Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Από τον κυκλώνα μεγάλες ζημιές στη γεωργία και σημαντικές στον αστικό χώρο

Σημαντικές υπήρξαν οι ζημιές στον αστικό χώρο από το μεσογειακό κυκλώνα, που χτύπησε την Καλαμάτα και την περιοχή της με ιδιαίτερη ένταση νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου 29 Σεπτεμβρίου 2018, ενώ μεγάλες ζημιές έχουν καταγραφεί στον αγροτικό τομέα.

Σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα Δευτέρα 1η Οκτωβρίου 2018, ο Δήμαρχος επεσήμανε προς τους δημοσιογράφους τα εξής: «Αντιμετωπίσαμε ένα ισχυρό φυσικό φαινόμενο και, απ’ ό,τι λένε οι ειδικοί, τέτοια φαινόμενα θα έχουμε συχνά - πυκνά λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι περισσότεροι από μας πρώτη φορά είδαμε κυκλώνα τέτοιας έντασης και τέτοιας έκτασης. Μικρότερα φαινόμενα είχαμε δει μέχρι τώρα.

8 Medium

Ως πόλη και ως Δήμος ήμασταν επαρκώς προετοιμασμένοι, όσο μπορεί να είναι κανείς προετοιμασμένος για ένα τέτοιο ακραίο φαινόμενο. Κατά τις ημέρες που προηγήθηκαν του ερχομού του και κατά τη διάρκειά του, κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν, ενημερώσαμε τον κόσμο και, βεβαίως, επιχειρούσαμε σε όλη τη διάρκεια του φαινομένου.

Ως Δήμαρχος, θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τους εργαζόμενους στο Δήμο, οι οποίοι Σάββατο και Κυριακή έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, τους εργαζόμενους άνδρες και γυναίκες στην Ελληνική Αστυνομία και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι οποίοι διευκόλυναν τους πολίτες, προστάτευσαν ζωές και περιουσίες και να πω ότι είμαι υπερήφανος διότι στις 6:50 το βράδυ του Σαββάτου, δηλαδή τρεις ώρες περίπου μετά την εκδήλωση του φαινομένου, είχαμε δώσει όλους τους δρόμους της Καλαμάτας στην κυκλοφορία. Υπήρξε πολύ καλή συνεργασία με την Πυροσβεστική, με την Αστυνομία και επικοινωνία με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών, τον κ. Δέδε».

ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ

19 Medium

Ο Π. Νίκας προσέθεσε ότι «είχαμε ζημιές και στον αστικό χώρο και στη γεωργία. Στη γεωργία είχαμε τις μεγαλύτερες ζημιές. Η ζωή μας, η πορεία μας εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα προϊόντα, τα οποία παράγονται και από την τιμή πώλησής τους. Εκτιμάται ότι 30% με 40% της ελαιοπαραγωγής καταστράφηκε, ενώ υπήρξαν, επίσης, εκτεταμένες καταστροφές σε κηπευτικά και εσπεριδοειδή.

Στον αστικό χώρο είχαμε ζημιές στην παραλιακή περιοχή, καθώς πολλά καταστήματα έχασαν τον εξοπλισμό τους. Επίσης, είχαμε ζημιές στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου πάνω από 10 πλεούμενα κάθε είδους, από βάρκες μέχρι επαγγελματικά σκάφη, βούλιαξαν ή υπέστησαν ζημιές. Αυτό πρέπει να μας εμβάλει σε σοβαρό προβληματισμό όσον αφορά στην ασφάλεια του λιμανιού μας και να το δούμε στο master plan, το οποίο είναι προς επικαιροποίηση αυτές τις εβδομάδες».

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

13 Medium

Ο Δήμαρχος επεσήμανε πως σήμερα το πρωί «έγινε ο σχεδιασμός ως προς τη φάση από εδώ και πέρα. Σε τρεις μέρες θα έχουμε την πόλη της Καλαμάτας σε άριστη κατάσταση, όπως ήταν πριν. Υπενθυμίζω ότι το καλοκαίρι δεν τελείωσε, έχουμε έναν περίπου μήνα μπροστά μας. Αυτή η πόλη, που έχει φτάσει να είναι η 6η στην Ελλάδα στον εσωτερικό τουρισμό, με αναφορά κυρίως στην Αθήνα, πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επανέλθει στην κατάσταση, στην οποία βρισκόταν πριν τον κυκλώνα».

23 Medium

Ο Π. Νίκας ανέφερε, ακόμη, πως θα γίνει σύσκεψη (έγινε αργότερα) με τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, «ώστε να δούμε ποια είναι η κατάσταση σε κάθε Κοινότητα και θα κάνουμε αναγγελίες για τις ζημιές σήμερα. Θα φύγει και ένα πολιτικό κείμενο από το Δήμο Καλαμάτας προς την Κυβέρνηση, που θα αναφέρεται συμπερασματικά στις ζημιές και στον αγροτικό και στον αστικό χώρο. Υπάρχουν προβλήματα και με το αγροτικό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές, ενώ δύσκολη είναι η κατάσταση και στις πεδινές. Δεν αρκεί το 1 εκατ. του «Φιλόδημου», που πρόσφατα πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο, χρειάζονται πολύ περισσότερα χρήματα».

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech