Προκηρύξεις - Διαγωνισμοί

Επανεντάσσονται οι αναπλάσεις στις πλατείες Ανάστασης και Ανάληψης

Οι αναπλάσεις στις πλατείες των Ιερών Ναών Ανάστασης και Ανάληψης στην Καλαμάτα, εντάσσονται εκ νέου στο ΕΣΠΑ, με χθεσινή απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη. Τη θετική αυτή εξέλιξη ανέφερε ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους σήμερα.
Ο Δήμαρχος χαρακτήρισε τα έργα αυτά «σημαντικά για τη λειτουργία και την αισθητική της πόλης», τονίζοντας ότι «θα αναβαθμίσουν την παραλιακή ζώνη».
Ο Π. Νίκας είπε ότι «ιδιαίτερα το έργο που θα γίνει στην πλατεία της Ανάστασης, που είναι και βόρεια και νότια της Ναυαρίνου, θα βοηθήσει στην εικόνα μιας περιοχής που είναι κατεξοχήν τουριστική και θα δώσει και τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε καλύτερα τους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν προβλήματα αναπηρίας, που κάνουν μπάνιο στο συγκεκριμένο χώρο».
Ανάδοχοι έχουν αναδειχθεί και για τα δύο έργα, οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα και ο Δήμαρχος εκτίμησε πως θα ολοκληρωθούν μέχρι το καλοκαίρι.
Ο Π. Νίκας ευχαρίστησε για την επανένταξη στο ΕΣΠΑ αυτών των έργων τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, καθώς και τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννη Λαμπρόπουλο, «ο οποίος έπαιξε έναν πολύ σημαντικό ρόλο, διότι υπήρξαν προβλήματα, τα οποία ευτυχώς ξεπεράστηκαν και αυτά τα έργα θα πραγματοποιηθούν».
 
nikas-lampropoulos-tatoulis
 
Προσέθεσε, δε, πως «είμαστε σε μία πορεία ρύθμισης καταστάσεων και ξεπεράσματος παρεξηγήσεων, που είχαν συμβεί στο παρελθόν με την Περιφέρεια, ώστε να προχωρήσουν κι άλλα ζητήματα, τα οποία θα προκύψουν από την κοινή συνεργασία μεταξύ Δήμου Καλαμάτας και Περιφέρειας Πελοποννήσου».
Επισημαίνεται πως αμφότερα τα έργα είναι πλήρως χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ, καθώς ο Δήμος Καλαμάτας δεν επιβαρύνεται με ίδια συμμετοχή.
 
ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
 
Το έργο «Ανάπλαση τμήματος παραλιακής ζώνης Καλαμάτας (Πλατεία Ανάστασης)» είναι προϋπολογισµού 428.766,00 € (συµπεριλαµβανοµένου του Φ.Π.Α) και εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΔΕΠΙΝ του ΕΣΠΑ.
Με το έργο αυτό θα διαμορφωθεί η πλατεία του Ιερού Ναού Ανάστασης στην Παραλία Καλαμάτας γύρω από την εκκλησία, ενώ παρέμβαση θα διενεργηθεί και στην οδό Ναυαρίνου.
 
anastasi
 
Το νέο δάπεδο της οδού Ναυαρίνου ανυψώνεται κατά 7,5 εκ. για να βρεθεί σχεδόν συνεπίπεδο με την υπόλοιπη πλατεία και το πλάτος της οδού διαμορφώνεται στα 6,5 μ. Γίνεται έτσι προσπάθεια λειτουργικής ένταξης του τμήματος αυτού της Ναυαρίνου, με την ανύψωση της στάθμης και το νέο υλικό κατασκευής, στην αναδιαμόρφωση – ανακατασκευή της πλατείας. Ο δρόμος θα συνεχίσει να έχει την λειτουργία που έχει σήμερα, αλλά ταυτόχρονα μετατρέπεται σε λειτουργικό κομμάτι της νέας διαμόρφωσης.
Η μικρή ανύψωση του δρόμου κατά 7,5 εκ. σχεδόν στο επίπεδο της πλατείας θα θέσει τις προϋποθέσεις για ηπιότερη κίνηση σ’ αυτό το μικρό τμήμα της Ναυαρίνου. Εκατέρωθεν της οδού για να δυσκολεύεται η παράνομη στάθμευση και για την προστασία των πεζών θα τοποθετηθούν προστατευτικές μπάρες.
Ο χώρος γύρω από την εκκλησία καλύπτεται από τσιμεντόπλακες 40/40 γκρι χρώματος, ανάγλυφες, που γεμίζουν τα κενά ενός καννάβου 5,00x5,00 μ. και ο οποίος ορίζεται από λωρίδες πλάτους 1,00 μ. Οι λωρίδες σχηματίζονται εξωτερικά από μάρμαρα λευκά Καβάλας 0,20x0,60 εκατ. και εσωτερικά από χτενιστό Καρναζέικο διαστάσεων 0,60x0,60 εκ.
Το δεύτερο ορθογώνιο σχηματίζεται από κυβόλιθους χρώματος γκρι σκούρου διαστάσεων 10x21x10 εκ. Το δυτικό και νότιο τμήμα της πλατείας αποτελεί η απόληξη του νοτίου πεζοδρομίου, που όπως έχει ήδη αναφερθεί καλύπτεται με πλάκες τσιμέντου χρώματος γκρι με ραβδώσεις στην επιφάνεια τους.
Στο βόρειο, στο δυτικό και στο νότιο τμήμα της πλατείας δημιουργείται δενδροστοιχία που περιλαμβάνει και τα υπάρχοντα πεύκα. Μεταξύ των δέντρων τοποθετούνται καθιστικά από μεταλλικό ανοξείδωτο σκελετό με ξύλινο κάθισμα και πλάτη. Όμοια καθιστικά τοποθετούνται στο νότιο τμήμα της πλατείας.
 
Στην πλατεία προβλέπεται ελεγχόμενη είσοδος αυτοκινήτων από την οδό Ναυαρίνου προς την κεντρική είσοδο του Ναού και έξοδος από την βορινή πλευρά προς την δημοτική οδό, στην οποία δημιουργείται χώρος στάθμευσης για 5 αυτοκίνητα.
 
ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΑΛΗΨΗΣ
 
Το έργο «Ανάπλαση κοινόχρηστου χώρου Πλατείας Ανάληψης του Δήμου Καλαμάτας» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΔΕΠΙΝ, με δημόσια δαπάνη 264.072,00 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.
 
analipsi 1 1
 
Το φυσικό αντικείμενο βασίζεται σε πέντε άξονες:
1. αντικατάσταση της τσιμεντένιας δαπεδόστρωσης που περιβάλλει το Ναό
2. ανάδειξη και ταυτόχρονη επέκταση του πρασίνου (υψηλού και χαμηλού)
3. χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων για τις ανάγκες της Εκκλησίας και των πιστών
4. γενική επισκευή και αντικατάσταση στέγης του κτίσματος που βρίσκεται στη νότια πλευρά του καμπαναριού
5. νέος φωτισμός. 

analipsi_1_1.JPGanastasi.JPGnikas-lampropoulos-tatoulis.JPG

Search

Χρησιμοποιούμε cookies, κατά τις συνήθεις πρακτικές του διαδικτύου, με σκοπό να διευκολύνουμε και να βελτιώσουμε την πρόσβαση και την περιήγησή σας στην ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας
Περισσότερες πληροφορίες Αποδοχή Άρνηση