Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Επέτειος 23ης Μαρτίου 1821 με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Cannot find 2017/03/24-11702 subfolder inside /var/www/newsite/images/arthra/2017/03/24-11702/ folder.
Admiror Gallery: 5.2.0
Server OS:Apache/2.4.48 (Debian)
Client OS:Unknown
PHP:7.3.31-1~deb10u5

Με τη συμμετοχή χιλιάδων Καλαματιανών και επισκεπτών και με θαυμάσιο καιρό πραγματοποιήθηκαν με λαμπρότητα η δοξολογία στον ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων και η αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου 1821.

Παρών για τρίτη συνεχή χρονιά ο συμπατριώτης μας Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, που έγινε αντικείμενο θερμών εκδηλώσεων του κόσμου.
Μετά το πέρας των θρησκευτικών εκδηλώσεων και πριν την έναρξη της Αναπαράστασης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε τα εξής:
«Την 23η Μαρτίου 1821, εδώ στην Καλαμάτα, οι επαναστατημένοι Έλληνες, στο πλαίσιο της Μεσσηνιακής Γερουσίας, αποφασισμένοι και ενωμένοι, συνέβαλαν τα μέγιστα στην οργανωμένη έναρξη της Εθνεγερσίας του 1821, δυο μέρες αργότερα, ανήμερα του Ευαγγελισμού, στην Αγία Λαύρα, την 25η Μαρτίου.
Το μήνυμα αυτό και το δίδαγμα αυτό είναι δίδαγμα όλων των Ελλήνων σήμερα. Ενωμένοι και αποφασισμένοι θα αντιμετωπίσουμε τη βαθιά κρίση που μαστίζει τον τόπο και το λαό μας και η Ελλάδα θα αποκτήσει τη θέση που της αναλογεί και που της ταιριάζει.
Με αφορμή, όμως, τη σημερινή επέτειο και με τη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης για τα 60 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 25η Μαρτίου – και αυτή η σύμπτωση δεν είναι τυχαία – θα ήθελα να τονίσω τούτο: πρέπει να θυμόμαστε σήμερα ότι οι επαναστατημένοι Έλληνες της Μεσσηνιακής Γερουσίας την πρώτη τους έκκληση υπέρ του υπόδουλου Γένους και για την ελευθερία των Ελλήνων την έκαναν προς τους λαούς της Ευρώπης. Από τότε φαινόταν πόσο η Ελλάδα είναι προσηλωμένη με συνέπεια, αυταπάρνηση στο ευρωπαϊκό όραμα. Αυτή ακριβώς η συνέπειά μας, η προσήλωσή μας στην Ευρώπη, στο ευρωπαϊκό όραμα, μας δίνει και σήμερα, αυτές τις κρίσιμες ώρες για την ευρωπαϊκή μας οικογένεια, το δικαίωμα να διακηρύξουμε τούτο, urbi et orbi: Εμείς οι Έλληνες έχουμε αποφασίσει, οριστικά και αμετάκλητα, ότι ο δρόμος μας είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της. Κι όχι μόνο θα πορευτούμε αυτό το δρόμο, πράγμα που είναι απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου, αλλά θα πρωταγωνιστήσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτές τις κρίσιμες ώρες, έτσι ώστε μαζί με τους άλλους εταίρους μας να βοηθήσουμε προκειμένου η Ευρώπη να γυρίσει πάλι στις ρίζες της, να βρει το δρόμο της και, επομένως, να μπορέσει να εκπληρώσει τον παγκόσμιο προορισμό της. Χρόνια πολλά!».

 

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

1 Medium

Το απόγευμα της Πέμπτης 23 Μαρτίου 2017, μπροστά στο ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας, ο Δήμαρχος παρέδωσε την επαναστατική Σημαία σε γυναίκες ενδεδυμένες με παραδοσιακές ενδυμασίες και ξεκίνησε η πομπή προς το Ηρώον της πλατείας 23ης Μαρτίου.

Τη σημαία συνόδευαν η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας και άγημα από το 9ο Σύνταγμα Πεζικού και η πομπή έγινε δεκτή με χειροκροτήματα και πυροβολισμούς με αντίγραφα όπλων του 1821, τα οποία κρατούσαν μέλη Πολιτιστικών Συλλόγων που έφεραν εθνικές ενδυμασίες, καθ' όλη τη διαδρομή μέχρι την πλατεία.

Εκεί, πραγματοποιήθηκαν αφή του βωµού με τη Φλόγα, την οποία σκυταλοδρόμος μετέφερε από την Ιερά Μονή Βελανιδιάς, όπου συγκεντρώθηκαν οι οπλαρχηγοί για να απελευθερώσουν την Καλαμάτα και, ακολούθως, έγινε έπαρση της Σηµαίας της Επανάστασης.

 

ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

19 Medium

Η Αυτού Εξοχότης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος έφθασε στις 15.35 και βάδισε χειροκροτούμενος μέχρι την πλατεία, όπου σταμάτησε μπροστά στην Πολεμική Σημαία.

 

21 Medium

Ανακρούσθηκε ο Εθνικός Ύμνος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθεώρησε τα αγήματα του 9ου Συντάγματος Πεζικού και της 120 ΠΕΑ και ακολούθως τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος.

25 Medium

Στη δοξολογία που ακολούθησε στον Ιστορικό Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων, προέστη ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

 

ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

50 Medium

Κατόπιν, στο Ηρώον τελέσθηκε τρισάγιο στη μνήμη των Ηρώων του Εικοσιένα.

53 Medium

Τον πανηγυρικό της ηµέρας εξεφώνησε ο Καθηγητής Γεώργιος Ανδρειωμένος, Αναπληρωτής Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, λέγοντας τα εξής:

ΤΟ ΒΑΘΥΤΕΡΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΤΙΣ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

«Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Πολίτες της Καλαμάτας,

Σήμερα γιορτάζουμε, για μιαν ακόμη φορά, με τη δέουσα επισημότητα και λαμπρότητα, την απελευθέρωση της Καλαμάτας, στις 23 Μαρτίου του 1821, και μαζί το ουσιαστικό ξεκίνημα της Ελληνικής Παλιγγενεσίας στον Μοριά. Μπορεί ένοπλες επαναστατικές ενέργειες να είχαν εκδηλωθεί λίγο πρωτύτερα σε άλλα σημεία του οθωμανοκρατούμενου ελληνισμού, αλλά υπήρξαν μάλλον μεμονωμένα περιστατικά παρά συγκροτημένες μαζικές δράσεις. Γι' αυτό και δικαίως η πόλη των Καλαμών διεκδικεί τα πρωτεία στο οργανωμένο ξεκίνημα του επαναστατικού αγώνα στον ελλαδικό χώρο – και πάντως στην περιοχή της Πελοποννήσου. Γιατί αυτό που συνέβη στην Καλαμάτα δύο ημέρες πριν από τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου στα 1821 δείχνει, πέρα από κάθε αμφισβήτηση, ότι η σπίθα της Επανάστασης δεν είχε απλώς ανάψει, είχε μετατραπεί σε δυνατή φλόγα που έμελλε να εξελιχθεί σε πυρκαγιά που θα συμπαρέσυρε κάθε γωνιά του τουρκοκρατούμενου ελλαδικού χώρου, θα κινούσε το ενδιαφέρον και τη συμπαράσταση των Φιλελλήνων, θα έβαζε το Ελληνικό Ζήτημα στην ατζέντα της διεθνούς διπλωματίας και θα κατέληγε, μέσα από πολλές στενωπούς και περιπέτειες, είναι αλήθεια, στη δημιουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, δέκα περίπου χρόνια αργότερα.
Οι προετοιμασίες για την απελευθέρωση της πόλης και το ξεκίνημα του Αγώνα είχαν, ως γνωστόν, ξεκινήσει με μεθοδικό τρόπο, μέρες πριν από την 23η Μαρτίου. Οι Μανιάτες, υπό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και τους τοπικούς καπεταναίους, με την παρουσία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη ανάμεσά τους, είχαν ήδη συγκεντρωθεί σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την Καλαμάτα. Από την άλλη, στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία συναντήθηκαν ο Αναγνωσταράς, ο Παπαφλέσσας, ο Νικηταράς και άλλοι Μεσσήνιοι οπλαρχηγοί. Παράλληλα, στην ύπαιθρο της Μεσσηνίας σχηματίζονταν κρυφά ομάδες πολεμιστών που θα ακολουθούσαν τον γενικότερο ξεσηκωμό.
Τα καθέκαστα από την κατάληψη και την απελευθέρωση της Καλαμάτας είναι, σε γενικές γραμμές, γνωστά και δεν θα είχε ιδιαίτερο νόημα να επαναληφθούν εδώ. Αυτό, ωστόσο, που θα άξιζε να γίνει, είναι, λαμβάνοντας υπόψη τη συγκυρία και τις ενέργειες των Ελλήνων οπλαρχηγών που εισήλθαν στην πόλη, να αναλογιστούμε αν μπορούν να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για όλους μας, σε σχέση με την ενεστώσα καθημερινότητα. Με τον τρόπο αυτό, κατά τη γνώμη του ομιλούντος, θα παραμείνει ενεργή και ζώσα η παρακαταθήκη των πρωταγωνιστών της περιόδου. Γιατί, πράγματι, πολλά θα είχαμε να διδαχθούμε από τον τρόπο με τον οποίο έδρασαν οι Έλληνες της Πελοποννήσου κατά τις ημέρες εκείνες.
Πρώτ' απ' όλα, οι επαναστάτες κινήθηκαν με μεθοδικότητα και συντονισμένα. Είχαν οργανωθεί στρατιωτικά και εισήλθαν στην πόλη με σχέδιο και προδιαγεγραμμένους στόχους. Δεν προέβησαν σε εκτεταμένες ενέργειες καταστροφής ή αρπαγής περιουσιών, καθώς και αντεκδίκησης, παρασυρμένοι, ενδεχομένως, από τη συσσωρευμένη οργή αιώνων, αλλά επέλεξαν να κρατήσουν τον τουρκικό πληθυσμό της πόλης υπό αιχμαλωσία, προκειμένου να ανταλλαγεί με συμπατριώτες τους που θα ήταν όμηροι των Οθωμανών σε άλλες περιοχές, όπως η Τρίπολη. Εν συνεχεία, φάνηκαν έτοιμοι να απευθυνθούν, άμεσα και χωρίς χρονοτριβή, όχι μόνο προς τους ομοεθνείς τους, αλλά και προς τις αυλές των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής, θέλοντας να τις παρακινήσουν να δουν με τη δέουσα προσοχή τα δίκαια αιτήματα των αγωνιζομένων. Στις ενέργειές τους πρυτάνευε ο μεμετρημένος ενθουσιασμός και ο άδολος πατριωτισμός και όχι το ίδιον συμφέρον – κάτι που στη συνέχεια διαπιστώθηκε σε άλλες περιστάσεις της επαναστατικής περιόδου και που έθεσε σε κίνδυνο την ίδια την Εξέγερση. Κοντολογίς, όλα έγιναν σε ένα κλίμα πρωτοφανούς σύμπνοιας και ομόνοιας, με πολιτικό ρεαλισμό και την απαραίτητη πολεμική πειθαρχία. Για όλους αυτούς τους λόγους, η στρατιωτική επιτυχία στην Καλαμάτα δεν ήταν πρόσκαιρη και η πόλη συνέχισε να παίζει κομβικό ρόλο σε όλη τη διάρκεια της Επανάστασης.
Με άλλα λόγια, οι πρωταγωνιστές των ημερών εκείνων μας διδάσκουν με το παράδειγμά τους μια σειρά από αναγκαίες ενέργειες στις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε και εμείς, ειδικά εντός της δύσκολης συγκυρίας που διανύουμε: η ενότητα του λαού και η εθνική ομοψυχία δεν είναι λόγος κενός ή ρητορικό κατασκεύασμα· είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ώθηση προς τα εμπρός. Η αποφυγή των υπερβολών και του κενού περιεχομένου ενθουσιασμού είναι η άλλη παρακαταθήκη που μας έχουν αφήσει οι πρωταγωνιστές των ημερών· με σύνεση, πραγματικό ενδιαφέρον για το κοινό καλό και πνεύμα ρεαλισμού, θα είμαστε σε θέση να εξασφαλίσουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Μα και σε όσους απευθυνόμαστε έξω από εμάς, πρέπει όχι μόνο να δείχνουμε, αλλά και να είμαστε, ενωμένοι και αποφασισμένοι· με υπομονή και επιμονή, με πνεύμα καλόπιστης μαχητικότητας, μακριά από μεγαλόστομες διακηρύξεις, οφείλουμε να εστιάζουμε στις πράξεις παρά στα λόγια.
Έτσι, επέτειοι σαν τη σημερινή θα τοποθετηθούν στις σωστές τους βάσεις και θα αποβούν εξόχως διδακτικές και χρήσιμες για όλους μας».

 

58 Medium


Ακολούθησαν:
• Προσκλητήριο Οπλαρχηγών
• Κατάθεση στεφάνου από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
• Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη µνήµη των Ηρώων του 1821
• Aνάκρουση του Eθνικού Ύµνου.

 

ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

66 Medium

Κατόπιν, πραγματοποιήθηκε η αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Kαλαµάτας ενώπιον του Καλαματιανού Προέδρου της Δημοκρατίας και παρουσία του εκπροσώπου της Κυβέρνησης, Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξανδρου Χαρίτση και του Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, μεταξύ άλλων. Συμμετείχαν εκατοντάδες μέλη Πολιτιστικών και Τοπικών Συλλόγων από την Καλαμάτα, απ' όλη τη Μεσσηνία αλλά και εκτός Νομού, που έφεραν θαυμάσιες παραδοσιακές ενδυμασίες.

 

85 Medium

Αμέσως μετά τον όρκο των Αρχηγών της Επανάστασης, αλλά και στη συνέχεια, όσοι κρατούσαν αντίγραφα παλαιών όπλων «βρόντησαν το καριοφίλι», δίδοντας μιαν ιδέα όσων συνέβησαν κατά την έναρξη της Επανάστασης.

Η ανάγνωση της «Προειδοποιήσεως εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς» θύμισε γιατί αγωνίσθηκαν οι πρόγονοί μας, προσφέροντας μήνυμα που είναι και σήμερα επίκαιρο.

188 Medium

Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί, με κυρίαρχο τον Καλαματιανό, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και των λοιπών επισήμων, ενώ οι εκδηλώσεις έκλεισαν με παρέλαση μελών Πολιτιστικών και Τοπικών Συλλόγων, µαθητών σχολείων, οπλαρχηγών και μπουλουκιών, που όλοι έφεραν εθνικές ενδυμασίες, την οποία επισφράγισε η διέλευση έφιππων τμημάτων.

 

 

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech