Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανάπλαση στην ανατολική όχθη του ποταμού Άρι

Άρχισαν οι εργασίες για την πραγματοποίηση του έργου «Ανάπλαση ανατολικής όχθης ποταμού Άρι με δημιουργία πεζόδρομου - ποδηλατόδρομου», μιας από τις 6 σημαντικές παρεμβάσεις της πρώτης φάσης έργων, που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Για το έργο αυτό, προϋπ. 378.425,00 €, ανάδοχος είναι η εταιρεία Alpha Delta Constructions ΑΤΕ, η οποία προσέφερε έκπτωση 52,03%. Θα δημιουργηθούν πεζόδρομος, ποδηλατόδρομος και θα αναδειχθεί ο αρχαιολογικός χώρος του πρωτοελλαδικού μεγάρου των Ακοβίτικων.

Η περιοχή της παρέμβασης είναι η λωρίδα γης που βρίσκεται μεταξύ της κοίτης του ποταμού Άρι και του παράλληλου με αυτόν δρόμου. Διαμορφώνεται μία διαδρομή μήκους 900 μέτρων για αναψυχή και εξερεύνηση του φυσικού περιβάλλοντος, που αρχίζει από τη γέφυρα του ποταμού στις εκβολές του και καταλήγει στον αρχαιολογικό χώρο των Ακοβίτικων. Όλες οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στη μελέτη είναι ήπιου χαρακτήρα και δε θα ενοχλήσουν στο ελάχιστο το φυσικό περιβάλλον του ποταμού. Η διαδρομή κατασκευάζεται παράλληλα με τον υφιστάμενο δρόμο, δημιουργώντας σε μερικά σημεία ένα είδος εξώστη πάνω από τη φυσική διαμόρφωση των πρανών της όχθης. Παράλληλα στη διαδρομή κατασκευάζεται και ένα χωμάτινο μονοπάτι, που απομακρύνεται από τη διαδρομή του πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου, αφήνοντας κενά τα οποία θα καλυφθούν με φύτευση.
Η διαδρομή του μονοπατιού ακολουθεί το ανάγλυφο του εδάφους, κάνοντας την επικοινωνία με το ποτάμι άμεση.
Στα σημεία της διαδρομής όπου προκύπτουν υψομετρικές διαφορές, θα τοποθετούνται κιγκλιδώματα για την προστασία των χρηστών και η συνέχεια της διαδρομής θα γίνεται με ήπιες κλίσεις. Για τη συγκράτηση του εδάφους που γειτνιάζει με την κοίτη του ποταμού και είναι αρκετά χαλαρό, θα χρησιμοποιηθούν κορμοί δέντρων, οι οποίοι θα πακτωθούν στο έδαφος.

 

ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΣ

Κατασκευάζονται αρχικά ένας πεζόδρομος - ποδηλατόδρομος πλάτους 2 μέτρων και μήκους 620 μέτρων και στη συνέχεια ένας πεζόδρομος πλάτους 1,60 μέτρων με μήκος 260 μέτρα, από χωμάτινο σταθεροποιημένο δάπεδο τύπου κουρασάν, παράλληλα με τον υφιστάμενο δρόμο. Επίσης, κατασκευάζεται ένα παραποτάμιο μονοπάτι πλάτους ενός μέτρου και μήκους 130 μέτρων, με διαμόρφωση δαπέδου από στουρνάρι, που εγκιβωτίζεται από κορμούς δέντρων, οι οποίοι τοποθετούνται παράλληλα προς το έδαφος και σταθεροποιούνται με ζώνη σκυροδέματος. Το μονοπάτι διαμορφώνεται παράλληλα με τον πεζόδρομο – ποδηλατόδρομο, πλησιάζοντας όμως στην κοίτη του ποταμού σε δύο σημεία όπου το φυσικό ανάγλυφο της όχθης του επιτρέπει.
Προβλέπεται, ακόμη, η κατασκευή μιας μικρής ξύλινης γέφυρας μήκους 25 μέτρων και πλάτους 1,60 μέτρων για τη συνέχεια της διαδρομής στο σημείο που αυτή συναντά τον αρχαιολογικό χώρο, το οποίο αποτελεί και το δυσμενέστερο σημείο διαθέσιμης σε εύρος λωρίδας γης.
Επίσης, στη μελέτη περιλαμβάνεται η κατασκευή ξύλινης εξέδρας εμβαδού 14 τετραγωνικών μέτρων, με διαμόρφωση καθιστικού από ξυλεία, που επεκτείνεται με μικρό πρόβολο πάνω από την κοίτη του ποταμού και ενός μικρού ξύλινου δαπέδου 3,6 τετραγωνικών μέτρων, που σηματοδοτεί το τέλος του ποδηλατόδρομου και την αρχή του πεζόδρομου.
Θα εγκατασταθεί, επίσης, ξύλινο κιόσκι στην αρχή και ξύλινο κιόσκι με ξύλινα καθιστικά στο μέσο της διαδρομής.
Τέλος, περιλαμβάνονται φυτεύσεις πλατανιών.

PA180215_Medium.JPGPA180216_Medium.JPGPA180218_Medium.JPGPA180219_Medium.JPG

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech