Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε στις 23-11-2017

Στην 34η/2017 συνεδρίασή του συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, το βράδυ της Πέμπτης 23 Νοεμβρίου 2017. Τα σημαντικότερα θέματα, επί των οποίων έλαβε αποφάσεις, είναι τα εξής:

 

1. ΜΟΝΟΔΡΟΜΕΙΤΑΙ
Η ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ

navarinou

Στο πλαίσιο της ανάπλασης της οδού Ναυαρίνου από τη Φαρών μέχρι την Ακρίτα, εγκρίθηκε η μονοδρόμησή της.
Ο Δήμος Καλαμάτας, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της παραλιακής ζώνης, προβαίνει στην εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης για την ανάπλαση τμήματος της παραλιακής οδού Ναυαρίνου, από την Φαρών μέχρι την οδό Ακρίτα, στο ύψος του «Πανελληνίου».
Προβλέπεται αλλαγή της κυκλοφοριακής ροής των αυτοκινήτων, με μονοδρόμηση προς ανατολάς της οδού Ναυαρίνου, η οποία αποτελεί τη σημερινή κεντρική κυκλοφοριακή αρτηρία της παραλιακής ζώνης, με σκοπό την αποσυμφόρηση της. Εκτιμάται ότι η οδός Κρήτης, λίγο βορειότερα, λόγω του μεγάλου πλάτους της, καθώς επίσης και οι ενδιάμεσες οδοί που τη συνδέουν με την οδό Ναυαρίνου, μπορούν να αποφορτίσουν την παραλιακή οδό.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ
Σύμφωνα με τα παραπάνω, αλλά και τα σημερινά κυκλοφοριακά δεδομένα της οδού Ναυαρίνου, σε πρώτη φάση προτείνεται η ανάπλαση της περιοχής που περικλείεται ανάμεσα στις οδούς Φαρών και Ακρίτα, μήκους 240 περίπου μέτρων και πλάτους 13 περίπου μέτρων, δηλαδή σε μια επιφάνεια εμβαδού 4.400 m2, συμπεριλαμβανομένων και των τμημάτων που αφορούν στους κάθετους προς αυτήν δρόμους αλλά και τη συναρμογή της περιοχής ανάπλασης με την προσφάτως αναπλασθείσα περιοχή, του νότιου πεζοδρομίου της οδού Ναυαρίνου.
Σύμφωνα με την πρόταση, προβλέπεται η δημιουργία μιας λωρίδας κυκλοφορίας οχημάτων πλάτους 3,80μ, διαστρωμένης με έγχρωμους κυβόλιθους βαρέως τύπου διαστάσεων 20x10x10εκ στην ίδια στάθμη – συνεπίπεδη - με τα προτεινόμενα νέα πεζοδρόμια. Η ζώνη αυτή, προτείνεται να τοποθετηθεί σε απόσταση περίπου 8,0 μέτρων από τις Ο.Γ. των αντίστοιχων Ο.Τ στην βόρεια πλευρά της Ναυαρίνου και θα καταλαμβάνει τμήμα του σημερινού οδοστρώματος.
Στην συνέχεια και λίγο πιο νότια, δημιουργείται μια ουδέτερη ζώνη – λωρίδα ασφαλείας πλάτους περίπου 1,00μ. μεταξύ του προτεινόμενου δρόμου και του υφιστάμενου ποδηλατόδρομου, για τον διαχωρισμό των αξόνων κυκλοφορίας ποδηλάτων και οχημάτων.
Με δεδομένο, λοιπόν, τη μονοδρόμηση τμήματος της οδού Ναυαρίνου από Φαρών μέχρι την οδό Ακρίτα (κατεύθυνση Δ – Α), προτείνεται συγχρόνως και η διαπλάτυνση του βορείου πεζοδρομίου – σε βάρος του υφισταμένου δρόμου – κατά 4,0 περίπου μέτρα, με ταυτόχρονη κατάργηση της στάθμευσης των μοτοσυκλετών και τη δημιουργία μόνον θέσεων προσωρινής στάθμευσης οχημάτων τροφοδοσίας στα αντίστοιχα οικοδομικά τετράγωνα, που απαρτίζουν το μέτωπο της ανάπλασης.
Θέσεις στάθμευσης μοτοσυκλετών δημιουργούνται μόνο στις κάθετες προς την Ναυαρίνου οδούς Μαιζώνος και Βύρωνος και μέχρι το ύψος της οδού Σανταρόζα.

ΠΟΡΕΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Για την κυκλοφορία των οχημάτων και την αστική συγκοινωνία, σε ό,τι αφορά μεν στα οχήματα με κατεύθυνση το κέντρο της πόλης, η κυκλοφορία θα πραγματοποιείται διαμέσου της οδού Ακρίτα και στη συνέχεια τα οχήματα είτε θα ακολουθούν την οδό Κρήτης – εάν πρόκειται να ακολουθήσουν πορεία προς τα δυτικά – είτε την οδό Φαρών ή ακόμα και την οδό Ακρίτα.

ΑΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ
Για την αστική όμως συγκοινωνία - με κατεύθυνση επίσης προς το κέντρο της πόλης - προτείνεται η πορεία του λεωφορείου να πραγματοποιείται διαμέσου της οδού Ακρίτα έως την οδό Κρήτης, στη συνέχεια από οδό Κρήτης αριστερά μέχρι την οδό Φαρών, έπειτα στροφή προς τα νότια μέχρι την οδό Ναυαρίνου και από εκεί δια μέσου των οδών Τσαμαδού – Αναστάσεως – Ψαρών και Κρήτης, η πορεία του λεωφορείου να καταλήγει και πάλι στην οδό Φαρών.
Στη περίπτωση αυτή δεν υπάρχουν σοβαρές μεταβολές στο θέμα των ήδη υπαρχουσών στάσεων, απεναντίας δημιουργείται μια στάση επιπλέον στην οδό Κρήτης (από Ακρίτα έως οδό Φαρών), ενώ η στάση που καταργείται στην οδό Ναυαρίνου μπροστά από το φαρμακείο, μετατοπίζεται λίγο πιο δυτικότερα της οδού, στο τμήμα που περικλείεται ανάμεσα στις οδούς από Φαρών και Τσαμαδού.
Το έργο αυτό είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, το οποίο έχει ήδη δρομολογηθεί και μπορεί να αρχίσει η διαδικασία δημοπράτησης.
Σχετικά σχεδιαγράμματα μπορείτε να δείτε εδώ.

 

2. ΧΩΡΙΣ ΑΥΞΗΣΗ
ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ

Με απόφαση του Σώματος, καθορίσθηκαν τα δημοτικά τέλη για το οικονομικό έτος 2018, όπως εισηγήθηκε η Οικονομική Επιτροπή με την υπ' αριθμ. 534/2017 απόφασή της. Για έβδομη συνεχή χρονιά, δεν αυξάνονται τα δημοτικά τέλη.
Επίσης, απαλλάσσονται οι Τοπικές Κοινότητες Καρβελίου και Λαδά, εξαιτίας του γεγονότος ότι η διαχείριση των απορριμμάτων γίνεται στην περιοχή αυτών των Τοπικών Κοινοτήτων.

 

3. ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΠΕΝΤΕ
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ

Εκ των προϊόντων έκπτωσης των έργων που χρηματοδοτούνται από το δάνειο, το οποίο έλαβε ο Δήμος Καλαμάτας από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία η σύναψη Γ΄ δανείου, ύψους 1.599.802,00 €.
Πρόκειται για τα εξής έργα:

megaro-xorou

1. Μεταστέγαση Σχολής Χορού στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, προϋπολογισμού 499.802 €. Το έργο αυτό θα δώσει, πλέον, υπόσταση στο Μέγαρο Χορού, καθώς θα βρίσκονται εκεί καθημερινά τα παιδιά της Καλαμάτας
2. Κατασκευή δημοτικού καταστήματος στο Ασπρόχωμα, προϋπολογισμού 300.000 €, όπου θα στεγασθούν οι Δημοτικές Υπηρεσίες, ο αθλητικός σύλλογος και οι πολιτιστικοί σύλλογοι. Η μελέτη είναι έτοιμη και το έργο θα δημοπρατηθεί άμεσα. Το νέο δημοτικό κατάστημα θα ανεγερθεί επί δημοτικού ακινήτου στην παλιά εθνική οδό Καλαμάτας - Τρίπολης, περίπου 150 μέτρα βορειότερα του κόμβου της Νέας Εισόδου και της Αθηνών και στην ανατολική πλευρά της οδού

3. Ολοκλήρωση γηπέδου «Απόλλωνα» στο Ασπρόχωμα και φωτισμός αυτού, προϋπολογισμού 300.000 €, σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών.

gipedo thourias 4

4. Ολοκλήρωση γηπέδου Θουρίας (κερκίδες, αποδυτήρια και επανασπορά) και βελτίωση οδού πρόσβασης, προϋπ. 300.000 €,

paliampela


5. Κατασκευή αποδυτηρίων και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου γηπέδου στα Παλιάμπελα Καλαμάτας, 200.000 €.
Από τις εκπτώσεις που αναμένονται αναφορικά με τα παραπάνω έργα, εκτιμώμενες περί τις 800.000 ευρώ, προτεραιότητα έχουν τα γήπεδα Πλατέος και Γαρδικίου.

 

4. 2ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
ΚΑΙ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

xorodies-2017

Εγκρίθηκαν τα πρωτόκολλα παραλαβής της παροχής υπηρεσιών στο πλαίσιο διοργάνωσης του 2ου Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας, δηλαδή έκλεισε το οικονομικό κεφάλαιο αυτής της εξαιρετικά επιτυχημένης διοργάνωσης. Όλες οι εκταμιεύσεις έγιναν κατόπιν διαγωνισμών και εγκρίθηκαν από τον Επίτροπο. Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός ανήλθε σε 181.152,99 ευρώ, από τα οποία 54.250 ευρώ αντιστοιχούν σε χορηγίες και έσοδα από εισιτήρια και βιβλία προγράμματος. Από το Δήμο εκταμιεύθηκε ποσόν περίπου 127.000 ευρώ, το οποίο είναι μικρό σε σχέση με το οικονομικό αποτέλεσμα που είχε η παραμονή στην Καλαμάτα 2.000 χορωδών και συνοδών, μαζί με την προβολή της πόλης και της περιοχής της.

 

5. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

xristougenna

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις θα διεξαχθούν στην Καλαμάτα και στα Δημοτικά Διαμερίσματα, με προϋπολογισμό περίπου 40.000 ευρώ. Στην Καλαμάτα προσδοκάται να έλθουν χιλιάδες επισκεπτών, για να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις, να επισκεφθούν το Χριστουγεννιάτικο Χωριό, το παγοδρόμιο κ.λπ.

 

6. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΜΕΛΕΤΗ
ΤΟΥ Β΄ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΥ

podhlatodromos

Εγκρίθηκε η τροποποίηση της μελέτης του ποδηλατόδρομου, ο οποίος μέσω των οδών Νέδοντος και Σαλαμίνος θα φτάνει μέχρι τη μαρίνα και το λιμάνι. Αυτό συνέβη επειδή η αρχική μελέτη προέβλεπε τη διάβαση του ποδηλατόδρομου επί του οδοστρώματος, με αποτέλεσμα να χάνονται πολλές θέσεις στάθμευσης. Προκρίθηκε, λοιπόν, η επιλογή να πορευθεί ο ποδηλατόδρομος μέσα από το παραποτάμιο άλσος. Αυτή η μελέτη εγκρίθηκε από το Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων στην Τρίπολη και χθες εγκρίθηκε και από το Δημοτικό Συμβούλιο.

 

7. ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ
ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ

galazia-shmaia

Εγκρίθηκε η υποβολή αίτησης εκ μέρους του Δήμου, ώστε να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες» για τις ακτές «Ανατολική Καλαμάτα - Ανάσταση», «Ανατολική Καλαμάτα – Τέρμα Ναυαρίνου», «Βέργα – Αλμυρός» και «Μ. Μαντίνεια», καθώς και για την ακτή της Δυτικής Παραλίας. Για την επόμενη χρονιά τα τέλη είναι αυξημένα, κάτι το οποίο βρίσκει αντίθετο το Δήμο Καλαμάτας.

 

8. ΜΙΣΘΩΝΕΤΑΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ RDF

To Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να μισθώσει το μοναδικό κατάλληλο χώρο για την τοποθέτηση του RDF, δηλαδή του επεξεργασμένου υπολείμματος, για διάστημα κάποιων μηνών, μέχρι να λειτουργήσει η κεντρική διαχείριση απορριμμάτων, όπου αυτό θα μεταφερθεί.

 

9. ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Το Σώμα παρέσχε έγκριση σχετικά με την υπ' αριθμ. 56/2017 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Καλαμάτας, η οποία αφορά στην ψήφιση του προϋπολογισμού, οικον. έτους 2018, του νομικού προσώπου. Το ενεργό τμήμα του προϋπολογισμού ανέρχεται σε περίπου 400.000 ευρώ.

 

10. ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΥΑΚ

DEYAK-logo

Εγκρίθηκε σειρά αποφάσεων του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ, με τις οποίες επέρχονται σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία της. Συγκεκριμένα, στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης των πολιτών και προάσπισης των συμφερόντων της πόλης, δε θα δέχεται ο βιολογικός καθαρισμός Καλαμάτας λύματα από περιοχές όπου υπάρχουν βιολογικοί καθαρισμοί και λειτουργούν, όπως Οιχαλία, Τριφυλία και Πύλος. Για λύματα που προέρχονται εκτός Δήμου Καλαμάτας, τα τέλη θα είναι πολύ μεγαλύτερα.
Επίσης, γίνονται σοβαρές ρυθμίσεις για τους οφειλέτες, ώστε να εξοφλήσουν ευκολότερα την οφειλή τους: 30% προκαταβολή και 12 άτοκες δόσεις χωρίς προσαυξήσεις για ποσά άνω των 1.000 ευρώ και κατ' αναλογίαν για μικρότερες οφειλές. Ειδικά δε στην περίπτωση που ο οφειλέτης είναι δικαιούχος του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, το ποσό προκαταβολής γίνεται 15% και οι άτοκες δόσεις 24.
Επίσης, δίδονται κίνητρα για αυτούς, οι οποίοι πληρώνουν εμπρόθεσμα, με έκπτωση 12% επί της αξίας του νερού.

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech