Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε στις 23 Φεβρουαρίου 2017

Στην 5η/2017 συνεδρίασή του συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017 και έλαβε αποφάσεις επί 44 θεμάτων, από τα οποία 4 εκτός ημερησίας διατάξεως.

Τα σημαντικότερα θέματα επί των οποίων έλαβε αποφάσεις, είναι τα ακόλουθα:

 

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ

 

Εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Νομού Μεσσηνίας, για την πραγματοποίηση των δρομολογίων:
- Καλαμάτα – Αρφαρά – Σταματινού – Άγριλος – Βελανιδιά – Βρομόβρυση - Καλαμάτα, 2 δρομολόγια την ημέρα, 2 φορές την εβδομάδα και
- Καλαμάτα – Περιβολάκια – Ελαιοχώρι - Καλαμάτα, 2 δρομολόγια την ημέρα, 3 φορές την εβδομάδα,
- Καλαμάτα – Άνω Βέργα – Καλαμάτα, 2 δρομολόγια την ημέρα, 6 φορές την εβδομάδα, ύψους 59.598,57 ευρώ με το ΦΠΑ.
Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να έχουν οι συγκεκριμένοι οικισμοί υπεραστική συγκοινωνία. Για τα δρομολόγια υπάρχει συνεννόηση με τους Προέδρους των Κοινοτήτων και με τους κατοίκους.
Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι ο Δήμος Καλαμάτας είναι ίσως ο μοναδικός που χρηματοδοτεί συγκοινωνία σε Δημοτικά Διαμερίσματα και φροντίζει για την άρση της συγκοινωνιακής απομόνωσης. Είναι γνωστό πως το Υπεραστικό ΚΤΕΛ, όταν δεν υπάρχει σχετική πληρότητα στα λεωφορεία, μπορεί να διακόπτει τη συγκοινωνία.
Όσον αφορά στην επέκταση της αστικής συγκοινωνίας στη Βέργα και στη Μαντίνεια, ο Δήμαρχος δήλωσε ότι ο Δήμος Καλαμάτας δεν έχει καμία αντίρρηση, με την προϋπόθεση να εκτελούνται δρομολόγια ανά μισή ώρα. Η απόφαση, όμως, για την επέκταση της αστικής συγκοινωνίας ανήκει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Υπενθύμισε, δε, ότι χρειάστηκαν πέντε χρόνια πολύ μεγάλης προσπάθειας για την επέκταση της αστικής συγκοινωνίας από το ΤΕΙ μέχρι το νέο Νοσοκομείο. Εάν η Περιφέρεια συμφωνεί, ο Δήμος δεν έχει καμία αντίρρηση να προωθηθούν οι σχετικές διαδικασίες.

 

ΕΝΙΑΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ
ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟ ΓΙΑ ΑΜΕΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο παρέσχε θετική γνωμοδότηση, επί της εισήγησης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, για τη μετατροπή του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Καλαμάτας σε Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Καλαμάτας και τον καθορισμό τομέων και ειδικοτήτων.
Οι τομείς και ειδικότητες είναι:
• Τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος με ειδικότητες: τεχνικού τεχνολογίας τροφίμων και ποτών, τεχνικού ανθοκομίας και αρχιτεκτονικής τοπίου
• Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας, με ειδικότητα υπαλλήλου τουριστικών επιχειρήσεων
• Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών με ειδικότητες: αργυροχρυσοχοΐας και επιπλοποιΐας – ξυλογλυπτικής
• Τομέας Υγείας - Πρόνοιας - Ευεξίας με ειδικότητες: αισθητικής τέχνης και κομμωτικής τέχνης.
Προφανώς, είναι αναγκαίο και για την πόλη και για την περιοχή το σχολείο αυτό, καθώς θα εξυπηρετεί ολόκληρη τη Μεσσηνία. Την ικανοποίηση αυτής της ανάγκης πρέπει να τη βοηθήσει το Κράτος, που έχει και τον πρώτο λόγο, καθώς χρειάζεται νέο διδακτήριο, με προδιαγραφές για άτομα με αναπηρία. Ο Δήμος θα ζητήσει χρηματοδότηση είτε από την Κτηριακές Υποδομές Α.Ε. (πρώην ΟΣΚ) είτε από το ΠΕΠ Πελοποννήσου, με ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της κατασκευής ενός τέτοιου κτηρίου.

 

ΠΡΟΣ ΕΚΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥ
ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΜΕΓΑΡΟ  GEO3623 Medium


Εγκρίθηκε η εκ νέου κίνηση της διαδικασίας έκπτωσης της αναδόχου κοινοπραξίας για την κατασκευή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, λόγω μη συμμόρφωσης στην κάλυψη των συμβατικών της υποχρεώσεων και στις γραπτές εντολές της Υπηρεσίας, σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών.
Υπενθυμίζεται ότι το 2015 είχε εκπέσει ο εργολάβος του Μεγάρου Χορού, αλλά έκανε ένσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το Σώμα δεν ενέκρινε την έκπτωση, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες όμως δεν τηρήθηκαν από την ανάδοχο κοινοπραξία.
Το έργο έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 97%, αλλά το 3% που μένει, είναι κρίσιμο σε ό,τι αφορά στους μηχανισμούς λειτουργίας της σκηνής. Στο μεσοδιάστημα από το 2015 μέχρι σήμερα και αναφορικά με τις ελλείψεις, έχει υπάρξει πιστοποίηση από τον αρμόδιο φορέα πιστοποιήσεων Tüv Süd. Ο Δήμος, με τη συνδρομή ειδικών τεχνικών από το εξωτερικό, έχει περίπου καταλήξει σχετικά με την αποκατάσταση των ελλείψεων. Επιπλέον, υπάρχει εγγυητική επιστολή ύψους 500.000 ευρώ στην Τράπεζα Αττικής, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των ελλείψεων ή των κακοτεχνιών.

 

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

logoMedium

Είναι γνωστό ότι ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Μιχαήλ Αντωνόπουλος υπέβαλε παραίτηση και ζητήθηκε από το Σώμα να γίνει αποδεκτή. Ο Δήμαρχος, σε τοποθέτησή του, ανέφερε ότι δε συμφωνεί η πλειοψηφία να γίνει αποδεκτή η παραίτηση του Γραμματέα, για ουσιαστικούς και τυπικούς λόγους. Συγκεκριμένα, δε γίνονται αποδεκτές οι αιτιάσεις του Γραμματέα, οι οποίες μάλιστα διατυπώνονται στη λήξη της θητείας του, ενώ η συγκεκριμένη ενέργεια γίνεται μόνο για λόγους εντυπωσιασμού και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι συνέβη λίγες ημέρες πριν την διενέργεια των δημαιρεσιών. Μπορεί η θέση αυτή να ανήκει στην μειοψηφία, αλλά χρειάζονται οι ψήφοι της πλειοψηφίας για να την αναλάβει κάποιος και η πλειοψηφία δε συναινεί στην παραίτηση.

 

ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΘΗΚΕ Ο ΝΕΟΣ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ (ΟΕΥ) ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Ο νέος Οργανισμός του Δήμου προσαρμόστηκε στις οδηγίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Πλέον, προωθείται η διαδικασία έγκρισης και δημοσίευσης του Οργανισμού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Εκτιμάται ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί.

 

ΣΤΑΜΑΤΑ Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ

Για δεύτερη φορά, το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε απόφαση να σταματήσει η υποστήριξη του Δήμου Μεσσήνης από την Πολεοδομία Καλαμάτας, από 1ης Απριλίου 2017. Σε αυτή την απόφαση οδηγήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ύστερα από εισήγηση της Υπηρεσίας, λόγω της μείωσης του αριθμού του προσωπικού του Δήμου Καλαμάτας.

Ο Δήμος Καλαμάτας, μεταξύ άλλων, εξυπηρετεί και τους Δήμους Οιχαλίας και Δυτικής Μάνης, που δεν έχουν προσωπικό. Επίσης, βοηθά και με διάφορες ειδικότητες τεχνικών τους Δήμους Πύλου και Τριφυλίας, σε ζητήματα που αυτοί δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν.
Από το νόμο, ο Δήμος Καλαμάτας έχει την υποχρέωση να υποστηρίζει όμορους Δήμους, οι οποίοι δεν έχουν τις προϋποθέσεις να λειτουργήσουν Πολεοδομία. Θεωρεί, όμως, ότι το υπάρχον προσωπικό στο Δήμο Μεσσήνης μπορεί να λειτουργήσει το συγκεκριμένο Τμήμα, που περιλαμβάνεται στον Οργανισμό του Δήμου αυτού.
Ο Δήμος Καλαμάτας, από την 1η Απριλίου, δε θα δέχεται αιτήσεις από το Δήμο Μεσσήνης και δε θα μεταβαίνει προσωπικό για να εξυπηρετεί τους οικισμούς του Δήμου Μεσσήνης.
Το Τμήμα Πολεοδομίας του Δήμου Μεσσήνης θα έχει τη συνδρομή του Δήμου Καλαμάτας σε ειδικότητες επιστημόνων που ελλείπουν.
Για το ανωτέρω θέμα, ο Δήμαρχος ενημέρωσε τον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη, σε συνάντηση που είχαν την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017.

 

ΣΥΣΤΑΘΗΚΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΦΙΛΙΚΟΥ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

Eγκρίθηκε η σύσταση της Επιτροπής Φιλικού Διακανονισμού, αποτελούμενης από: 1) έναν εκπρόσωπο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, ως Πρόεδρο, 2) έναν εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και 3) έναν εκπρόσωπο της Ένωσης Καταναλωτών Μεσσηνίας. Σκοπός της Επιτροπής Φιλικού Διακανονισμού είναι η εξώδικη επίλυση διαφορών ανάμεσα σε προμηθευτές και καταναλωτές ή ενώσεις καταναλωτών.

 

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΑΡΑΘΟΛΑΚΚΑ

d

Το Δημοτικό Συμβούλιο έκανε αποδεκτές τις εισηγήσεις του αρμοδίου Αντιδημάρχου, του Δημάρχου και του Διευθυντή της Υπηρεσίας και ενέκρινε τις παρασχεθείσες υπηρεσίες διαχείρισης απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα κατά το διάστημα από 18/1 έως 12/2/2017. Επομένως, αποφάσισε την πληρωμή του εργολάβου, περικόπτοντας την αμοιβή στο ποσό που αντιστοιχεί στις εργασίες, τις οποίες αυτός δεν εκτέλεσε.

 

ΧΡΗΣΗ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΕΤΟΥΣ 2017

kalamata-notia-view

Καθορίσθηκαν τα τέλη χρήσης αιγιαλού σε 11,00 € / τ.μ., όπως εισηγήθηκε η Οικονομική Επιτροπή με την υπ' αριθ. 47/2017 απόφασή της. Είναι ίδια με εκείνα του 2016.

 

ΦΟΡΕΙΣ ΣΕ ΚΤΗΡΙΑ ΤΟΥ
ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ

DSCN9987 Medium

Από το Σώμα δόθηκε έγκριση σχετικά με τους όρους χρησιδανείων, διάρκειας 10 ετών, για την παραχώρηση χώρων εντός του Σιδηροδρομικού Σταθμού Καλαμάτας στους:
i. Σύλλογο Α.Μ.Ε.Α. Μεσσηνίας
ii. Περιφερειακή Ένωση Νότιας Πελοποννήσου του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών
iii. Σύλλογο «Ελληνομνήμονες».
Με προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει δοθεί στέγη στους Συλλόγους «Ορφεύς» και «Αρμονία» στον όροφο του σιδηροδρομικού σταθμού για τα γραφεία τους, ενώ οι χορωδίες τους θα κάνουν πρόβες στην αποθήκη.
Σημειώνεται ότι η αποχώρηση των Συλλόγων Τυφλών και ΑμεΑ από το Ανατολικό Κέντρο θα διευκολύνει τη λειτουργία του ΕΚΑΒ, διότι θα παραχωρηθούν σ' αυτό οι οικίσκοι, που μέχρι σήμερα καταλαμβάνουν οι δύο Σύλλογοι.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ
ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εγκρίθηκαν:

Α. η αγορά 20 αντιτύπων του βιβλίου «Οι Δήμαρχοι της Καλαμάτας 1834 – 1978».
Β. η επιχορήγηση των παρακάτω συλλόγων - φορέων:
I. «ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ¨Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ¨», για τη διοργάνωση αγώνων.
II. «Ν.Α.Σ.Κ. ¨ΑΙΟΛΟΣ¨», για τη διοργάνωση Περιφερειακού Πρωταθλήματος Νοτιοδυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.
III. «ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», για την τοποθέτηση κατάλληλου δαπέδου.
IV. «ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», για τη διοργάνωση θεατρικής παράστασης.
V. «ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», για τη διοργάνωση έκθεσης.
VI. «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», για τη διοργάνωση εκδήλωσης.
VII. «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΩΝ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ¨ΓΛΥΚΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑ¨», για τη διοργάνωση ημερίδας.

 

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ
ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΘΟΥΡΙΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε, επίσης, να ενισχύσει την Εταιρεία Φίλων Αρχαίας Θουρίας», με το ποσό των 10.000,00 €, για την υποστήριξη της ανασκαφής του θεάτρου στην αρχαία Θουρία. Συνεχίζει, με τον τρόπο αυτό, την τακτική των προηγουμένων ετών για οικονομική στήριξη των ανασκαφών στην αρχαία Θουρία, το δε ανωτέρω ποσόν είναι η πρώτη δόση για το 2017.

 

9ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΕΖΙΚΟΥ

stratopedo

Όσον αφορά στο θέμα της φημολογίας για την κατάργηση του 9ου Συντάγματος Πεζικού, το Δημοτικό Συμβούλιο θα αποστείλει και πάλι αρμοδίως, επικαιροποιημένο, ψήφισμα που είχε εκδώσει το 2015 και το οποίο αναφέρεται στους λόγους, για τους οποίους πρέπει να διατηρηθεί σε λειτουργία το στρατόπεδο Παπαφλέσσα στην Καλαμάτα.

Το ψήφισμα της 11ης Φεβρουαρίου 2015 ανέφερε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο «αφού έλαβε υπόψη δημοσίευμα του Αθηναϊκού τύπου, το οποίο περιελάμβανε δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας περί ενδεχόμενης παύσης λειτουργίας ή περί μείωσης της στελέχωσης του 9ου Συντάγματος Πεζικού «Γιαννιτσά», το οποίο εδρεύει στο στρατόπεδο Παπαφλέσσα της Καλαμάτας,

 

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι

1) Θεωρεί αναγκαία από ιστορική και κοινωνική άποψη αλλά και συνδεδεμένη με την ιστορία της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας, την παρουσία και λειτουργία του 9ου Συντάγματος Πεζικού «Γιαννιτσά», που εδρεύει στο στρατόπεδο Παπαφλέσσα της Καλαμάτας, το οποίο διαθέτει τις πλέον σύγχρονες ανά την Ελλάδα εγκαταστάσεις εκπαιδεύσεως και διαβιώσεως οπλιτών.
2) Ζητεί από την Κυβέρνηση διά του Υπουργού Εθνικής Άμυνας να διαψεύσει ρητά τα αναγραφέντα και να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο κατάργησης του 9ου Συντάγματος Πεζικού «Γιαννιτσά» ή μείωσης της στελέχωσής του ή παύσης λειτουργίας του στρατοπέδου Παπαφλέσσα.
3) Καλεί σε συσπείρωση όλους τους οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς φορείς της πόλης».

Η επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα γίνει την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017.

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech