Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Η Έλενα Πέγκα καλλιτεχνική διευθύντρια της υποψηφιότητας της Καλαμάτας για Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021

Η θεατρική συγγραφέας και σκηνοθέτης Έλενα Πέγκα αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γραφείου Υποψηφιότητας KALAMATA:21. Με την προσθήκη αυτή, ολοκληρώνεται η στελέχωση του Γραφείου. 
Η Έλενα Πέγκα αναλαμβάνει να δημιουργήσει την καλλιτεχνική πρόταση που θα συμπεριληφθεί στο φάκελο υποψηφιότητας της Καλαμάτας για Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021. Πέραν του καλλιτεχνικού προγράμματος, η κα Πέγκα συντονίζει τη δημιουργία της κεντρικής ιδέας, των θεματικών και τη φιλοσοφία του προγράμματος και της πρότασης της Καλαμάτας. 
Η ίδια δήλωσε σχετικά: «Όταν μου προτάθηκε να αναλάβω αυτό το έργο, δεν μπορούσα να αρνηθώ. Γνωρίζω την πόλη ως επισκέπτης, αλλά και ως θεατής του Φεστιβάλ Χορού που πραγματοποιείται τα τελευταία είκοσι χρόνια. Η Καλαμάτα και η ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας είναι μέρη που εμπνέουν τους καλλιτέχνες. Είναι η φυσική ομορφιά, τα άγρια θαλασσινά τοπία, ο ήρεμος ρυθμός ζωής, οι άνθρωποι που παράγουν τόσα τοπικά προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, η Αρχαία Μεσσήνη, τα κάστρα. Είμαι χαρούμενη που μου δίνεται η ευκαιρία να μάθω περισσότερα για αυτόν τον ευλογημένο τόπο και να συνεργαστώ με τους ανθρώπους του ώστε να τον αναδείξουμε στην Ευρώπη, ως πολιτιστικό προορισμό, ως ένα μεγάλο εργαστήριο έμπνευσης και δημιουργίας».
elena-pegka.jpeg
Σχετικά με το πρόγραμμα και την φιλοσοφία του, συμπλήρωσε: «Θέλω να καλέσουμε Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, όχι απλά να επισκεφθούν, αλλά να μείνουν για κάποιο καιρό στην Μεσσηνία ώστε να δημιουργήσουν μέσα από την γνωριμία τους και την εμπλοκή τους με τον τόπο. Θα ήθελα να φτιαχτούν έργα καινούργια με αφετηρία αυτόν τον τόπο. Αυτά που τον χαρακτηρίζουν, η ιστορία του, το ότι υπάρχουν τέσσερις εποχές, υπάρχει ανοιχτός χώρος, φύση που δεν έχει καταστραφεί, βουνό και θάλασσα κοντά, παραδοσιακά προϊόντα και έθιμα, όλα αυτά θα αναδειχθούν με σύγχρονο τρόπο και με μια φρέσκια και μοντέρνα ματιά. Θέλουμε αυτό που θα φτιάξουμε για το 2021 να έχει ζωντάνια και να αφορά πρωτίστως τους νέους». 
Ταυτόχρονα, το Γραφείο Υποψηφιότητας ολοκληρώνει την πολιτιστική χαρτογράφηση της Καλαμάτας και συνεχίζει την αξιολόγηση του δυναμικού, των υποδομών και των πολιτιστικών πόρων της περιοχής, ώστε να αξιοποιηθούν όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης. 
 
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΛΕΝΑΣ ΠΕΓΚΑ
 
Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε θέατρο και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Wesleyan στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ και σενάριο - συγγραφή θεατρικών έργων στο University of Southern California του Λος Άντζελες. Στις ΗΠΑ έζησε 10 χρόνια, όπου ξεκίνησε την καριέρα της ανεβάζοντας έργα της σε πρωτοποριακά θέατρα της Νέας Υόρκης. Στην Ελλάδα επέστρεψε τη δεκαετία του ’90, και συνέχισε να γράφει θέατρο, πεζογραφία και σενάρια, αλλά και να σκηνοθετεί.
Ξεχώρισε γρήγορα για τις νεωτεριστικές, ανατρεπτικές και προκλητικές δουλειές της. Γράφει και σκηνοθετεί έργα με σύγχρονο λόγο και προβληματισμό και έχει συνεργαστεί με το Φεστιβάλ Αθηνών, το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ, τούς Δελφούς, το Αμόρε, το Θέατρο Του Νέου Κόσμου, τα Δημήτρια και πρόσφατα με το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά.
Έργα της έχουν μεταφραστεί (και κάποια έχουν επίσης εκδοθεί) στα ολλανδικά, σουηδικά, γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά, αγγλικά και έχουν παρουσιαστεί στο Σαν Φρανσίσκο, στη Νέα Υόρκη, στη Λισαβόνα, στην Ολλανδία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Γαλλία, στο Λονδίνο. 
Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Φεστιβάλ του Σαράγεβο, 2012. Στο Fujairah International Monodrama Festival, στα Aραβικά Eμιράτα, 2005. Στο Hope & Glory Festival, στη Ζυρίχη το 2002. Στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου του Bελιγραδίου (BITEF), στη Σερβία, το 1998. Στο Bay Area Playwrights’s Festival στο Σαν Φρανσίσκο το 1995. Στην 7η Mπιενάλε Nέων Δημιουργών της Eυρώπης, στην Λισαβόνα της Πορτογαλίας το 1994. Ήταν υπότροφος στην Μπιενάλε της Βόννης το 1998, στο TheaterTreffen στο Βερολίνο το 2001, και στο IMEC στην Καέν της Γαλλίας το 2014. Έχει συνεργαστεί για δύο χρονιές με το Kitchen Center for Performing Arts της Νέας Υόρκης και την βραβευμένη χορογράφο RoseAnne Spradlin το 1996 & 1997. Επίσης, έχει συνεργαστεί με το Menagerie Theatre του Cambridge της Αγγλίας το 2005 & 2011.
Έγραψε το σενάριο για την βραβευμένη ταινία του Λάκη Παπαστάθη Το Μόνον της ζωής του ταξίδιον (επίσημη συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ του Τορόντο το 2001). Έχει διδάξει γραφή θεατρικού έργου στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, στο Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, στο Ίδρυμα Κακογιάννη και αλλού. 
Τα θεατρικά της κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Νεφέλη και από τις Εκδόσεις Άγρα κυκλοφορούν τα πεζά της. Το 2012 τιμήθηκε με το βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για τα διηγήματά της με τίτλο Σφικτές Ζώνες και Άλλα Δέρματα (Εκδόσεις Άγρα).
 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech