Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Εγκαίνια στο λαμπρό Μέγαρο Χορού Καλαμάτας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ένα πολιτιστικό οικοδόμημα πολυλειτουργικό, με δυνατότητα φιλοξενίας μεγάλων, διεθνών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και συνεδρίων, το οποίο περιλαμβάνει στην εμβέλειά του όχι μόνο την ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου αλλά και την Αθήνα και ακόμη παραπέρα, εγκαινίασε η ΑΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν ανήμερα την εορτή της Υπαπαντής, λίγο μετά τις 13:00 του Σαββάτου 2 Φεβρουαρίου 2019.

1

 

2

Πριν την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας και ενώ το κοινό συγκεντρωνόταν, μαθήτριες της Δημοτικής Σχολής Χορού Καλαμάτας έκαναν αυτοσχεδιασμό στο φουαγιέ, την ώρα που σύνολο πνευστών του Δημοτικού Ωδείου απέδιδε μουσικά κομμάτια με πανηγυρικό χαρακτήρα.
Η τελετή των εγκαινίων ξεκίνησε με αγιασμό, τον οποίον τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

Π. ΝΙΚΑΣ: «ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΡΓΟ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΛΛΑΔΑ»

7

Ακολούθως, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας απηύθυνε χαιρετισμό, αναφέροντας τα εξής:
«Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,
Καλώς ήλθατε στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας για να το εγκαινιάσετε. Ολοκληρώθηκε, πλέον, και είναι το μεγαλύτερο έργο πολιτισμού, που έγινε στην περιφερειακή Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Οι προσπάθειες εδώ ήταν για 20 ολόκληρα χρόνια, από 5 Δημάρχους, με τη βοήθεια 5 Κυβερνήσεων, καθώς και Περιφερειακών Αρχών. Το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας στοίχισε περί τα 15 εκατομμύρια ευρώ και η χρηματοδότηση ήταν κυρίως από ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά και από τον κρατικό προϋπολογισμό και από δημοτικούς πόρους - οι τελευταίοι για την αγορά του χώρου αυτού στο κέντρο της πόλης της Καλαμάτας.
Εδώ πρόκειται να στεγασθεί η Δημοτική Σχολή Χορού και, βεβαίως, μπορεί να λέγεται Μέγαρο Χορού, αλλά θα φιλοξενεί μεγάλες εκδηλώσεις, ποιοτικές εκδηλώσεις , όλων των μορφών της τέχνης. Η διοίκηση θα ασκείται από καλλιτεχνικό διευθυντή, για τον οποίο προκηρύσσεται πανελλήνιος διαγωνισμός. Η όλη λειτουργία του Μεγάρου Χορού θα διέπεται από τις οδηγίες της Planet, της εταιρείας που χρηματοδότησε για την εκπόνηση του σχετικού σχεδιασμού η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, υπό τη διοίκηση του μακαρίτη συμπατριώτη μας Αλέξανδρου Τουρκολιά. Οτιδήποτε μάς ζητείται, εμείς θα το κάνουμε όσον αφορά στον τρόπο διοίκησης».
Ο Δήμαρχος τόνισε πως το Μέγαρο Χορού πιστοποιήθηκε και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απευθύνει χαιρετισμό και, ακολούθως, να εγκαινιάσει το Μέγαρο Χορού.

«ΚΟΣΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»

9


Η ΑΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με σύντομη δήλωσή του, εξέφρασε ικανοποίηση και βαθιά συγκίνηση για την ολοκλήρωση του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, επισημαίνοντας πως «είναι μία προσπάθεια πολλών Δημάρχων, πολλών Κυβερνήσεων και αυτό δείχνει κάτι: μόνο μέσα από τη συνέχεια των σημαντικών βημάτων που μπορούμε να κάνουμε, είναι δυνατόν να προχωρήσει τούτος ο τόπος, μέσα από την προσήλωση καθενός στο θετικό που αφήνει πίσω του ο προηγούμενος. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις δημιουργίας για το λαό μας και για το έθνος μας».
Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε το Μέγαρο Χορού «κόσμημα πολιτισμού», του οποίου οι πολυσχιδείς δραστηριότητες «θα συμβολίζουν εφεξής, και μάλιστα με τρόπο εμβληματικό, ότι η Καλαμάτα μας ήταν και θα είναι πάντα και κατ' εξοχήν πόλη του Πνεύματος, πόλη του Πολιτισμού, πόλη της Φιλίας, πόλη της Ειρήνης».

Ακολούθησε αποκάλυψη των αναμνηστικών πλακών και ξενάγηση στους χώρους του Μεγάρου.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

DSCN665Medium

Η κατασκευή του χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από Εθνικούς και Δημοτικούς πόρους, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού για παραστάσεις και εκδηλώσεις που διοργανώνονται κατά τη διάρκειά του, αλλά και καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας διαθέτει μια επιβλητική Κεντρική Σκηνή, συνολικού εμβαδού 1.200 τ.μ. και αίθουσα θεατών 650 θέσεων, μια μικρή αίθουσα 200 θέσεων (Στούντιο), δυο μεγάλες αίθουσες διδασκαλίας χορού, φουαγιέ στην είσοδο, καμαρίνια, κυλικείο, χώρους διοίκησης κι άλλους βοηθητικούς χώρους. Έχει φιλοξενήσει το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και το Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών, αλλά και άλλες καλλιτεχνικές ποιοτικές παραγωγές. Έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει θεατρικές παραστάσεις πρόζας και λυρικού θεάτρου, μεγάλου μεγέθους παραγωγές με υψηλές σκηνογραφικές και άλλες τεχνικές απαιτήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό και να λειτουργήσει ως Συνεδριακό Κέντρο. Στους χώρους του είναι δυνατόν να παρουσιαστούν όλων των ειδών πολιτιστικές εκδηλώσεις (όπερα με συνοδεία ορχήστρας, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές, διαλέξεις, ομιλίες, εκθέσεις κ.λπ.) Λειτούργησε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2013, στην πρεμιέρα του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν μόνον τρεις αίθουσες, οι οποίες λειτουργούν μ' αυτές τις - πολύ υψηλού επιπέδου - προδιαγραφές: η κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (αίθ. Αλεξάνδρα Τριάντη), η κεντρική αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (αίθ. Σταύρος Νιάρχος) και η κεντρική σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. Αυτό αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για την προσέλκυση διεθνών παραστάσεων, οι οποίες θα διαφημίσουν την Καλαμάτα.
Το Μέγαρο Χορού είναι ένα πολύ σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για την πόλη και για την προώθηση του πολιτισμού τα επόμενα χρόνια. Η Διοίκησή του θα ασκείται, στο πλαίσιο της Κ.Ε. «Φάρις», από καλλιτεχνικό διευθυντή που θα οριστεί ύστερα από πανελλήνια προκήρυξη. Στόχος του Δήμου Καλαμάτας είναι να αποτελέσει ένα Μέγαρο Τεχνών – «Φάρο Πολιτισμού» για ολόκληρη την Πελοπόννησο.

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech