Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

«Μουσικές του κόσμου» από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας

Ένας σημαντικός κύκλος εκδηλώσεων ξεκινά την προσεχή Κυριακή 1η Νοεμβρίου 2015, με τίτλο «Μουσικές του Κόσμου» και τον διοργανώνει το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, με βασικό χαρακτηριστικό την πολυσυλλεκτικότητα των μουσικών πολιτισμών και τεχνοτροπιών.

Τα είδη της μουσικής εκτείνονται από την τζαζ στη μουσική της Μεσογείου κι από τον γερμανικό ρομαντισμό στην μουσική της Λατινικής Αμερικής.
Μέχρι το τέλος του 2015, όπως ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου σήμερα, Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015, ο Πρόεδρος της ΚΕ «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας Θανάσης Ηλιόπουλος και ο Διευθυντής του Ωδείου Στάθης Γυφτάκης, έχουν προγραμματιστεί πέντε συναυλίες, με σκοπό την επαφή της Καλαμάτας με τους διαφορετικούς μουσικούς κόσμους και τις ποικίλες εκφάνσεις της μουσικής γλώσσας και δημιουργίας.

ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΣΤΑ ΠΕΡΥΣΙΝΑ ΕΠΙΠΕΔΑ

Ο κ. Ηλιόπουλος εξέφρασε ικανοποίηση για τις εγγραφές στις καλλιτεχνικές σχολές της ΚΕ «Φάρις», εξηγώντας ότι οι εγγραφές μέχρι στιγμής ανέρχονται σε 623 και αναλύονται σε 390 για το Ωδείο, 148, για το χορό και 85 για τα εικαστικά. Ο αριθμός των εγγραφέντων είναι σχεδόν ίδιος με πέρυσι στο Ωδείο και το χορό, ενώ παρουσιάζεται ελαφρά κάμψη στα εικαστικά. Ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε, όμως, πως οι εγγραφές στα εικαστικά είναι ένα μήνα πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες σχολές.

Ανέφερε, ακόμη, πως την προσεχή εβδομάδα θα εγκατασταθούν στις καλλιτεχνικές σχολές μηχανήματα POS για τη διενέργεια συναλλαγών με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, ώστε να είναι πιο εύκολη η καταβολή διδάκτρων στον καιρό των capital controls.

Η ΠΡΏΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 1η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Οι συναυλίες ξεκινούν την Κυριακή 1η Νοεμβρίου 2015, στις 21.00 (ακριβώς), με μια βραδιά τζαζ στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, με ελεύθερη είσοδο. Θα παίξει ένα "Jazz trio", με τους Γιώργο Μικρό στο πιάνο, Αναστάση Γούλιαρη στα τύμπανα και Αρίωνα Γυφτάκη στο μπάσο, που ασχολείται με τους χώρους της post mainstream εποχής της τζαζ και βασίζεται στον δημιουργικό διάλογο μεταξύ των μουσικών που το απαρτίζουν. Με επιρροές από σημαντικά πιάνο τρίο όπως των Michel Petrucciani, Hank Jones, Kenny Barron, το τρίο θα κάνει ένα αυτοσχεδιαστικό ταξίδι, βασισμένο στην εξωστρέφεια και την διαρκή αλληλεπίδραση.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ

Ο Αρίωνας Γυφτάκης γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1995. Σε ηλικία 7 χρονών άρχισε μαθήματα βιολιού στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας. Ύστερα από τέσσερα χρόνια, αφού σταμάτησε τις σπουδές του στο βιολί, ξεκίνησε ηλεκτρικό μπάσο με καθηγητές τον Νίκο Τσότρα και αργότερα τον Χάρη Χαραλάμπους. Το ενδιαφέρον του όμως για την τζαζ τον οδήγησε στο κοντραμπάσο. Έτσι, σε ηλικία 14 χρονών ξεκίνησε τζαζ κοντραμπάσο και μαθήτευσε στο πλάι του Σύλβιου Σύρρου, με τον οποίο σπούδασε τζαζ αυτοσχεδιασμό, ατελιέ και τζαζ αρμονία. Παράλληλα, σπούδασε κλασσικό κοντραμπάσο με τον Τάκη Καπογιάννη για δυο χρόνια.
Το Μάιο του 2013, ύστερα από εξετάσεις, του ανακοινώθηκε ότι κέρδισε την Full Presidential Scholarship από το Berklee College Of Music. Εκεί παρακολούθησε μαθήματα με τους Hal Crook και Eddie Gomez.
Έχει συνεργαστεί με τους: Γιώργο Κοντραφούρη, Σπύρο Μάνεση, Γιάννη Παπαναστασίου, Γιώργο Μικρό, Βασίλη Ποδαρά, Ανδρέα Πολυζωγόπουλο, Daniel Rotem, Davis Whitfield, Αναστάση Γούλιαρη, και άλλους.
O Αναστάσης Γούλιαρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Ξεκίνησε να μαθαίνει drums στο Δημοτικό Ωδείο Περιστερίου, όπου μεγάλωσε. Την περίοδο 2000-2004 συνεργάζεται με το μουσικό group Άβατον. Μαθητής του Νίκου Σιδηροκαστρίτη στα drums. Μαθητής του Σύλβιου Σύρου στην jazz και τον αυτοσχεδιασμό. Έχει παρακολουθήσει ιδιαίτερα μαθήματα με τους Adam Nussbaum, Mark Guiliana και σε πιο σταθερή βάση με τον Billy Hart.
Έχει συνεργαστεί με τους Music Soup, τον Γιάννη Κωνσταντινίδη , τον Γιώργο Μικρό, τον Σπύρο Μάνεση, τον Αρίωνα Γυφτάκη, την Φένια Παπαδόδημα και πολλούς ακόμη μουσικούς της jazz σκηνής σε πιο περιοδική σχέση.
Ο Γιώργος Μικρός γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε τη μαθητεία του στη μουσική στο κλασικό τμήμα του Ωδείου Αθηνών και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα Ανώτερα Θεωρητικά με τον Ιωσήφ Παπαδάτο, στις τάξεις jazz πιάνου με τον Μάρκο Αλεξίου και στο τμήμα jazz & αυτοσχεδιασμού του Σύλβιου Σύρρου στο Athenaeum, όπου και διδάσκει από το 2006 μέχρι σήμερα jazz πιάνο, θεωρία, ακουστικά & workshop.
Στις δραστηριότητές του περιλαμβάνονται: σύνθεση μουσικής για ταινίες μικρού μήκους, συνοδεία σε φωνητικά εργαστήρια jazz αυτοσχεδιασμού και ρεπερτορίου, συνεργασία με big band & musical projects στο πλαίσιο πολιτιστικών εκδηλώσεων. Από το 1992 συμμετέχει σε jazz σχήματα όπως Μεσόγειος, Jazz4Fun, Buzz Sextet, Τρίτονο, Blue Faces, Wonderland, Black Cotton Doll, Microtrio (προσωπικό Jazz πιάνο τρίο).

ΟΙ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου, στην συναυλία με τίτλο «Οι εποχές των άλλων», το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας θα φιλοξενήσει τον Ανδρέα Καρακατσάνη, που συντροφιά με τον Αντώνη Κουφουδάκη θα παρουσιάσουν έργα σύγχρονης μουσικής για κιθάρα, από τη Λατινική Αμερική, τη Ρωσία και την Ελλάδα. Θα ακουστούν έργα των Manuel M. Ponce, Leo Brouwer, Astor Piazzolla, Γιώργου Κουμεντάκη, Sofia Gubaidulina και Valentyn Sylvestrov. Είσοδος ελεύθερη.

ΣΤΙΣ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΒΡΑΔΙΑ

Ακολουθεί μια ξεχωριστή βραδιά την Κυριακή 29 Νοεμβρίου, στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής. Με τίτλο «Στην ηχώ της Μεσογείου», οι Haig Yazdjian, Νίκος Παλαιολόγος και Βαγγέλης Καρίπης θα μυήσουν το κοινό στην ιδιαίτερη μουσική της Μεσογείου, που «παντρεύει» στοιχεία από όλους τους πολιτισμούς που έζησαν και ζουν στα παράλια αυτής της πλούσιας θάλασσας.
Είσοδος: 7 ευρώ και 5 ευρώ το μειωμένο εισιτήριο (φοιτητικό, μαθητικό, ανέργων).

ΣΤΙΣ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου και πάλι στο Δημοτικό Ωδείο, η Κατερίνα Παλαιολόγου, σοπράνο και ο Στάθης Γυφτάκης στο πιάνο, θα ταξιδέψουν τους ακροατές 150 χρόνια πίσω, μέσα από lied του γερμανικού ρομαντισμού, όπου κυριαρχούν οι μορφές των Schubert, Schumann, Brahms αλλά και κάποια σχετικά άγνωστα lied του Wagner.
Είσοδος ελεύθερη.

ΣΤΙΣ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Τέλος, το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου θα κλείσει το πρώτο μέρος του κύκλου με ένα κλασικό "Piano trio". Στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, η Γεωργία Τσολάκη στο βιολί, η Αριάδνη Πόλκα στο τσέλο και ο Χρήστος Μπορόβας στο πιάνο θα «καλοπιάσουν» το χειμώνα με τις «4 εποχές» του Astor Piazzola, αλλά και με διάσημα τρίο του Cesar Franck και του Sergei Rachmaninoff.
Eίσοδος ελεύθερη.


Χορηγοί: Οινοτράπεζα-tapas bar, μεζεδοπωλείον Κεντρικόν, Οινοπαντοπωλείον Χρυσομάλλη

Ο κύκλος θα συνεχιστεί και μετά τα Χριστούγεννα και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου, με συναυλίες που θα ανακοινωθούν προσεχώς.

afisa_synavlia_odeiou103_Medium.jpgsynenteyxh_kyklos_synavlion.JPG

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech