Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Τιμήθηκε η 73η επέτειος της μάχης της Καλαμάτας

Στις 28 και 29 Απριλίου 1941, δόθηκε η τελευταία μάχη στην ηπειρωτική Ελλάδα από τις Συμμαχικές δυνάμεις, Βρετανούς, Νεοζηλανδούς, Αυστραλούς και Έλληνες, κατά των Γερμανικών δυνάμεων που προέλαυναν, προωθούμενες με μεγάλη ταχύτητα. Η μάχη αυτή δόθηκε στην Καλαμάτα και, με ιδιαίτερη ένταση, στην Παραλία.

Σήμερα, ο Δήμος Καλαμάτας, σε συνεργασία με την Αδελφότητα των Απομάχων της Ελληνικής Εκστρατείας 1941, τίμησαν τη μνήμη όσων θυσιάσθηκαν για την Ελευθερία, Ελλήνων και συμμάχων, κατά τη μάχη της Καλαμάτας, στο μνημείο που βρίσκεται στο νότιο άκρο του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν Βρετανοί, συγγενείς στρατιωτών που πολέμησαν στη μάχη της Καλαμάτας, ενώ παρευρέθη και ομίλησε – αν και σε προχωρημένη ηλικία - ο FrankGill, πρόεδρος της Αδελφότητας των Απομάχων.

maxi 11

Ο κ. Gill, στο περιθώριο της εκδηλώσεως, γνωστοποίησε ότι παραμένουν στη ζωή – σύμφωνα με όσα γνωρίζει – περί τους 6 βετεράνοι της Ελληνικής Εκστρατείας 1941, ενώ είναι πιθανό να υπάρχουν ορισμένοι ακόμη που δεν είναι μέλη της Αδελφότητας.

Ο Δήμαρχος απηύθυνε χαιρετισμό και, καταρχήν, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Νίκο Ζερβή, για την σημαντική συνεισφορά του στη διοργάνωση της εκδήλωσης κάθε χρόνο, καθώς και για τη συμβολή του στην ιστορική καταγραφή των γεγονότων εκείνης της περιόδου και την ανάδειξή τους.

maxi 26

Ο Π. Νίκας μεταξύ άλλων ανέφερε ακόμη τα εξής: «Καλοδεχόμαστε, όπως κάθε χρόνο, τους συγγενείς των στρατιωτών της μάχης της Καλαμάτας και θυμόμαστε το βρετανικό Σώμα, το οποίο πριν από 73 χρόνια έδωσε την τελική μάχη, για την ηπειρωτική Ελλάδα, εδώ στην Καλαμάτα στις 28 και 29 Απριλίου. Θυμόμαστε και τιμάμε τους χιλιάδες στρατιώτες του βρετανικού Σώματος, οι οποίοι με αυτοθυσία πολέμησαν εναντίον των δυνάμεων του Άξονα. Θυμόμαστε και τιμάμε τα εκατομμύρια θύματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τις εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων, που έχασαν τη ζωή τους». Ο Δήμαρχος τόνισε πως ο αγώνας τότε δόθηκε ενάντια στις ιδεολογίες του ναζισμού και του φασισμού, επεσήμανε δε πως και σήμερα εκφράζουμε την αντίθεσή μας στο ναζισμό, το φασισμό και κάθε είδους ολοκληρωτισμό.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΑΠΟΜΑΧΩΝ

Ο FrankGill, Πρόεδρος της Αδελφότητας Απομάχων της Ελληνικής Εκστρατείας 1941, ανέφερε τα ακόλουθα:

«Εξοχώτατε κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι,

Συγκεντρωθήκμε εδώ σήμερα προκειμένου γι’ άλλη μια φορά να δείξουμε το σεβασμό μας και τη λύπη μας για όλους εκείνους, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του 1941 στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Θα προσέξετε ότι δεν έχουμε σήμερα τη σημαία μας, διότι ο σημαιοφόρος μας δεν είναι καλά στην υγεία του και οι γιατροί τον συμβούλευσαν να μην πετάξει με αεροπλάνο. Είναι πολύ στενοχωρημένος γι’ αυτό και είμαι σίγουρος πως όλοι θα εύχονται στον Τζοκ Ουάτ ταχεία ανάρρωση.

Σήμερα είναι η 20ή επέτειος των αποκαλυπτηρίων του μνημείου μας. Τοποθετήθηκε εδώ για μας ώστε να πραγματοποιούμε την ετήσια τελετή μας. Επίσης, όταν θα έχουμε όλοι αποβιώσει, θα παραμείνει προς τιμήν όλων των πεσόντων συναδέλφων μας προκειμένου να τους θυμούνται πάντοτε.

Εάν επισκεφθείτε το Πολεμικό Κοιμητήριο του Φαλήρου στην Αθήνα, θα δείτε ένα πολύ καλοδιατηρημένο κοιμητήριο με σειρές από ταφόπλακες και επιπλέον 8 μεγάλα μνημεία. Και στις δύο πλευρές καθενός από τα μνημεία θα δείτε τα ονόματα όλων εκείνων των ανδρών που έχουν άγνωστους τάφους. Θεωρώ ότι υπάρχουν τόσα ονόματα εκεί, όσες και ταφόπλακες. Όταν σας λέγω ότι 2.888 άνδρες έχασαν τη ζωή τους σε μιαν εκστρατεία που διήρκεσε λιγότερο από 3 εβδομάδες, περίπου 1.000 την εβδομάδα, πώς μπορούμε να το ξεχάσουμε ποτέ αυτό;

Εκ μέρους της Αδελφότητας, ευχαριστώ καθένα από εσάς που μοιράζεστε αυτή την ημέρα με εμάς και ειδικά ευχαριστώ το Δήμαρχο και την πόλη της Καλαμάτας που οργανώνουν αυτή την επιμνημόσυνη δέηση».

Στο πλαίσιο της τελετής αναπέμφθηκε από Ιερέα της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των ψυχών των Ελλήνων και φιλελλήνων πεσόντων κατά τη μάχη της Καλαμάτας. Κατατέθηκαν, επίσης, στέφανοι από τους Έλληνες επισήμους και τους εκπροσώπους των Βρετανών, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανακρούσθηκαν οι εθνικοί ύμνοι της Βρετανίας και της Ελλάδος, ενώ τιμές απέδωσε άγημα από την 120 ΠΕΑ.

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech