Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Γουρνοσφαξιές στο Πάρκο με πολύν κόσμο και επιτυχία!

Πλήθος κόσμου μετέσχε χθες στην εκδήλωση για την Τσικνοπέμπτη, που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας στο πλαίσιο του 2ου Καλαματιανού Καρναβαλιού, στο Δημοτικό Κεντρικό Πάρκο Σιδηροδρόμων. Στην εκδήλωση αυτή, που διεξήχθη στο χώρο του πατινάζ, όλοι μπόρεσαν να παρακολουθήσουν πώς γίνονταν παλιότερα – και εξακολουθούν να γίνονται σήμερα στα χωριά – οι γουρνοσφαξιές. Πρόκειται για τη διαδικασία της παρασκευής παστού, δηλαδή: κοπή, αλάτισμα, κάπνισμα και λιώσιμο με τον παραδοσιακό τρόπο.

photo 17

Στις 18.00 χθες, ξεκίνησε η εκδήλωση και τη διαδικασία περιέγραψε ο Νίκος Κισκήρας, δημοτικός υπάλληλος και παρουσιαστής όσων έγιναν, τονίζοντας πως, ιδίως παλιότερα, η επεξεργασία του κρέατος που έβγαζε το χοιρινό του σπιτιού, το οποίο έσφαζαν μια βδομάδα πριν την Τσικνοπέμπτη, αποτελούσε ιεροτελεστία και γεγονός σημαντικό για τις μικρές κοινωνίες του τόπου μας. Ήταν ευκαιρία, σε μιαν εποχή που το κρέας ήταν λιγοστό και δεν υπήρχαν ψυγεία, για αντάμωμα συγγενών και φίλων, για διασκέδαση, καθώς και για προετοιμασία του παστού κρέατος που θα κατανάλωνε κάθε σπίτι όλο τον επόμενο χρόνο.

gourounosfaksies 3 gourounosfaksies 7

Μάλιστα, για τα παιδιά η χαρά ήταν διπλή, καθώς η φούσκα, δηλαδή η ουροδόχος κύστη του χοιρινού, αφού την έπλεναν και την περνούσαν από στάχτη για να στεγνώσει, αποτελούσε μια θαυμάσια μπάλα! Την μπάλα αυτή είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και τα παιδιά της Καλαμάτας, στη χθεσινή εκδήλωση.

photo 26

ΤΣΙΚΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Το κοινό παρακολούθησε με ενδιαφέρον τα δρώμενα, ιδίως δε τα παιδιά που δεν έχουν την ευκαιρία στην πόλη να δουν κάτι ανάλογο. Στη συνέχεια, οι θεατές γεύθηκαν ψητά κρέατα, καθώς στήθηκαν ψησταριές, αλλά και παστό, ενώ οι ευχές έδιναν κι έπαιρναν με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι. Ιδιαίτερες και σπάνιες γευστικές επιλογές αποτέλεσαν η οματιά (έντερο από χοιρινό, γεμιστό με μπλουγούρι και πνευμόνι και διάφορα μυρωδικά, ψητό στο φούρνο) και το μπομπάρι (ρύζι με συκώτι και μυρωδικά, ψητό στο φούρνο), ενώ ο πρώτος μεζές ήταν ο καρούτζος (λάρυγγας) του χοιρινού.

gourounosfaksies 1 gourounosfaksies 9

Δεν έλειψαν ο χορός και το τραγούδι από συγκροτήματα πολιτιστικών συλλόγων, ενώ ο κόσμος είχε την ευκαιρία να ακολουθήσει τα βήματα του καλαματιανού και του τσάμικου.

photo 14

Στην εκδήλωση μετέσχον:

1.       Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμίων

2.       Ο Σύλλογος Γυναικών Θουρίας

3.       Ο Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας

4.       Ο Σύλλογος Γυναικών Μικρομάνης

5.       Ο Σύλλογος Γυναικών Άριος

6.       Ο Σύλλογος Γυναικών Μικρής Μαντίνειας

7.       Ο Πολιτιστικός Παράδεισος Καλαμάτας

8.       Τραγούδησε η χορωδία «Η Καλαμάτα».

Χορηγοί της εκδήλωσης: Σωματείο Κρεοπωλών Μεσσηνίας (εκπρόσωποι ήσαν ο Σπύρος Κατσίρας, υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Σωματείου και ο Πελοπίδας Γαλανάκης), Σφαγεία Καλαμάτας (αδελφοί Φώτης και Νίκος Χριστόπουλοι), Κωνσταντίνος Φέστας, Σπύρος Κατσίρας, Ηλίας Καρδάσης, που ετοίμασε και έψησε ψωμί στο φούρνο του Πάρκου και Μένης Γεωργουδιός (Sconto Center), που προσέφερε αποκριάτικα είδη. Κρασί προσέφεραν το οινοποιείο Παναγιώτη Νινιού και οι παραγωγοί Χρήστος Παπαδημητρίου, Κώστας Γαλάνης και Χρήστος Παπαδόπουλος. Τον ήχο φρόντισε ο Χρήστος Συκάς. Για την παροχή πολλών φωτογραφιών, ευχαριστίες στο Φώτη Κουτρουμπή.

Άντε και του χρόνου!

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech