Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Η επέτειος της 23ης Μαρτίου 1821 με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ένα διάλειμμα μερικών ωρών στο βροχερό καιρό, που από το πρωί της Παρασκευής 23 Μαρτίου 2018 επικρατούσε στην Καλαμάτα, επέτρεψε στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα να εορτάσει με λαμπρότητα την επέτειο της Απελευθέρωσής της από τον τουρκικό ζυγό, στις 23 Μαρτίου 1821. Με τη συμμετοχή χιλιάδων Καλαματιανών και επισκεπτών, πραγματοποιήθηκαν πανηγυρικά η δοξολογία στον ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων και η αναπαράσταση της Aπελευθέρωσης της Καλαμάτας.

«Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΑ ΥΠΑΡΞΙΑΚΗ»

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, τις εκδηλώσεις λάμπρυνε με την παρουσία του ο συμπατριώτης μας Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, που έγινε αντικείμενο θερμών εκδηλώσεων του κόσμου.
Μετά το πέρας των θρησκευτικών εκδηλώσεων και πριν την έναρξη της Αναπαράστασης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε τα εξής:
«Η «Προειδοποίησις εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς», το πρώτο πολιτικό και διπλωματικό έγγραφο των Επαναστατημένων Ελλήνων, το οποίο απηύθυνε από την Καλαμάτα την 23η Μαρτίου 1821 η Μεσσηνιακή Γερουσία, υπό την ηγεσία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, συνιστά Εθνική Παρακαταθήκη για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Παρακαταθήκη με τρεις, εμβληματικές, πτυχές.
Πτυχή πρώτη: Το Έθνος των Ελλήνων, ξεκινώντας από τα βάθη των αιώνων, έδωσε από την Αρεόπολη, την 17η Μαρτίου, από την Καλαμάτα την 23η Μαρτίου και, τέλος, από την Αγία Λαύρα την 25η Μαρτίου 1821, «σάρκα και οστά» και στο Νεότερο Ελληνικό Κράτος.
Πτυχή δεύτερη: Η «Προειδοποίησις εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς» της Μεσσηνιακής Γερουσίας ανέδειξε, ήδη από την αρχή της Εθνεγερσίας του 1821, ότι για εμάς, τους Έλληνες, η Ελευθερία είναι αξία, κυριολεκτικώς, υπαρξιακή. Με την έννοια ότι το Έθνος των Ελλήνων μένει σταθερά προσηλωμένο στην Ειρήνη και στην Φιλία με όλους τους λαούς, ιδίως δε με τους γείτονές του. Αλλά σε ό,τι αφορά την Ελευθερία του, δεν πρόκειται να κάνει οιασδήποτε μορφής εκπτώσεις κατά την υπεράσπιση των συνόρων, του εδάφους και της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πτυχή Τρίτη: Η «Προειδοποίησις εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς» της Μεσσηνιακής Γερουσίας απευθύνθηκε, πρωτίστως, στους Λαούς της Ευρώπης. Αποδεικνύοντας έτσι ότι εμείς, οι Έλληνες, είμαστε πάντα συνειδητοποιημένοι εκφραστές του Ευρωπαϊκού Οράματος. Και το Όραμα αυτό στοχεύει στην δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, το οποίο θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να φέρει σε πέρας την αποστολή της έναντι των Λαών της αλλά και έναντι της Ανθρωπότητας, υπερασπιζόμενη τις θεμελιώδεις αρχές της Ειρήνης, του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, κατ' εξοχήν δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.
Χρόνια πολλά».

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

DSC 0006 Medium

Το απόγευμα της Παρασκευής 23 Μαρτίου 2018, μπροστά στο ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας, ο Δήμαρχος παρέδωσε την επαναστατική Σημαία σε γυναίκες ενδεδυμένες με παραδοσιακές ενδυμασίες και ξεκίνησε η πομπή προς το Ηρώον της πλατείας 23ης Μαρτίου.

Τη σημαία συνόδευαν η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας και άγημα από το 9ο Σύνταγμα Πεζικού. Μέλη Πολιτιστικών Συλλόγων, που έφεραν εθνικές ενδυμασίες, υποδέχονταν την πομπή με χειροκροτήματα και πυροβολισμούς με αντίγραφα όπλων του 1821, καθ' όλη τη διαδρομή μέχρι την πλατεία.

Εκεί, πραγματοποιήθηκαν αφή του βωµού με τη Φλόγα, την οποία σκυταλοδρόμος μετέφερε από την Ιερά Μονή Βελανιδιάς, όπου συγκεντρώθηκαν οι οπλαρχηγοί για να απελευθερώσουν την Καλαμάτα και, ακολούθως, έγινε έπαρση της Σηµαίας της Επανάστασης.

ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

DSC 0026 Medium

Η Αυτού Εξοχότης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος έφθασε στις 15.35 και βάδισε χειροκροτούμενος μέχρι την πλατεία, όπου σταμάτησε μπροστά στην Πολεμική Σημαία.

DSC 0031 Medium

Ανακρούσθηκε ο Εθνικός Ύμνος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθεώρησε τα αγήματα του 9ου Συντάγματος Πεζικού και της 120 ΠΕΑ και ακολούθως τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος, ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης και ο Περιφερειάρχης.

DSC 0040 Medium

Στη δοξολογία που ακολούθησε στον Ιστορικό Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων, προέστη ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

DSC 0052 Medium

Κατόπιν, στο Ηρώον τελέσθηκε τρισάγιο στη μνήμη των Ηρώων του Εικοσιένα.

«ΝΑ ΕΝΤΡΥΦΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΄ΕΜΕΙΣ΄ ΤΟΥ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ»

DSC 0081 Medium

Τον πανηγυρικό της ηµέρας εξεφώνησε ο Δρ. Βασίλειος Ν. Χαντζής, Γενικός Γραμματέας του Δήμου Καλαμάτας, λέγοντας τα εξής:
«Εξοχότατε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, κύριε Παυλόπουλε,
Ηγείστε μιας χώρας που είναι μικρή στο χώρο, αλλά απροσμέτρητη στο χρόνο.
Είναι, όπως μας λέγει χαρακτηριστικά ο νομπελίστας Γεώργιος Σεφέρης, ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού, τη θάλασσα και το φως του ήλιου.
Γι' αυτόν τον αγώνα του λαού βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να θυμηθούμε, να τον τιμήσουμε, να εκφράσουμε το σεβασμό μας στους αγωνιστές και να γιορτάσουμε με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα, για μια ακόμη φορά, την Απελευθέρωση της πόλης μας, της πόλης της Καλαμάτας πριν από 197 χρόνια , στις 23 Μαρτίου 1821.
Χωρίς αμφιβολία , ο αγώνας αυτός, ο αγώνας υπέρ της Ελευθερίας, έχει την ουσία και τις διαστάσεις ενός θαύματος «Γιατί στο θαύμα και όχι στη λογική χρωστάει την ανάστασή του το γένος» όπως μας λέγει ο στρατηγός Μακρυγιάννης.
Εδώ, στον τόπο αυτό, ο Πετρόμπεης, ο Νικηταράς, ο Κολοκοτρώνης, ο Παπαφλέσσας, ο Αναγνωσταράς, ο Μητροπέτροβας, ο Καπετανάκης, ο Παπατσώνης, ο Κουμουνδουράκης, ο Μούρτζινος, μαζί και με άλλους οπλαρχηγούς και οπλίτες, εισήλθαν στην πόλη της Καλαμάτας και την απελευθέρωσαν.
Την απελευθέρωσαν μάλιστα αναίμακτα, αφού πρώτα είχαν εκπονήσει και υλοποιήσει, συνεργαζόμενοι με τους προεστούς της πόλης, αλλά και τους Φιλικούς που διέμεναν σ' αυτήν, μοναδικό στρατηγικό σχέδιο για την κατάληψή της.
Αιφνιδίασαν και εγκλώβισαν τους Τούρκους με τέτοιο τρόπο, που δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στο παραμικρό.
Πήραν την ευλογία της - διαχρονικά - τροφού του γένους μας, της Εκκλησίας μας, στους Αγίους Αποστόλους κατά ορισμένους , κατ' άλλους δε στον Άγιο Ιωάννη παρά τον ποταμό Νέδοντα. Ήσσονος σημασίας η ονομασία της εκκλησίας που συνήχθησαν, μεγίστης όμως το ότι ευλογήθηκαν σε εκκλησία, και απ' εδώ άναψαν τη σπίθα της λευτεριάς σ' όλη την Ελλάδα.
Στεκόμαστε ευλαβικά σ' αυτές τις ηρωικές μορφές, τους πρωτομάρτυρες της παλιγγενεσίας, από τις μεγαλύτερες πολιτικές και πολεμικές προσωπικότητες του τόπου μας και καυχώμεθα για το ήθος τους και για την άδολη αγάπη τους για την πατρίδα.
Οι περισσότεροι απ' αυτούς είτε θυσιάστηκαν στα πεδία των μαχών που ακολούθησαν, όπως ο Παπαφλέσσας στο Μανιάκι ή ο Αναγνωσταράς στη νήσο Σφακτηρία, είτε πέθαναν πάμπτωχοι όπως ο Μητροπέτροβας και ο Νικηταράς.
Ακόμα και κατά την διάρκεια της απελευθέρωσης της Καλαμάτας, παρόλη την πικρία τους για την αβάσταχτη σκλαβιά, έδειξαν τον πολιτισμό τους, την φιλανθρωπία τους αλλά και τις αρχές της Ορθόδοξης πίστεώς τους.
Ηχεί στα αυτιά μας ο λόγος του αρχιστρατήγου Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη προς τον Τούρκο διοικητή Αρναούτογλου: «Ημείς δεν είμαστε ωσάν εσάς, τύραννοι και διώκται της ανθρωπότητας, και μήτε θέλει καταδεχθώμεν να σας πειράξωμεν εις το παραμικρόν».
Επόμενη σημαντικότατη ενέργεια των Επαναστατών ήταν η διακήρυξη της Μεσσηνιακής Γερουσίας , δηλαδή της πρώτης Κυβέρνησης της Ελλάδος, προς τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς, την επομένη της κατάληψης της πόλης.
Αυτή η Διακήρυξη αποτελεί ένα κείμενο με λακωνική απλότητα, στο οποίο συγκεντρώθηκαν όλοι οι πόθοι και οι προσδοκίες του ξεσηκωμένου έθνους.
Οι γραμμές του είναι γεμάτες ζωντάνια και αλήθεια, αποτελώντας το πενταπόσταγμα των απελευθερωτικών ιδεών της εποχής εκείνης, όπως σχολιάζει ο ιστορικός Σπύρος Μελάς.
Αποτέλεσε μαζί με τη συμπληρωματική Προκήρυξη, η οποία απεστάλη δύο μήνες αργότερα, από την Μεσσηνιακή Γερουσία, προς το φιλελεύθερο Αμερικανικό έθνος, θεμέλιο λίθο του Φιλελληνικού Κινήματος.

Εξοχότατε Πρόεδρε,
Η απελευθέρωση της Καλαμάτας δεν έχει μόνο ιστορική και συναισθηματική αξία.
Αποτελεί παράδειγμα για όλους μας, για τον τρόπο που πρέπει να ενεργούμε και να πράττουμε, ειδικότερα σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.
Θα πρέπει να αναβαπτιστούμε στις αξίες και στα ιδανικά των προγόνων μας.
Άρχοντες και αρχόμενοι, θα πρέπει να εντρυφήσουμε στο «εμείς» του Μακρυγιάννη, στην στρατηγική των οπλαρχηγών της Καλαμάτας, στον πατριωτισμό τους και να μην επιτρέψουμε, όπως μας υπενθυμίζει ο ποιητής Κώστας Βάρναλης, σε κανέναν εγχώριο ή ξένο επίδοξο δυνάστη, να κάνει στάχτη έναν λαό που είναι αιώνια φλόγα.
Ευχαριστώ για την προσοχή σας».

DSC 0087 Medium

Ακολούθησαν:
• Προσκλητήριο Οπλαρχηγών
• Κατάθεση στεφάνου από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
• Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη µνήµη των Ηρώων του 1821
• Aνάκρουση του Eθνικού Ύµνου.

ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

DSC 0099 Medium

Κατόπιν, πραγματοποιήθηκε η αναπαράσταση της Απελευθέρωσης της Kαλαµάτας ενώπιον του Καλαματιανού Προέδρου της Δημοκρατίας και παρουσία του εκπροσώπου της Κυβέρνησης, Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας Φώτη Κουβέλη, της Εκπροσώπου της Βουλής Παναγιώτης Κοζομπόλη – Αμανατίδη, του Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, καθώς και αιρετών της Βουλής και της Αυτοδιοίκησης, μεταξύ άλλων. Συμμετείχαν εκατοντάδες μέλη Πολιτιστικών και Τοπικών Συλλόγων από την Καλαμάτα και απ' όλη τη Μεσσηνία, που έφεραν θαυμάσιες παραδοσιακές ενδυμασίες.

DSC 0123 Medium

Αμέσως μετά τον όρκο των Αρχηγών της Επανάστασης, αλλά και στη συνέχεια, όσοι κρατούσαν αντίγραφα παλαιών όπλων «βρόντησαν το καριοφίλι», δίδοντας μιαν ιδέα όσων συνέβησαν κατά την έναρξη της Επανάστασης.

Η ανάγνωση της «Προειδοποιήσεως εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς» θύμισε γιατί αγωνίσθηκαν οι πρόγονοί μας, προσφέροντας μήνυμα που είναι και σήμερα επίκαιρο.

DSC 0214 Medium

Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί, με κυρίαρχο τον Καλαματιανό, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και των λοιπών επισήμων, ενώ οι εκδηλώσεις έκλεισαν με παρέλαση µαθητών σχολείων, μελών Πολιτιστικών και Τοπικών Συλλόγων, οπλαρχηγών και μπουλουκιών, που όλοι έφεραν εθνικές ενδυμασίες, την οποία επισφράγισε η διέλευση έφιππων τμημάτων.

DSC 0208 Medium

Σημειώνεται ότι, για πρώτη φορά, έλαβαν μέρος στην παρέλαση με εντυπωσιακές ενδυμασίες η Μπαντίνα της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας και η Φιλαρμονική του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, ενώ την παρέλαση κάλυψε μουσικά η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.

ΕΠΑΙΝΟΙ ΔΡΟΜΟΥ ΘΥΣΙΑΣ

DSC 0324 Medium

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για την απελευθέρωση της Καλαμάτας από τον τουρκικό ζυγό στις 23 Μαρτίου 1821, ο Δήμος Καλαμάτας τίμησε, στο ιστορικό Δημαρχείο, με χρηματικά έπαθλα και διπλώματα τους αθλητές, οι οποίοι πρώτευσαν στο Δρόμο Θυσίας στις 23 Μαρτίου 2017. Οι αθλητές ήσαν, κατά σειράν, οι εξής: Δημήτριος Μποσίνης, Νίκος – Θεόδωρος Αντωνόπουλος, Σταύρος Δημητρακόπουλος και Βασίλειος Σβαρνιάς. Τις επιδόσεις πραγματοποίησαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Καλαμάτας Σμήναρχος (Ι) Χρήστος Πεταλάς, ο Δήμαρχος Νικαίας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη και Πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής Γιώργος Ιωακειμίδης και οι Δήμαρχοι Πύλου – Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης και Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας.
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας, σε σύντομη προσφώνησή του, προέτρεψε «να πάρουμε παραδείγματα από τους προγόνους μας, να έχουμε θάρρος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, γιατί είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος που έρχεται εξ ανατολών και καθένας, ανάλογα με το αξίωμα που κατέχει, πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του».

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΘΕΙΣΑ
ΜΟΝΗ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο γεγονός που τιμά ο Δρόμος Θυσίας, δηλαδή την κάθοδο μιας μεγάλης ομάδας επαναστατημένων Ελλήνων στην Καλαμάτα, στις 23 Μαρτίου 1821, από την Ιερά Μονή Βελανιδιάς. Ευχαρίστησε δε τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, επειδή η Περιφέρεια έδωσε, μέσω ΕΣΠΑ, τους αναγκαίους πόρους, με αποτέλεσμα στις 15 Απριλίου 2018 να γίνουν τα εγκαίνια της ανακαινισθέντος κτηριακού συγκροτήματος της Ιεράς Μονής Βελανιδιάς, η οποία είναι συνδεδεμένη με τους αγώνες του Έθνους και δη με την Απελευθέρωση της Καλαμάτας. Τόνισε δε ότι όλα τα Μοναστήρια (π.χ. Μαρδάκι, Δήμιοβα) ήταν τα στρατηγεία του Αγώνα.

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech