Μιχάλης Κατσαρός
Ο Μιχάλης Κατσαρός (1919-1998) είναι ποιητής με καταγωγή από την Κυπαρισσία, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Υπήρξε εκπρόσωπος της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς της ελληνικής λογοτεχνίας.
Σε ηλικία 17 ετών μπήκε πρότακτος στην Ελληνική Αεροπορία. Λίγο πριν την είσοδο των Γερμανών Ναζί στη Αθήνα, στις 27 Απριλίου 1941, έλαβε άδεια σαράντα ημερών και επέστρεψε στην Αθήνα. Στην Αεροπορία επανήλθε μετά την αποχώρηση των Γερμανών στις 12 Οκτωβρίου 1944. Στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής έδωσε μάχες μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ, του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ και της Εθνικής Αντίστασης. Βασανίστηκε άγρια, όταν τον παρέδωσαν συνεργάτες των Γερμανών στην Γκεστάπο, όπως βασανίστηκε και στις φυλακές «Χατζηκώστα». Ήταν, επίσης, παρών και στα Δεκεμβριανά (1944). Εκεί γνώρισε τον Μίκη Θεοδωράκη και ανέπτυξαν στενούς φιλικούς δεσμούς. Το 1945 έγινε μέλος του Κ.Κ.Ε και η εφημερίδα Ριζοσπάστης δημοσίευσε το ποίημα του Σήμερα έγινα σύντροφος.
Το 1929 δημοσίευσε το πρώτο του τμήμα στο περιοδικό Διάπλασις των Παίδων. Η πρώτη εμφάνισή του στη λογοτεχνία ήταν στις 22 Φεβρουαρίου του 1946, με τη δημοσίευση του ποιήματος «Το Μπαρμπερίνικο καράβι» στο τεύχος 37 του λογοτεχνικού περιοδικού Ελεύθερα Γράμματα.
Το 1949 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τον τίτλο Μεσολόγγι σε επιμέλεια του Φρίξου Ηλιάδη. Το 1953 εξέδωσε την συλλογή ποιημάτων Κατά Σαδδουκαίων η οποία περιλαμβάνει τα ποιήματα των ετών 1950-1953. Μέσα από αυτή την έκδοση έγινε ευρέως γνωστός. Στη συλλογή εκφράζονται οι αριστερές πολιτικές του πεποιθήσεις, κατακρίνοντας παράλληλα και τον τρόπο διαχείρισης της εξουσίας από τον Στάλιν. Με την πάροδο του χρόνου άρχισε να απομονώνεται από το Κ.Κ.Ε. από το οποίο ωστόσο δεν έφυγε και ούτε και τον διέγραψε. Παράλληλα, την ίδια περίοδο ο Μίκης Θεοδωράκης άρχισε να μελοποιεί τα ποιήματα της συλλογής Κατά Σαδδουκαίων.
Το 1983, τιμήθηκε με το βραβείο Ποίησης. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχουν μελοποιηθεί από συνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Αργύρης Κουνάδης και άλλοι.
Ασχολήθηκε και με τη ζωγραφική. Υπέγραφε τους πίνακές του ως Michel. Εργάστηκε και ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Συνολικά εξέδωσε 14 ποιητικές συλλογές, 5 φιλοσοφικά κείμενα, καθώς και το μυθιστόρημα «Οι Συλλέκται της Μονόχρα».
Βιβλιογραφία
Μονόγραμμα, «Μιχάλης Κατσαρός» (1982), https://tinyurl.com/katsarosmixalis