Η κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Δήμου Καλαμάτας, αποτέλεσε το αντικείμενο της 2ης Δημόσιας Διαβούλευσης στο πλαίσιο διεκδίκησης συμμετοχής του Δήμου στο πρόγραμμα της Ε.Ε. «100 έξυπνες και κλιματικά ουδέτερες πόλεις». Η συμμετοχή στη διαβούλευση κρίνεται ως ικανοποιητική, ενώ λόγω του ενδιαφέροντος που έχει εκδηλωθεί, η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω του ιστοτόπου https://mission.kalamata.gr/ θα παραμείνει ενεργή προκειμένου να δεχθεί επιπλέον προτάσεις, ιδέες και σκέψεις.
Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021 στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας, έλαβαν -μεταξύ άλλων- μέρος καθηγητές πανεπιστήμιων και εκπρόσωποι εταιρειών με μελετητική εμπειρία σε θέματα ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού, ενώ αναδείχθηκε η ώσμωση ιδεών και απόψεων μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων και στελεχών του Δήμου, εκπροσώπων της πανεπιστημιακής και επιχειρηματικής κοινότητας, φορέων και πολιτών της πόλης.
Το μήνυμα που εξέπεμψε ο Δήμος Καλαμάτας στο πλαίσιο αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει είναι: «Συμμετέχω, προτείνω, επιλέγω, δεσμεύομαι».
Θ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: «ΑΤΕΝΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ»
Ακολουθούν σημεία της τοποθέτησης του Δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου κατά τη διάρκεια της 2η δημόσιας διαβούλευσης:
«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω επαναλαμβάνοντας κάτι που θεωρώ καθοριστικό. Μόνο μέσα από τη συμμετοχή, από την ενεργή παρουσία των συνδημοτών μας, των στελεχών και των φορέων της πόλης, μπορούμε να επιτύχουμε θετικά αποτελέσματα για το Δήμο μας.
Η πεποίθηση μου αυτή, ισχύει πολύ περισσότερο όσον αφορά τη μεγάλη μας διεκδίκηση, τη συμμετοχή μας δηλαδή στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα των 100 έξυπνων και κλιματικά ουδέτερων πόλεων τις Ε.Ε έως το 2030, καθώς οι λέξεις που χαρακτηρίζουν αυτή την αποστολή, είναι Φιλοδοξία- Ικανότητα- Δέσμευση- και Συμμετοχή.
Γνωρίζουμε ότι η συμμετοχή της Καλαμάτας αποτελεί στόχο του οποίου η διεκδίκηση παρουσιάζει μεγάλες δυσκολίες. Γνωρίζουμε ότι ο ανταγωνισμός θα είναι σκληρός. Γνωρίζουμε ότι αποτελεί τη μέγιστη πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αν θέλουμε να πάμε την πόλη μας μπροστά.
Έχουμε επιλέξει να ατενίζουμε το μέλλον από τη θέση του πρωταγωνιστή και όχι από τη θέση του παρατηρητή.
Γιατί ως Δήμος, επιθυμούμε να βρισκόμαστε στο επίκεντρο των εξελίξεων, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται, σχεδιάζοντας προτάσεις και υλοποιώντας πολιτικές που αφορούν τις επόμενες γενιές.
Σήμερα, ολοκληρώνεται η πρώτη φάση, αυτή της ενημέρωσης και από αύριο ξεκινάμε τη δεύτερη φάση, αυτή του σχεδιασμού και της συμμετοχής, για να ακολουθήσει η τρίτη φάση, όπου θα παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα των εργασιών, παρουσία στελεχών της Ε.Ε. λίγο πριν την υποβολή του φακέλου της υποψηφιότητας μας.
Θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, πολύ γρήγορα, να αναφέρω, δυο – τρία στοιχεία για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει τι γίνεται τις τελευταίες 50 ημέρες στην πόλη μας και αφορά το πρόγραμμα mission της Ε.Ε.
Αυτός ο στρατηγικός σχεδιασμός ξεκίνησε πριν από περίπου 1,5 χρόνο από τη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Συγκοινωνιών της Ε.Ε. με το σκεπτικό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει, πλέον, να αντιμετωπίζει ολιστικά τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής.
Σε αυτό το πλαίσιο επέλεξαν να συνεργαστούν οι περισσότερες διευθύνσεις, τα Υπουργεία ας πούμε της Ευρώπης για να μπορέσουν να συγκροτήσουν ένα πρόγραμμα, μία αποστολή και ένα στρατηγικό σχεδιασμό που θα αγγίζει τα πάντα γύρω από μια πόλη.
Όχι, δηλαδή, αποσπασματικές παρεμβάσεις, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας ή η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος σε κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα, αλλά έναν συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό που έρχεται να χτίσει μια νέα κοινωνία, ένα νέο αναπτυξιακό παραγωγικό μοντέλο.
Που έρχεται να δημιουργήσει νέες Σύγχρονες Ευρωπαϊκές Πόλεις που θα χρησιμοποιηθούν ως σημείο αναφοράς καλών πρακτικών.
Και μέσα από την εμπειρία που θα αποκτήσουν θα κατευθύνουν και τις άλλες πόλεις προς μια διαφορετική ανάπτυξη, με κατεύθυνση την κλιματική ουδετερότητα.
Η οικονομική ανάλυση αυτού του στρατηγικού σχεδιασμού της Ε.Ε έχει προσδιοριστεί στα 10.000 ευρώ ανά κάτοικο, που σημαίνει ότι για την πόλη της Καλαμάτας, αντιστοιχούν περίπου 550.000.000 ευρώ και οι χρηματοδοτήσεις θα έρθουν μέσα από τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και ιδιωτική χρηματοδότηση.
Αντιλαμβάνεστε, ότι αν πετύχουμε την ένταξη της πόλης μας στο πρόγραμμα, η χρηματοδότηση είναι τέτοια που διασφαλίζει μια Καλαμάτα διαφορετική και πολύ καλύτερη σε λειτουργία, ποιότητα ζωής και προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης.
Αυτά έχουμε αναλύσει σε πρώτη φάση, έχουμε αναπτύξει τους τρόπους που πρέπει να συνεργαστούμε ώστε να φέρουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα και όπως και νωρίτερα ανέφερα, σήμερα εκκινούμε τη δεύτερη φάση της συμμετοχής και του σχεδιασμού.
Τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή, μετά και την επίσημη παρουσίαση του προγράμματος την 1η Οκτωβρίου από το Γενικό Διευθυντή της Δ/νσης Μεταφορών και Συγκοινωνιών της Ε.Ε. κ. Μάθιου είναι:
Πρώτο στοιχείο. Προβάδισμα για ένταξη στο Πρόγραμμα έχουν οι πόλεις με πληθυσμό πάνω από 100.000 κατοίκους. Το ενδιαφέρον μάλιστα είναι πολύ μεγάλο και αντιλαμβάνεστε ότι ο ανταγωνισμός ειδικά με τις πόλεις του ευρωπαϊκού βορρά φαντάζει άνισος. Εδώ θα πω ότι αν ληφθεί υπόψη, η γεωγραφική και η πληθυσμιακή κατανομή σημαίνει ότι στη χώρα μας αναλογούν τρεις πόλεις, εν τούτοις ο κ. Μάθιου κατά την παρουσίαση του προγράμματος ανέφερε ότι οπωσδήποτε θα υπάρχει εκπροσώπηση και συμμετοχή από κάθε χώρα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι σίγουρα θα υπάρχει μία πόλη αλλά αν έχουμε άριστες προτάσεις ενδεχομένως θα περάσουν έως τρεις πόλεις από τη χώρα μας.
Δεύτερο στοιχείο. Ενοποιούνται οι φάσεις. Στην πρώτη δημόσια διαβούλευση σας είχα ενημερώσει ότι η πρώτη φάση ολοκληρώνεται τέλος Ιανουαρίου, με την κατάθεση του αφηγήματος, του οράματος της πόλης, μετά θα ακολουθούσε η επιλογή των πρώτων πόλεων, που θα έπρεπε να μετατρέψουν το αφήγημα σε στρατηγικό σχεδιασμό και να το υποβάλουν μέχρι το Δεκέμβριο του 2023, όπου και θα γινόταν η τελική επιλογή των 100 Πόλεων.
Αυτό άλλαξε. Που βρισκόμαστε τώρα; Θα πρέπει μέχρι τον Ιανουάριο του 2022 να υποβάλουμε το αφήγημα, το όραμα όπως είπαμε και τον ενδεικτικό στρατηγικό σχεδιασμό, αυτή η φάση δεν άλλαξε, ενοποιήθηκαν όμως η δεύτερη και τρίτη φάση.
Δηλαδή από τους πρώτους μήνες του 2022 θα ξέρουμε τις 100 έξυπνες και κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ε.Ε. Και οι πόλεις που θα επιλεγούν, από την πρώτη στιγμή θα λάβουν επιστημονική και οικονομική στήριξη από την Ε.Ε. αλλά και από τα αρμόδια Υπουργεία της χώρας τους προκειμένου να ολοκληρώσουν τον στρατηγικό σχεδιασμό και τις μελέτες, με στόχο μέσα στο 2023 να ξεκινήσουν να δημοπρατούν έργα. Έργα που αφορούν την κλιματική ουδετερότητα.
Τρίτο στοιχείο. Συνεχίζει να μετράει στην αξιολόγηση η καλύτερη πρόταση, η αρτιότητα ως προς την περιγραφή του οράματος, του αφηγήματος για το που θέλουμε να πάμε την πόλη, ποιους στόχους επιθυμούμε να πετύχουμε.
Νέα δεδομένα, λοιπόν, διαφορετικά πιο απαιτητικά πιο δύσκολα αλλά σε καμία περίπτωση αποτρεπτικά. Η κατεύθυνση έχει δοθεί οι στόχοι έχουν μπει.
Ακόμα όμως και αν δεν επιτύχουμε την συμμετοχή μας στην αποστολή καθώς όλοι αντιλαμβάνεστε τη δυσκολία της προσπάθειας, η πόλη μας μόνο κερδισμένη μπορεί να βγει.
Διότι μέσα από την δουλειά που θα παραχθεί, μέσα από τις συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί και μέσα από το διάλογο που έχει ανοίξει θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε νέα Ευρωπαϊκά Προγράμματα.
Χρηματοδοτήσεις δηλαδή απ’ ευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα από αυτούς τους τεράστιους προϋπολογισμούς που θα ανοίξουν το επόμενο διάστημα, για να τοποθετήσουμε την πόλη μας, εκεί που την ονειρευόμαστε.
Σήμερα λοιπόν εκκινεί η δεύτερη Φάση. Αυτή της κατάθεσης προτάσεων και της συμμετοχής. Με στόχο τις επόμενες ημέρες με το άνοιγμα της πρόσκλησης, πιθανόν την 1η Νοεμβρίου, να συσταθεί η ομάδα στρατηγικού σχεδιασμού να οριστούν οι επικεφαλής αλλά και οι εισηγητές των θεματικών ενοτήτων.
Σας καλέσαμε εδώ για να σας ακούσουμε. Θέλουμε λοιπόν την συμμετοχή σας στην διαβούλευση, στους άξονες, στις θεματικές ενότητες, στα τραπέζια εργασίας, στις εκδηλώσεις στις δημόσιες συζητήσεις.
Φίλες και Φίλοι, Η κατάρτιση του στρατηγικού σχεδιασμού για την ένταξη της Καλαμάτας στις 100 έξυπνες και κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να αποτελέσει τον οδικό χάρτη για την Καλαμάτα του μέλλοντος. Για την Καλαμάτα που θέλουμε για τα παιδιά μας, για τις επόμενες γενιές. Για την Καλαμάτα που ονειρευόμαστε.
Συμμετέχω – Προτείνω – Επιλέγω- Δεσμεύομαι».
Κατά τη χθεσινή εκδήλωση παρουσιάστηκαν από τον Αντιδήμαρχο Νίκο Μπασακίδη τα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής διαβούλευσης που διενεργεί ο Δήμος για την εκπόνηση της στρατηγικής για την έξυπνη και κλιματικά ουδέτερη Καλαμάτα, ενώ στο πλαίσιο της εκδήλωσης – ανοιχτής συζήτησης κατατέθηκαν δια ζώσης απόψεις από αιρετούς της αυτοδιοίκησης, φορείς της πόλης, επαγγελματίες, νέους ανθρώπους και ενεργούς πολίτες.