Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Στον Νικήτα Αλιπράντη το βραβείο Φωτέα

Cannot find 2017/06/01-12196 subfolder inside /var/www/newsite/images/arthra/2017/06/01-12196/ folder.
Admiror Gallery: 5.2.0
Server OS:Apache/2.4.48 (Debian)
Client OS:Unknown
PHP:7.3.31-1~deb10u5

Η επιτροπή απονομής βραβείου δοκιμίου ελεύθερου στοχασμού εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα συνεδρίασε σε ολομέλεια σήμερα Πέμπτη 1η Ιουνίου 2017, στην Αθήνα. Την επιτροπή αποτελούν οι:

• Μαριάνος Καράσης, Συγγραφέας, Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρόεδρος και συντονιστής της επιτροπής
• Διονύσιος Μαγκλιβέρας, Συγγραφέας, Νομικός
• Νικόλαος Μηλιώνης, Συγγραφέας, Επίκουρος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Σύμβουλος Ελεγκτικού Συνεδρίου
• Γεώργιος Ανδρειωμένος, Συγγραφέας, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
• Παναγιώτης Νίκας, Δήμαρχος Καλαμάτας.
Για το φετινό βραβείο Φωτέα, η επιτροπή επέλεξε το βιβλίο «Ανελεύθερος ο 21ος αιώνας; - Ανατρεπτικές κοινωνιολογικές εξελίξεις με ιστορικές παραμέτρους», που έγραψε ο Νικήτας Αλιπράντης.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Νικήτας Αλιπράντης γεννήθηκε το 1941 στη Σπάρτη. Φοίτησε στο τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και εν συνεχεία στο τμήμα Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ίδιου Πανεπιστημίου. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Ανωτέρων Ευρωπαϊκών Σπουδών του Στρασβούργου και στη συνέχεια (1967-1970) στα Πανεπιστήμια της Κολωνίας και της Τυβίγγης. Είναι αριστούχος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, στο οποίο το 1988 εξελέγη τακτικός καθηγητής. Από το 2000 είναι ομότιμος καθηγητής του ίδιου Πανεπιστημίου. Παραμένει όμως μέλος του Εργαστηρίου Κοινωνικού Δικαίου και εξακολουθεί να διευθύνει διδακτορικές διατριβές.

Ο Νικήτας Αλιπράντης εξελέγη το 1982 καθηγητής και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο οποίο δίδαξε Εργασιακό Δίκαιο (Ελληνικό και Διεθνές), Δίκαιο Κοινωνικής Ασφάλειας και Κοινωνιολογία του Δικαίου. Με πρωτοβουλία του ιδρύθηκε στο πανεπιστήμιο αυτό το Εργαστήριο Συγκριτικού και Ευρωπαϊκού Εργασιακού Δικαίου. Από το 1996 μέχρι το 2008 ήταν ανεξάρτητος εμπειρογνώμων, μέλος (αντιπρόεδρος 2001-2006) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Με την ιδιότητα αυτή έχει μετάσχει σε διάφορες αποστολές σε Ευρωπαϊκά Κράτη οι οποίες απέβλεπαν στην επίλυση ζητημάτων συνδεομένων με την μη κύρωση ή την μη (ή ελλιπή) εφαρμογή διατάξεων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.
Με την ιδιότητα του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα έχει μετάσχει σε ερευνητικές επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το 2004 μετέχει στη γαλλογερμανική ομάδα πανεπιστημιακών που οργανώνει μεταπτυχιακά σεμινάρια κοινωνικών επιστημών σε αφρικανικές (υποσαχάριες) χώρες. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Εργασιακού Δικαίου. Είναι, επίσης, μέλος της ελληνικής και γαλλικής εταιρείας Δικαίου της Εργασίας και Κοινωνικής Ασφαλείας, της ελληνικής εταιρείας Διεθνούς Δικαίου, της γερμανικής εταιρείας Φιλοσοφίας Δικαίου και Κοινωνικής Φιλοσοφίας, της γερμανικής εταιρείας Κοινωνιολογίας του Δικαίου, της γαλλικής εταιρείας Συγκριτικής Νομοθεσίας κ.ά.
Έχει συγγράψει πλήθος μελετών σχετικών με την κλιμακωτή δομή του δικαίου, την κοινωνιολογική εξέταση των εξελίξεων στον χώρο των συλλογικών διαπραγματεύσεων στις δυτικοευρωπαϊκές χώρες, την εμπειρική έρευνα του φαινομένου της κατ' οίκον εργασίας και του βαθμού προστασίας αυτής και, γενικότερα, τη θεωρητική κοινωνιολογία και τη θεωρία του δικαίου. Έχει, επίσης, συγγράψει μελέτες για τις ατομικές και συλλογικές σχέσεις εργασίας, καθώς και τα ευρύτερα κοινωνικά δικαιώματα.

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech