Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Αιτήματα για χρηματοδότηση και αποζημιώσεις προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Σε συνέχεια επισκέψεως του Υπουργού στο Δημαρχείο και διερευνήσεως των δυνατοτήτων να υποστηριχθεί ο Δήμος Καλαμάτας με κονδύλια για την αποκατάσταση των ζημιών από την πλημμύρα της 7ης Σεπτεμβρίου 2016 στην αγροτική οδοποιΐα, ο Δήμαρχος απέστειλε έγγραφο και πολυσέλιδο υπόμνημα, με φωτογραφική τεκμηρίωση, στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου.

Πέραν της χρηματοδότησης για καθαρισμό και αποκατάσταση των αγροτικών δρόμων, ο Π. Νίκας ζητεί χρηματοδότηση και για την απομάκρυνση των φερτών υλικών που έχουν κατακλύσει πολλά ελαιοπερίβολα, καθιστώντας αδύνατη την επικείμενη συγκομιδή του ελαιοκάρπου.
Τέλος, ζητεί την πλήρη αποζημίωση των γεωργών και κτηνοτρόφων, των οποίων δεν κατεστράφη μόνο η ηρτημένη παραγωγή, αλλά και το φυτικό κεφάλαιο και οι υποδομές και το ζωϊκό κεφάλαιο.

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

Το έγγραφο του Δημάρχου έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,
Σε συνέχεια της επισκέψεώς σας στο Δημαρχείο τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016, στο πλαίσιο περιοδείας σας στη Μεσσηνία και αφού σας ενημερώσαμε για τις πολύ σοβαρές επιπτώσεις της πλημμύρας της 7ης Σεπτεμβρίου 2016 στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, σας υποβάλλουμε υπόμνημα, το οποίο – μεταξύ άλλων – περιλαμβάνει τις ζημιές και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας.
Όπως προσωπικά διαπιστώσατε κατά τις επισκέψεις σας, αλλά και από φωτογραφικά τεκμήρια, τα οποία σας επιδώσαμε, η πλημμύρα προκάλεσε μεγάλες ζημιές στις υπαίθριες καλλιέργειες στο Δήμο Καλαμάτας, όπως – ενδεικτικά - σε κηπευτικά, φιστίκι, ρύζι κ.ά., σε θερμοκήπια, καθώς και στην ελαιοκαλλιέργεια, ενώ είναι σημαντικό το πρόβλημα με τα μπαζωμένα κτήματα από κάθε είδους φερτά υλικά. Έχουν, επίσης, προκληθεί ζημιές σε αποθήκες, γεωτρήσεις και υποδομές άρδευσης, ενώ επλήγη σοβαρά το πάγιο ζωϊκό κεφάλαιο λόγω του πνιγμού πολλών εκατοντάδων μεγάλων και μικρών ζώων κ.ά. Σοβαρότατες είναι οι ζημιές και στην αγροτική οδοποιΐα σε όλη την έκταση του Δήμου Καλαμάτας, η οποία εξυπηρετεί γεωργούς και κτηνοτρόφους
Επιπλέον, σε συνέχεια όσων δηλώσατε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης και, συγκεκριμένα, ότι υπάρχει «ένας προϋπολογισμός σε όλη την Πελοπόννησο 20,2 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά πιστώσεις για αποκατάσταση ζημιών. Από αυτές είναι διαθέσιμα άμεσα για τη φετινή χρονιά 1,4 εκατομμύρια ευρώ και, βεβαίως, αυτό που έχει απορροφηθεί σήμερα είναι ελάχιστο. Εμείς περιμένουμε από τους αρμόδιους φορείς, αναφέρομαι ιδιαίτερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, να μας υποβάλουν σχετικές προτάσεις για να τις αντιμετωπίσουμε»,

ΖΗΤΟΥΜΕ

 DSCF4425 Medium

Τη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσω όποιας διαδικασίας είναι εφικτή και διαθέσιμη, για την αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών στην αγροτική οδοποιΐα του Δήμου Καλαμάτας, μήκους 190 χιλιομέτρων, με συνολικό κόστος 750.000 ευρώ. Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας έχει υπολογίσει τις ανάγκες μόνο για τον καθαρισμό του αγροτικού οδικού δικτύου σε 250.000 ευρώ, παρέμβαση που επιμερίζεται σε 5 εργολαβίες (στη Δημοτική Ενότητα Αρφαρών ύψους 60.000 ευρώ, στη ΔΕ Θουρίας 50.000 ευρώ, στη ΔΕ Άριος 30.000 ευρώ, στις ορεινές Κοινότητες του Ταϋγέτου, στη Βέργα και στη Μικρή Μαντίνεια 50.000 ευρώ, στον Αντικάλαμο, το Ασπρόχωμα και τη Σπερχογεία καθώς και τη Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας 60.000 ευρώ).
Επίσης, ζητούμε χρηματοδότηση 100.000 ευρώ για την απομάκρυνση των φερτών υλικών, με τα οποία μπαζώθηκαν ελαιοπερίβολα σε πολλές Τοπικές Κοινότητες, διότι είναι αδύνατη η συγκομιδή ελαιοκάρπου, της οποίας η έναρξη τοποθετείται στις αρχές Νοεμβρίου, δηλαδή σε ένα μήνα περίπου.
Ζητούμε, επίσης, την πλήρη αποζημίωση των γεωργών και κτηνοτρόφων, των οποίων δεν κατεστράφη μόνο η ηρτημένη παραγωγή, αλλά και το φυτικό κεφάλαιο και οι υποδομές και το ζωϊκό κεφάλαιο, για την οποία παρακολουθούμε στενά τις φροντίδες σας (βλ. ρεπορτάζ εφημερίδας «Έθνος») και προσβλέπουμε σε ενεργοποίηση σχετικού Μέτρου του ΕΣΠΑ».

2-P9121298_Medium.JPG3-P9121274_Medium.JPGP9121321_Medium.JPG
 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech