Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Δημοτική Ενότητα Θουρίας

Τοπικές Κοινότητες – Οικισμοί Δ.Ε. Θουρίας

Τοπικές Κοινότητες

Οικισμοί

Τοπική Κοινότητα Αιθαίας

Αιθαία

Τοπική Κοινότητα Άμφειας

Άνω Άμφεια, Κάτω Άμφεια, Μονή Γαρδικίου

Τοπική Κοινότητα Άνθειας

Άνθεια, Αίπεια

Τοπική Κοινότητα Θουρίας

Θουρία

Τοπική Κοινότητα Μικρομάνης

Μικρομάνη

Τοπική Κοινότητα Πολιανής

Πολιανή

Η Δημοτική Ενότητα Θουρίας έχει έκταση 76,99 km² και πληθυσμό 2.721 (απογραφή 2011). Ήταν Δήμος του Νομού Μεσσηνίας που συστάθηκε με το πρόγραμμα Καποδίστριας από τη συνένωση παλαιότερων κοινοτήτων της περιοχής, που αποτέλεσαν στη συνέχεια τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου. Λειτούργησε την περίοδο 1999-2010, οπότε και καταργήθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης και εντάχθηκε ως Δ.Ε Θουρίας στον νέο Δήμο Καλαμάτας. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Νομού, βόρεια της πόλης της Καλαμάτας. Αποτελείται από 6 τοπικές κοινότητες με έδρα τη Θουρία. 

Όλη η έκταση της Δ.Ε. διασχίζεται, με κατεύθυνση από βορειοανατολικά προς τα νοτιοδυτικά από το ρέμα του Ξερίλα (Τζιρόρρεμα), μεγάλου μήκους, αλλά εποχιακής ροής που χύνεται στον ποταμό Άρι. Αποτελεί φυσικό τοπίο με ιδιαίτερο χαρακτήρα για την ανάδειξη του και την αξιοποίηση του με ήπιας μορφής παρεμβάσεις. Ιδιαίτερου φυσικού κάλλους είναι και οι ορεινοί όγκοι που το περιβάλλουν από τη Θουρία έως και την Πολιανή. Κατά μήκος του ποταμού Άρι, που σε ένα τμήμα του αποτελεί το δυτικό όριο της Δ.Ε και καταλήγει στο Μεσσηνιακό κόλπο υπάρχουν εύφορες γεωργικές εκτάσεις και έχουν πραγματοποιηθεί εκεί οι γεωργικοί αναδασμοί της Άνθειας, της Αιθαίας και της Μικρομάνης.

Περιλαμβάνει πεδινές, ημιορεινές και ορεινές εκτάσεις (το βορειοανατολικό τμήμα του Δήμου αποτελεί ορεινή ζώνη με υψόμετρο μεγαλύτερο των 800 μ.) και αποτελείται από αγροτικού χαρακτήρα μικρούς και μεσαίους οικισμούς.


Τοπικές Κοινότητες Δ.Ε. Θουρίας

 

Τοπική Κοινότητα Αιθαίας

Η Αιθαία είναι πρόσφατα οριοθετημένος οικισμός. Η παλιά Εθνική οδός Τρίπολης – Καλαμάτας περνάει μέσα από τον οικισμό. Έχει πληθυσμό 330. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την καλλιέργεια εσπεριδοειδών, αμπελιών και ελιών.

image63.jpgimage64.jpg


Τοπική Κοινότητα Άμφειας

Η Άμφεια είναι χτισμένη σε ψηλό λόφο και είναι οικισμός υφιστάμενος προ του 1923. Αποτελείται από τους οικισμούς ‘Ανω και Κάτω Άμφεια και τη Μονή Γαρδικίου. Έχει πληθυσμό 576 κατοίκους.

image65.jpgimage66.jpgimage67.jpgimage68.jpg


Τοπική Κοινότητα Άνθειας

Η Άνθεια έχει πληθυσμό 402 και αποτελείται από τους οικισμούς Άνθειας και Αίπειας και είναι πρόσφατα οριοθετημένος οικισμός. Στα όριά του βρίσκεται αρχαιολογικός χώρος όπου έχουν γίνει ανασκαφές από την Ζ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ολυμπίας. Ο ποταμός Άρις περνά και ποτίζει την Άνθεια, η οποία ανήκει στο πεδινό τμήμα της Δ.Ε. Θουρίας και η παλιά Εθνική Οδός Τρίπολης – Καλαμάτας την χωρίζει στα δύο. Από πλευράς καλλιεργειών, η Άνθεια παράγει εσπεριδοειδή, σύκα, σταφύλια και ελιές.

image69.jpgimage70.jpgimage71.jpgimage72.jpgimage73.jpg


Τοπική Κοινότητα Θουρίας

Η Θουρία έχει πληθυσμό 884 και αποτελεί την έδρα της Δ.Ε. Θουρίας και διασχίζεται από τον ποταμό Ξερίλα. Είναι οικισμός υφιστάμενος προ του ’23 και το κεντρικό μέρος του οικισμού έχει ρυμοτομικό σχέδιο από το 1935. Η Θουρία διαθέτει Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, παιδική χαρά, πλατεία αθλητικό κέντρο, γυμναστήριο. Επίσης έχει εργοστάσιο οινοποιίας και αναπτύσσονται μικρές βιοτεχνίες στα όρια του Δήμου, η κτηνοτροφία της είναι ανεπτυγμένη όπως και η παραγωγή της σε εσπεριδοειδή και κηπευτικά.

image74.jpgimage75.jpgimage76.jpgimage77.jpgimage78.jpgimage79.jpg


Τοπική Κοινότητα Μικρομάνης

Η Μικρομάνη είναι πρόσφατα οριοθετημένος οικισμός και αναπτύσσεται ανάμεσα στους ποταμούς Ξερίλα και Άρι. Νότια από τη Μικρομάνη βρίσκεται το αεροδρόμιο και ο αερολιμένας Καλαμάτας.

image80.jpgimage81.jpgimage82.jpgimage83.jpg


Τοπική Κοινότητα Πολιανής

Η Πολιανή είναι μία ορεινή κοινότητα, στα σύνορα με το Νομό Αρκαδίας, σε υψόμετρο 680 περίπου και σε απόσταση 21 χλμ. από την Καλαμάτα. Είναι η γενέτειρα του μεγάλου αγωνιστή του 1821, Γρηγορίου Δικαίου ή Παπαφλέσσα.

image84.jpgimage85.jpgimage86.jpgimage87.jpgimage88.jpg

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech