Προκηρύξεις - Διαγωνισμοί

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αποκαλύψει το μνημείο Μικρασίας και Μικρασιατών

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Μικρασίας και Μικρασιατών, στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αναλήψεως στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας, θα τελέσει η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Β. Παυλόπουλος, το Σάββατο 1η Οκτωβρίου 2016 και ώρα 18.15. Ομιλήτρια στην εκδήλωση θα είναι η Ελένη Βολονάκη, επίκουρη καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Για την τελετή υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση μεταξύ των απογόνων των Μικρασιατών, ενώ πολλοί επισκέπτονται το μνημείο και εκφράζουν τη συγκίνησή τους. Το μνημείο έχει αρχίσει να γίνεται σημείο αναφοράς και προσκυνήματος των απογόνων των Μικρασιατών.

ΜΝΗΜΕΙΟ ΜΕ ΔΥΟ ΜΕΡΗ

Το μνημείο Μικρασίας και Μικρασιατών αποτελείται από δύο μέρη. Το ένα μέρος περιγράφει τον τόπο και αναπαριστά χάρτη της Μικράς Ασίας, με μερικές μόνο από τις πολλές εκατοντάδες πόλεις που αναπτύχθηκαν εκεί, σε διάφορες ιστορικές περιόδους, κατά τη διάρκεια της τρισχιλιετούς παρουσίας και μεγαλουργίας του Ελληνισμού ανατολικά του Αιγαίου.
Το δεύτερο τμήμα του έργου περιγράφει Μικρασιάτες, οι οποίοι απομακρύνονται από τον τόπο τους. Η πομπή παρουσιάζεται αρχαιοπρεπής και βυζαντινή. Οι Μικρασιάτες μεταφέρουν τον πολιτισμό τους, όπως αυτός εκφράζεται από τη διαχρονία του ελληνικού πολιτισμού, μεταφέρουν την ορθόδοξη πίστη τους και τα λείψανα των προγόνων τους, με κατεύθυνση τον ελλαδικό χώρο, μένοντας «πιστοί άχρι θανάτου», κάτι που εκφράζεται με την παράθεση στίχου από την Αποκάλυψη του Ιωάννη.

ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΧΟΡΗΓΙΑ

Το μνημείο είναι από μασίφ μάρμαρο, αποτελεί δε ευγενική χορηγία της Μαρίνα Καλαμάτας Τουριστική ΑΕ - Κυριακούλης Μεσογειακαί Κρουαζιέραι Ναυτιλιακή Α.Ε. & Συνεταιρισμός Τουριστικής Εκμετάλλευσης και Ανάπτυξης Μεσσηνίας, προς το Δήμο Καλαμάτας, ύστερα από αίτημά του.
Το έργο φιλοτεχνήθηκε από το γλύπτη και Διευθυντή του Εικαστικού Εργαστηρίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας, Παναγιώτη Λαμπρινίδη. Ο Παναγιώτης Λαμπρινίδης γεννήθηκε το 1966, σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και την περίοδο 1991 έως 2000 δίδαξε στον τομέα γλυπτικής της Σχολής αυτής. Από το 2005 διευθύνει τον Εικαστικό Τομέα της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας. Έργα του έχουν εκτεθεί στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

1-proedros_dhmokratias.jpg176.jpg190.jpg219.jpg224.jpgmnhmeio-mikras-asias_1.JPGmnhmeio-mikras-asias_2.JPGmnhmeio-mikras-asias_3.JPGmnhmeio-mikras-asias_4.JPG

Search

Χρησιμοποιούμε cookies, κατά τις συνήθεις πρακτικές του διαδικτύου, με σκοπό να διευκολύνουμε και να βελτιώσουμε την πρόσβαση και την περιήγησή σας στην ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας
Περισσότερες πληροφορίες Αποδοχή Άρνηση