Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Ξεκίνησε το 1ο Πανόραμα Ντοκιμαντέρ «Τεκμηρίωσις»

Τη «βεβαιότητα ότι γεννιέται απόψε κάτι σπουδαίο, που θα λάβει πανελλήνια διάσταση» εξέφρασε χθες ο Δήμαρχος στο χαιρετισμό που απηύθυνε στο πλαίσιο του 1ου Πανοράματος Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας «Τεκμηρίωσις», του οποίου κήρυξε την έναρξη. «Εκπηγάζει η βεβαιότητα αυτή από την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για στήριξη του Πανοράματος, αλλά εκπηγάζει και από την ενότητα των καλλιτεχνικών δυνάμεων της πόλης, όπως αυτή εκφράζεται από την Οργανωτική Επιτροπή, να στηριχθεί αυτή η προσπάθεια», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Π. Νίκας. Σημειώνεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του στηρίζει ηθικά, οργανωτικά αλλά και οικονομικά – με σημαντικό ποσό – τη διοργάνωση αυτή.

premiera-festival 6

Ο Δήμαρχος επαίνεσε τους πολιτιστικούς φορείς της Καλαμάτας «Πολιτιστικός Αντίλογος», «Φεστιβάλ Μηδέν», «Νέα Κινηματογραφική Λέσχη» και «Καλλιτεχνικό Στέκι», για την πρωτοβουλία τους και τις προσπάθειες που κατέβαλαν ώστε να διοργανωθεί το Φεστιβάλ «Τεκμηρίωσις» και ιδιαιτέρως την καλλιτεχνική διευθύντρια Τζίνα Πετροπούλου, παραγωγό ντοκιμαντέρ.

ΣΕ ΛΑΜΠΡΗ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΥ ΕΜΕΝΕ ΣΕ ΑΧΡΗΣΙΑ

Η διεξαγωγή του Πανοράματος Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας «Τεκμηρίωσις» πραγματοποιείται σε μια λαμπρή αίθουσα, εξοπλισμένη με σύγχρονα μηχανήματα, το αμφιθέατρο του κτηρίου του ΟΑΕΔ στην οδό Αριστομένους 95, μιαν αίθουσα κλειστή για 8 χρόνια.

premiera-festival 1 premiera-festival 2

Ο Π. Νίκας υπογράμμισε το γεγονός πως «χρειάστηκαν εργώδεις προσπάθειες μηνών από το Δήμο» για να εξασφαλίσει την παραχώρηση από τον ΟΑΕΔ της χρήσης αυτής της αίθουσας, «η οποία θα διατίθεται για την πόλη, για την καλλιτεχνική της ζωή, για τα παιδιά μας, που φοιτούν στα 100 περίπου σχολεία του Δήμου Καλαμάτας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δήμαρχος.

Αναφέρθηκε, επίσης, σε ανάλογη προ ετών προσπάθεια για Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «που δεν ‘περπάτησε’ (…) κυρίως γιατί δεν υπήρξε η αναγκαία ενότητα ώστε να πετύχει το εγχείρημα», όπως εκτίμησε ο Δήμαρχος. «Είμαι βέβαιος ότι υπάρχει τώρα», προσέθεσε κι αφού ευχήθηκε «καλοτάξιδο να είναι το Φεστιβάλ» και «καλή θέαση», κήρυξε την έναρξή του.

ΧΙΛΙΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΘΑ ΔΟΥΝ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ

Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο οποίος τόνισε πως «η ένθερμη αποδοχή του Δημάρχου Καλαμάτας και του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο ομόφωνα αποφάσισε να στηρίξει το εγχείρημα, έβαλαν τις βάσεις για να πραγματωθεί το όραμα».

premiera-festival 3

Στόχος των διοργανωτών είναι να γίνει το Πανόραμα θεσμός και να αποτελέσει «προστιθέμενη αξία στην πολιτιστική ζωή της πόλης». Η δε καλλιτεχνική διευθύντρια Τζίνα Πετροπούλου θερμά ευχαρίστησε ιδιαίτερα το Δήμο και την Επιτροπή Εθελοντισμού που αυτός διαθέτει, όπως και όλους όσοι συνέβαλαν στην προετοιμασία του Πανοράματος και γνωστοποίησε το πρώτο απτό κέρδος για την πόλη και τη νέα γενιά: περί τα 1.000 παιδιά σχολείων της πόλης θα παρακολουθήσουν τις ταινίες της πρωινής εκπαιδευτικής ζώνης, όπως προκύπτει από τις κρατήσεις στις οποίες έχουν προβεί οι σχολικές μονάδες.

premiera-festival 4

Υπενθυμίζεται πως το 1ο Πανόραμα Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας «Τεκμηρίωσις» θα ολοκληρωθεί, παρουσιάζοντας 77 ταινίες και με προσκεκλημένους περί τους 20 σκηνοθέτες, στις 29 Ιανουαρίου.

Η ΠΡΩΤΗ ΤΑΙΝΙΑ:«Ο ΜΑΝΑΒΗΣ»

Οι προβολές ντοκιμαντέρ άνοιξαν χθες βράδυ με τη συγκινητική ταινία «Ο μανάβης», του Δημήτρη Κουτσαμπασιάκου, που έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις.

premiera-festival 5

Ο Νίκος Αναστασίου, πλανόδιος μανάβης, με τη γυναίκα Σοφία, από τη δεκαετία του ΄80, κάνουν το ίδιο δρομολόγιο. Μια φορά την εβδομάδα, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ξεκινώντας από τα Τρίκαλα επισκέπτονται τα εγκαταλελειμμένα χωριά της νότιας Πίνδου, σε μια διαδρομή 75 χιλιομέτρων.

premiera-festival 9

Εξυπηρετούν τους κατοίκους, στη συντριπτική πλειονότητα γέροντες, μεταφέροντας και πωλώντας όχι μόνο λαχανικά και φρούτα, αλλά και ό,τι άλλο αναγκαίο γι’ αυτούς. Στην ουσία, αποτελούν το βασικό τους σύνδεσμο με τον έξω κόσμο, ακόμη κι όταν χιονίζει πολύ, ενώ μοιράζονται μαζί τους χαρές και λύπες, με τη μανάβισσα να παίρνει ακόμη και την πίεση σε μια γερόντισσα…

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech