Καπετάν Τέλλος Άγρας
O Καπετάν Τέλλος Άγρας (πραγματικό όνομα: Σαράντος Αγαπηνός) (1880-1907) καταγόταν από την ιστορική οικογένεια των Αγαπηνών των Γαργαλιάνων, η οποία είχε σημαντικό ρόλο κατά την Επανάσταση του 1821. Ήταν ανθυπολοχαγός και μακεδονομάχος.
Το 1901, ο Σαράντος αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων και τοποθετήθηκε στη φρουρά της Αθήνας. Η επιθυμία του να προσφέρει ουσιαστικότερες υπηρεσίες στην πατρίδα τον ώθησε μετά από λίγους μήνες στην εθελούσια κατάταξή του στα στρατιωτικά σώματα που αγωνίζονταν στη Μακεδονία εναντίον των Βουλγάρων κομιτατζήδων. Σε πολύ νεαρή ηλικία κατόρθωσε να διοριστεί αρχηγός ενός ανταρτικού σώματος, το οποίο προετοίμαζε στο Βόλο ο καπετάν Ακρίτας (Κωνσταντίνος Μαζαράκης). Τότε του είχε δοθεί ήδη το ψευδώνυμο Καπετάν Τέλλος Αγράς. Καπετάνιος τότε λεγόταν ο αρχηγός αντάρτικου σώματος.
Το 1907 ο Καπετάν Τέλλος Άγρας προσπάθησε να εντάξει στις δυνάμεις του Ελληνισμού και να αποσπάσει από την βουλγαρική προπαγάνδα τον πρώην αρχηγό των τοπικών κομιτατζήδων της Νάουσας, τον βοεβόδα Ζλατάν. Σε συνάντησή τους ο Ζλάταν πρόδωσε την εμπιστοσύνη του και συνέλαβε αυτόν και ένα σλαβόφωνο Έλληνα που ήταν μαζί του, τον Αντώνη Μίγγα. Επί ημέρες τους περιέφεραν δεμένους στα χωριά της περιοχής, τους διαπόμπευαν και τους βασάνιζαν. Στις 7 Ιουνίου 1907 θανατώθηκαν διά απαγχονισμού.
Η ιστορία του απαθανατίστηκε σε τραγούδια, αλλά και στο μυθιστόρημα «Στα μυστικά του Βάλτου» της Πηνελόπης Δέλτα. Το χωριό Βλάδοβο, όπου τάφηκε, σε ανάμνησή του μετονομάστηκε σε Άγρας.
Bιβλιογραφία
Χολέβας Κωνσταντίνος, «Σαράντος Ἀγαπηνός(Καπετάν Ἄγρας)» Bιβλιοθήκη artopos, https://tinyurl.com/argastellos