Γιάννης Πουλόπουλος

Τραγουδιστής

Ο Γιάννης Πουλόπουλος (1941-2020) είναι τραγουδιστής, συνθέτης και στιχουργός. Γεννήθηκε στην Καρδαμύλη της Μάνης, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα.

Το ενδιαφέρον του στο τραγούδι ξεκίνησε από μικρή ηλικία. Το 1962 επισκεπτόταν συχνά την εταιρεία Columbia στην προσπάθεια του να περάσει από ακρόαση. Την επιτροπή ακροάσεων αποτελούσαν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Βασίλης Τσιτσάνης και ο Γιάννης Παπαϊωάννου. Κατά την ακρόαση ο Γιάννης Πουλόπουλος επέλεξε να πει δύο τραγούδια που θεωρούνται δύσκολα, το Μάνα μου και Παναγιά και το Παράπονο. Τελικά ήταν ο μόνος που πέρασε από εκείνη την ακρόαση έχοντας κερδίσει την εύνοια του Μίκη Θεοδωράκη. Το 1963 ξεκίνησε την συνεργασία του με τον Μίκη Θεοδωράκη με την συμμετοχή του στο θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Η γειτονιά των αγγέλων» στο θέατρο Ρεξ με τον θίασο Τζένης Καρέζη και Νίκου Κούρκουλου.

Το 1966 τραγούδησε σε συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, μαζί με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τη Μαρία Φαραντούρη και τον Δημήτρη Μητροπάνο. Την ίδια χρονιά εμφανίζεται για πρώτη φορά στον κινηματογράφο στην ταινία «Οι στιγματισμένοι» (1966), με τον Γιώργο Φούντα και τη Μάρω Κοντού, όπου τραγουδάει μαζί με την Ελένη Κλάδη το Πολύ αργά και το Σ’ αγαπώ. Την ίδια χρονιά ήρθε σε επαφή με τον Μίμη Πλέσσα με αφορμή την ταινία «Οι θαλασσιές οι χάντρες»(1966). Ακολούθησαν οι ταινίες: «Κάτι κουρασμένα παλικάρια» (1967), «Μια κυρία στα μπουζούκια» (1968), «Ο ψεύτης» (1968), «Γοργόνες και μάγκες» (1968), «Ο μικρός δραπέτης» (1968), «Η Παριζιάνα» (1969) και άλλες.

Έχει ηχογραφήσει δίσκους, τραγουδήσει στο θέατρο, σε μπουάτ, έχει εμφανιστεί σε κινηματογραφικές ταινίες, έγραψε και συνέθεσε δικά του τραγούδια.

Το 1969 στο άλμπουμ «Ο δρόμος» των Μίμη Πλέσσα και Λευτέρη Παπαδόπουλου ο Γιάννης Πουλόπουλος ερμήνευσε δέκα από τα δώδεκα τραγούδια. Ο δίσκος έγινε ο πρώτος ελληνικός χρυσός δίσκος και τα επόμενα χρόνια έγινε το πιο επιτυχημένο σε πωλήσεις άλμπουμ στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας, φτάνοντας τα 3.000.000 αντίτυπα, ρεκόρ που μέχρι σήμερα κανείς άλλος ελληνικός δίσκος δεν έχει πλησιάσει.

Ο Γιάννης Πουλόπουλος κυκλοφόρησε δύο ποιητικές συλλογές, με τίτλο Τετράδιο (1971) και Ταξίδι στο κέντρο της νύχτας (1983). Παράλληλα, ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και τη χαλκογραφία, έχοντας αποκτήσει μερικές γνώσεις από τον φίλο του, τραγουδιστή και ζωγράφο, Σταύρο Πασπαράκη.

 

Bιβλιογραφία

Λιάκου Δανάη, «Γιάννης Πουλόπουλος, ο αξεπέραστος ρομαντικός» (Σεπτέμβριος 2012), https://tinyurl.com/poulopoulosgiannis