Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Δήλωση του Δημάρχου για το στρατόπεδο Παπαφλέσσα και το 9ο Σύνταγμα Πεζικού

 Σήμερα, Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, ο Δήμαρχος έκανε την εξής δήλωση:

«Λυπούμαι ειλικρινά, αλλά είναι υπαρκτός ο κίνδυνος για την κατάργηση του στρατοπέδου μας και, αν αυτό συμβεί, οι πραγματικοί λόγοι θα είναι πολιτικοί και οικονομικοί. Στενοχωριέμαι με τους πολιτικούς λόγους, γιατί φαίνεται ότι το στρατόπεδό μας έχει μπει στη διελκυστίνδα των πολιτικών αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων. Είναι το μόνο στρατόπεδο για το οποίο γίνεται αναφορά. Δεν ακούγεται κάτι ή δεν υπάρχει σύγκρουση για άλλα στρατόπεδα.
Τα περί ρουσφετιών αποτελούν προσχήματα, αυτό είναι προφανές. Πάντα υπήρχαν ρουσφέτια και πάντα θα υπάρχουν - και σήμερα υπάρχουν και το λέγω ευθέως και προς τον Υπουργό. Προσωπικά, είμαι αντίθετος με τα ρουσφέτια. Αν έχει κάτι να καταλογίσει για το Δήμαρχο Καλαμάτας, να το πει δημόσια! Ποτέ δεν έστειλα σημειώματα, ούτε παρακάλεσα, ούτε απαίτησα κάτι.
Όμως, ένας τοπικός άρχοντας ή κάποιος πολιτικός να υποβάλει κάποιο αίτημα, το οποίο στη συνέχεια αξιολογείται από την πολιτική ηγεσία, δεν είναι και προς θάνατον! Δεν είναι κάτι, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή. Ας το αξιολογήσει αρνητικά, αυτός που πρέπει να το αξιολογήσει! Γι' αυτό είπα ότι η αναφορά στα ρουσφέτια είναι πρόσχημα και η αιτία για την ενδεχόμενη κατάργηση του στρατοπέδου είναι οικονομική και πολιτική.
Η διατήρηση του στρατοπέδου Καλαμάτας, του ιστορικού 9ου Συντάγματος Πεζικού που αποτελεί την «καρδιά» του, δεν αποτελεί χατίρι για κανένα Δήμαρχο, δεν αποτελεί χατίρι στο Δήμαρχο Καλαμάτας. Αποτελεί πράξη σεβασμού στην παράδοση και την ιστορία των Καλαματιανών και των Μεσσηνίων. Υπενθυμίζω: πάνω από 400 Μεσσήνιοι έδωσαν τη ζωή τους στο έπος του ΄40.
Επισημαίνω, τέλος, ότι η ενδεχόμενη πράξη κατάργησης του στρατοπέδου είναι πράξη πολιτική, εξόχως αρνητική για την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία και παρακαλώ να ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός της χώρας για το συγκεκριμένο θέμα. Ο Δήμος έχει πράξει ό,τι είναι δυνατόν να πράξει. Από το 2011 που καταργήθηκε το στρατόπεδο για πρώτη φορά - ας μην το ξεχνάμε - ο Δήμος Καλαμάτας είχε αναλάβει τη συντήρηση του στρατοπέδου και είμαστε διατεθειμένοι, αν το ζήτημα είναι και οικονομικό, να συμβάλει ο Δήμος Καλαμάτας οικονομικά για τη διατήρηση του στρατοπέδου, δηλαδή της ιστορίας και της παράδοσής μας.
Νομίζω ότι με όλα αυτά εκφράζω τους Καλαματιανούς, εκφράζω τους Μεσσηνίους και κάνω έκκληση να τελειώσει αυτή η επιθετικότητα, που παρατηρείται για το στρατόπεδο της Καλαμάτας. Επαναλαμβάνω: για κανένα άλλο στρατόπεδο δεν έχει υπάρξει ρητή αναφορά, παρά μόνο για το στρατόπεδο της Καλαμάτας. Γι' αυτό έδωσα και την πολιτική διάσταση, την οποίαν έδωσα».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, επεσήμανε – μεταξύ άλλων - ότι «και αν ο Σεβασμιώτατος ζήτησε κάτι για κάποιον που τον παρακάλεσε, ε, δεν είναι προς θάνατον! Ζήτησε κάτι, κάποιος το αξιολογεί και κάποιος αποφασίζει. Δεν επέβαλε κάτι, ζήτησε κάτι και έπρεπε να το κάνει, γιατί κάποιος έφτασε στην πόρτα του. Δε μαζεύει ψήφους ο Σεβασμιώτατος».
Απαντώντας σε έτερη ερώτηση δημοσιογράφου, είπε τα εξής:
«Οι Δήμοι και οι τοπικοί φορείς δε συντάσσουν στρατιωτικά δόγματα. Τα στρατιωτικά δόγματα τα συντάσσει η πολιτική ηγεσία και το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και οι στρατιωτικοί - αυτό είναι προφανές. Επειδή, όμως, από το 2011 μέχρι σήμερα, πήγαμε και ήρθαμε αρκετές φορές, στρατόπεδα καταργήθηκαν, στρατόπεδα δημιουργήθηκαν ή ξαναζωντάνεψαν, ας δούμε επιτέλους το στρατιωτικό δόγμα εν τω συνόλω του. Να δούμε αν καταργούνται τα κέντρα νεοσυλλέκτων ή μήπως διατηρούνται κάποια άλλα κέντρα νεοσυλλέκτων και να δούμε και ποια είναι η τεκμηρίωση, για να μπορούμε να την κρίνουμε! Ξέρετε εσείς να υπάρχει συνολική έκφραση κάποιου νέου στρατιωτικού δόγματος; Να τη δούμε!
Εμείς δεν διεκδικούμε, δεν μπορούμε και δεν έχουμε τις γνώσεις για να εκφράσουμε άποψη για όλα αυτά τα θέματα, αλλά ας το δούμε το νέο στρατιωτικό δόγμα. Γιατί, προφανώς, δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνεται σε ένα στρατιωτικό δόγμα μία επιθετικότητα κατά του Δημάρχου, ας πούμε, να είναι αυτό μέρος ενός δόγματος που δεν το ξέρουμε. Γιατί διαβάζω στις εφημερίδες ότι το τάδε Σύνταγμα, στρατόπεδο νεοσυλλέκτων, διατηρείται - η Αυλώνα, ως παράδειγμα».

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech