Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Εκδήλωση ευαισθητοποίησης για τη βία κατά των γυναικών

Στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας πραγματοποίησε την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015 ενημερωτική ομιλία, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο, η οποία άρχισε στις 19.00.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό που απηύθυνε ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας και ακολούθησε ο χαιρετισμός της Γενικής Γραμματέως Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών, Φωτεινής Κούβελα.
Η Νίκη Καρτελιά, κοινωνιολόγος, παρουσίασε το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας, το οποίο λειτουργεί επί σχεδόν 2 χρόνια και παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής και νομικής υποστήριξης δωρεάν. Η πρώτη επαφή μπορεί να γίνει με επικοινωνία της ίδιας της γυναίκας, τηλεφωνικά ή αυτοπροσώπως. Το Κέντρο λειτουργεί με προγραμματισμένες συνεδρίες, που ορίζονται σε συνεργασία με τα στελέχη. Οι γυναίκες πρέπει να ξέρουν ότι κάθε συμβουλευόμενη αντιμετωπίζεται με απόλυτη εχεμύθεια και σεβασμό στη διαφύλαξη του απορρήτου των προσωπικών της πληροφοριών και στην εξασφάλιση της μη διαρροής τους. Επίσης, σε περίπτωση ανάγκης, μια γυναίκα μπορεί να καλεί στην 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900.
Η Αγάθη Αργυριάδη, ψυχολόγος, διασαφήνισε τα χαρακτηριστικά των κακοποιητικών διαπροσωπικών σχέσεων, καθώς και τις ψυχολογικές επιπτώσεις τους στα θύματα, εν προκειμένω στις γυναίκες. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ψυχολογική βία, η οποία δεν είναι χειροπιαστή, όπως η φυσική και είναι δύσκολο πολλές φορές να τη διακρίνουμε. Σκιαγράφησε το προφίλ του θύματος και του θύτη, ενώ περιέγραψε ορισμένες βασικές αρχές της ψυχολογικής αντιμετώπισης των περιστατικών.
Η Θεοδούλη - Ελένη Αδαμοπούλου, δικηγόρος και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, ανέλυσε το νόμο για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Είπε ότι ο συγκεκριμένος νόμος έχει σκοπό να προστατεύσει, πέραν των γυναικών, ευρύτερο κύκλο προσώπων (όπως τα παιδιά, τους υπερήλικες, τους ανήμπορους κ.ά.). Επίσης, «σκοπός του είναι να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας στη βάση των αρχών της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης και της αξιοπρέπειας του ατόμου, ώστε να ενισχυθεί η αρμονική συμβίωση των προσώπων στο πλαίσιο της οικογένειας».
Στην εκδήλωση μίλησε και ο Βασίλης Τσιγαρίδης, διοικητής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, με θέμα: «Ο ρόλος της Αστυνομίας στην αντιμετώπιση περιστατικών βίας κατά των γυναικών» και αναφέρθηκε σε τρία από τα περιστατικά που ο ίδιος έχει αντιμετωπίσει ως αστυνομικός.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας
Τηλ.: 27213- 60898, 60897, 60776
Φαξ: 27213- 60797

2_Medium.JPGd2ace3d9023ca873c0b033c331ef6833_XL.jpg

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech