

 

6. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΕΤΟΥΣ 2015

Εγκρίθηκαν οι δαπάνες τουριστικής προβολής του Δήμου Καλαμάτας για το  έτος 2015, προϋπολογισμού 15.000,00 € με το ΦΠΑ. Μπορείτε εδώ να δείτε σχετική εισήγηση.
Επισημαίνεται πως τα χρήματα που δαπανά ο Δήμος είναι πολλαπλάσια, καθώς στην προβολή της περιοχής συντελούν οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται, οι εκδόσεις όπως ο Τουριστικός Οδηγός για τον Ταΰγετο και ο Οδηγός για την Κρουαζιέρα που ετοιμάζει ο Δήμος Καλαμάτας, η παρουσία στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το facebook, αλλά και έντυπα κάθε μορφής.
Επίσης, υπάρχει προβολή από ιδιώτες, όπως από την Costa Navarino, την Aegean, ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Κράτος.
Οι προσπάθειες του Δήμου στον τουριστικό τομέα, όπως για την προσέλκυση κρουαζιέρας ή την παροχή πληροφοριών και την προβολή του τόπου μας από τα 3 τουριστικά γραφεία (Ιστορικό Κέντρο, Παραλία, Αερολιμένας), φέρνουν αποτέλεσμα.

provoli

 
7 .ΕΡΓΑ LEADER
 
Το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχθηκε τις αποφάσεις ένταξης των παρακάτω έργων του Δήμου Καλαμάτας, μέσω της «Αναπτυξιακή Mεσσηνίας Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ (ΑΝ.ΜΕΣ. ΑΕ ΟΤΑ)», στο Πρόγραμμα «Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007 – 2013» (ΠΑΑ), για την εφαρμογή της προσέγγισης LEADER:
 
Α. Δημιουργία ιστοσελίδας για την προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των περιοχών του Δήμου Καλαμάτας, που εντάσσονται στην περιοχή του τοπικού προγράμματος LEADER στον τομέα της διατροφής, με σκοπό να αναδειχθούν διεθνώς τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα της μεσογειακής δίαιτας στην Καλαματιανή της εκδοχή.
Συνολικός επιλέξιμος προϋπολογισμός: 10.000,00 ευρώ
Δημόσια δαπάνη: 7.000,00 ευρώ
Ιδιωτική συμμετοχή: 3.000,00 ευρώ
ΦΠΑ (εθνικοί πόροι): 1.610,00 ευρώ
Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης: 28/01/2014 - 31/12/2015
 
olives-leader
 
Β. Εγγειοβελτιωτικό έργο άρδευσης Τ.Κ. Αλωνίων και Άμμου
Συνολικός επιλέξιμος προϋπολογισμός: 130.081,30 ευρώ
Δημόσια Δαπάνη: 130.081,30 ευρώ
Ιδιωτική συμμετοχή: 0,00 ευρώ, δηλαδή ο Δήμος Καλαμάτας δε θα επιβαρυνθεί
ΦΠΑ (εθνικοί πόροι): 29.918,70 ευρώ
Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης: 28/01/2014 - 31/12/2015
 
Γ. Βελτίωση αγροτικής οδοποιΐας για την πρόσβαση σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις Τ.Κ. Μικρομάνης της Δ.Ε. Θουρίας.
Συνολικός επιλέξιμος προϋπολογισμός: 69.105,69 ευρώ
Δημόσια Δαπάνη: 69.105,69 ευρώ
Ιδιωτική συμμετοχή: 0,00 ευρώ, δηλαδή ο Δήμος Καλαμάτας δε θα επιβαρυνθεί
ΦΠΑ (εθνικοί πόροι): 15.894,31
Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης: 29/01/2014 - 31/12/2015
 
Δ. Ανάπλαση μονοπατιού Πηδήματος – Φυτοτεχνικές εργασίες στο Πάρκο Πηδήματος
Συνολικός επιλέξιμος προϋπολογισμός: 69.918,70 ευρώ
Δημόσια Δαπάνη: 69.918,70 ευρώ
Ιδιωτική συμμετοχή: 0,00 ευρώ, δηλαδή ο Δήμος Καλαμάτας δε θα επιβαρυνθεί
ΦΠΑ (εθνικοί πόροι): 16.081,30 ευρώ
Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης: 28/01/2014 - 31/12/2015.
 
pidima-leader
 
 
8 .ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ECOMOBILITY 2014 – 2015”
 
Εγκρίθηκε η συµµετοχή του ∆ήµου Καλαµάτας στο Πρόγραµµα “Ecomobility 2014 – 2015” που διοργανώνεται από τον Οργανισµό Ecocity. Η εκστρατεία αυτή αποτελεί σημαντικό πρόγραμμα το οποίο καλλιεργεί έντονα την περιβαλλοντική διάπλαση των εφήβων, με σκοπό να διαδοθούν στην οικογένεια, στο σχολείο και στην τοπική κοινότητα τα οφέλη της «πράσινης» μετακίνησης. Η συμμετοχή και ο ρόλος του Δήμου είναι ουσιαστικής σημασίας στην οργάνωση της εκδήλωσης παρουσίασης των προτάσεων και στην προώθηση του μηνύματος στους πολίτες για την αλλαγή της συμπεριφοράς στις μετακινήσεις τους.
 
eco
 
9. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
 
Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη χορήγηση άδειας παραγωγού - πωλητή λαϊκών αγορών στους Ξυπόλητο Δημήτριο, Αλεβίζου Καλλιόπη και Βρυώνη Παναγιώτα.

laiki-agora

 

10. ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΙ
 
Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη διάθεση καλλιεργήσιμων τεμαχίων εμβαδού 50 τετρ. μέτρων το καθένα, στους λαχανόκηπους βιολογικής καλλιέργειας στην περιοχή του Ασύλου Ανιάτων και σε εκείνες του Ανατολικού και του Δυτικού Κέντρου, σε 30 πολίτες που είχαν υποβάλει σχετική αίτηση. Έχουν διατεθεί τέτοια γεωτεμάχια σε άλλους 60 πολίτες της Καλαμάτας.
Πρόκειται για ένα άκρως επιτυχημένο πρόγραμμα αστικής γεωργίας με κοινωνική στόχευση, το οποίο έχουν αγκαλιάσει οι πολίτες. Τους μυεί στις αρχές της βιολογικής καλλιέργειας, ενώ οι δικαιούχοι έχουν την υποχρέωση να προσφέρουν μέρος της παραγωγής τους στο Δημοτικό Παντοπωλείο, για την ενίσχυση των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη.

laxanokipos

 
11. ΣΥΣΣΙΤΙΟ 2015
 
Εγκρίθηκε η συνέχιση παροχής συσσιτίου  από το Δήμο Καλαμάτας για το 2015 σε άπορους και άστεγους συμπολίτες μας, κόστους περί τα 15.000 ευρώ ετησίως (50 μερίδες ημερησίως).
Για το συσσίτιο δεν διατίθενται μόνο χρήματα, αλλά υπάρχουν και μεγάλες προσφορές από πλευράς ιδιωτών, αλλά και φορέων όπως η Χριστιανική Στέγη, ενώ συνεισφέρουν και εθελοντές.
Ο Δήμαρχος δήλωσε πως αν χρειαστούν επιπλέον χρήματα, θα διατεθούν από το Δήμο. Επίσης, ευχαρίστησε την Πολεμική μας Αεροπορία και την 120 ΠΕΑ, στις εγκαταστάσεις της οποίας παρασκευάζεται πιστοποιημένο φαγητό για το συσσίτιο. Ο Δήμος πληρώνει μόνο το κόστος αγοράς των πρώτων υλών, τις οποίες η Αεροπορία αγοράζει σε χαμηλές τιμές, γεγονότα που διευκολύνουν σημαντικά αυτή την παρέμβασή του.

sussitio-

 

12. ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ 2015
 
Και φέτος η τελετή του Αγιασμού των υδάτων θα διεξαχθεί στην κεντρική προκυμαία Καλαμάτας, στις 6 Ιανουαρίου 2015, με λαμπρότητα. Καλούνται οι Μεσσήνιοι να την παρακολουθήσουν, καθώς πρόκειται για τελετή που υπερβαίνει τα όρια της Καλαμάτας.

theofaneia

 

13. ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015
 
Παρουσία της Διευθύντριας Οικονομικών του Δήμου Καλαμάτας, εγκρίθηκαν προσαρμογές του προϋπολογισμού 2015, σύμφωνα με υποδείξεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και πρόσφατες οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών.
 
14. ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
 
Εγκρίθηκαν οι προϋπολογισμοί για το 2015 των εξής Νομικών Προσώπων του Δήμου:
Α) του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας «Πανταζοπούλειος Λαϊκή Σχολή, που παρουσιάζει έσοδα 186.750,00 €, έξοδα 185.100,00 € και αποθεματικό 1.650,00 €
Β) της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας, που παρουσιάζει έσοδα 316.700,00 €, έξοδα 306.700,00 € και αποθεματικό 10.000,00 €
Γ) του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας, που παρουσιάζει έσοδα 1.152.201,61 €, έξοδα 1.142.801,61 € και αποθεματικό 9.400,00 €
Δ) της Κτηματικής Καλαμάτας Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία «Διοκλής Α.Ε.», που παρουσιάζει έσοδα 831.984,07 €, έξοδα 584.322,00 € και αποθεματικό 247.662,07 €.
 
 

 

 

 

 

 

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech