Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Με ευλάβεια προσκύνησε την Παναγία Υπαπαντή η Καλαμάτα

Χιλιάδες κατοίκων της Καλαμάτας και της περιοχής της αλλά και προσκυνητές από άλλες περιοχές που έφθασαν εδώ μαζικά, προσκύνησαν την Παναγία Υπαπαντή και παρακολούθησαν τη λιτάνευση της Ιερής Εικόνας, χθες Κυριακή 2 Φεβρουαρίου. Παρά το βροχερό καιρό, οι δρόμοι της Καλαμάτας απ’ όπου πέρασε το εικόνισμα με λιτανευτική πομπή ήταν γεμάτοι κόσμο, ο οποίος εναπέθεσε στη Θεομήτορα προβλήματα, ελπίδες και προσδοκίες, ζητώντας τη μεσιτεία της προς το Χριστό.

litaneia 4

Επίσης, πολύς κόσμος περίμενε στην ουρά προκειμένου να προσκυνήσει την Εικόνα στο Μητροπολιτικό και Καθεδρικό Ιερό Ναό της Υπαπαντής, είτε την παραμονή είτε ανήμερα την εορτή. Μάλιστα, δεκάδες ήταν τα τουριστικά λεωφορεία που μετέφεραν στην Καλαμάτα προσκυνητές, από την Αθήνα αλλά και από πολλές πόλεις της νότιας Ελλάδος.

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΛΕΤΕΣ ΜΕ ΠΛΕΙΑΔΑ ΑΡΧΙΕΡΕΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ

Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την παραμονή με Πολυαρχιερατικό Πανηγυρικό Εσπερινό και την κύρια ημέρα της εορτής τελέσθηκαν ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, με συμμετοχή πολλών προσκεκλημένων Αρχιερέων και άλλων κληρικών. Στον όρθρο και στην Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Νέας Σμύρνης Συμεών, Ρεθύμνης Ευγενίου, Ιλίου Αθηναγόρα, Ζακύνθου Διονυσίου, Χίου Μάρκου, Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσοστόμου, Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονος και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας Χρυσοστόμου.

upapanti

ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: Η ΠΙΣΤΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΦΘΕΙ – ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος ευχαρίστησε όσους προσήλθαν για τον εορτασμό της Πολιούχου και Προστάτιδας της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας, Παναγίας Υπαπαντής, τονίζοντας πως η πάνδημη συμμετοχή του λαού στις θρησκευτικές εκδηλώσεις αποδεικνύει ότι «η πίστη του λαού μας, παρόλες τις δοκιμασίες, δεν έχει καμφθεί, αλλά αντίθετα αυτός προστρέχει και προσβλέπει προς την Υπεραγία Θεοτόκο ως τη Μητέρα όλου του κόσμου, από την οποία αντλεί δύναμη, ελπίδα και παρηγορία». Ζήτησε δε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για «να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή μας» και προέτρεψε το λαό να απέχει από γεγονότα που οδηγούν σε οξύνσεις, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη ενότητας.

ΠΟΛΥΠΛΗΘΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στον εορτασμό ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ παρέστησαν και οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων Δικαιοσύνης Νικόλαος Κανελλόπουλος και Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας Γεώργιος Καλαντζής, καθώς και ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος. Παρέστησαν ακόμη, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Μεσσηνίας Ιωάννης Λαμπρόπουλος, Δημήτρης Σαμπαζιώτης, Δημήτρης Κουκούτσης, Τέρενς Κουΐκ (ως εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων), ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, ο ευρωβουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Νίκος Σαλαβράκος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, οι Δήμαρχοι Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, Πύλου – Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος, ο Υπαρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού Υποναύαρχος Παναγιώτης Παστουσέας και ο Αντιστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος, Επιθεωρητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νοτίου Ελλάδος, Χαράλαμπος Αφάλης.

upapanti 6 upapanti 7

upapanti 9 upapanti 2

ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΕΝΩΠΙΟΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΛΑΟΥ

Περί τις 10.45, η Ιερή Εικόνα εξήλθε του Ναού της Υπαπαντής και ξεκίνησε η λιτάνευσή της μέσω οδών του κέντρου της Καλαμάτας. Στη θρησκευτική πομπή μετείχαν άνθρωποι όλων των ηλικιών, ενώ χαρακτηριστική ήταν η συμμετοχή μικρών παιδιών, είτε με εκκλησιαστικές στολές τα αγόρια, είτε ως κανηφόρες τα κορίτσια, κρατώντας καλάθια με ροδοπέταλα για να ράνουν το εικόνισμα της Παναγίας με το Χριστό.

litaneia 5 litaneia 3

litaneia ppp 107

Ιδιαίτερη λαμπρότητα στην πομπή έδωσαν οι 8 Φιλαρμονικές που έλαβαν μέρος σ’ αυτήν παιανίζοντας θριαμβικά μαρς. Μετέσχον, πέραν της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας, Φιλαρμονικές του Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού, εκείνες της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και οι μπάντες των Δήμων Τρίπολης και Μεσσήνης.

litaneia 1 filarmonikes

filarmonikes 2 filarmonikes 6

filarmonikes 3 filarmonikes 5

Τις Φιλαρμονικές αυτές ιδιαιτέρως ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους ο Δήμαρχος, ενώ προς τιμήν τους παρετέθη από το Δήμο Καλαμάτας μικρή δεξίωση στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο μετά το πέρας της λιτανείας.

fil-pneu 31 fil-pneu 40

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: «ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ, ΣΕ ΠΝΕΥΜΑ ΟΜΟΨΥΧΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ»

upapanti 8

Η Ιερή Εικόνα επανήλθε στο Μητροπολιτικό και Καθεδρικό Ναό της Υπαπαντής όπου έγινε απόλυση της Θείας Λειτουργίας. Αμέσως μετά, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μοιραστήκαμε με τους πολίτες της Καλαμάτας την όμορφη, γεμάτη ευλάβεια γιορτή της Υπαπαντής, της προστάτιδος της πόλης της Καλαμάτας.

Από αυτή τη γωνιά της πατρίδας μας, στέλνουμε ένα μήνυμα αγάπης και αλληλεγγύης σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Αυτούς τους δύσκολους καιρούς πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, ώστε να σφυρηλατήσουμε την κοινωνική μας συνοχή και την εθνική μας ενότητα.

Μονάχα έτσι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα δύσκολα και να ανοίξουμε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον για την πατρίδα μας.

Με την ευλογία της Παναγίας, τη συλλογική μας προσπάθεια και σε πνεύμα ομοψυχίας και αλληλεγγύης, θα τα καταφέρουμε.

Η Ελλάδα σύντομα θα βρει και πάλι τον προσανατολισμό της και θα αναδειχθεί ως ένας ισχυρός παράγοντας και στην οικονομία και στην ευρύτερη περιοχή μας».

Π. ΝΙΚΑΣ: ΕΥΧΕΣ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΣΤΟ Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας ευχήθηκε «χρόνια πολλά σε όλους, την ευλογημένη για την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία σημερινή ημέρα». Προσέθεσε, δε, τα εξής: «Ευχαριστώ όλο τον κόσμο. Έχει πλημμυρίσει η πόλη της Καλαμάτας από κόσμο. Ιδιαιτέρως θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό μας, τον κ. Αβραμόπουλο, ο οποίος – όπως ξέρετε – αγαπάει ιδιαιτέρως την Καλαμάτα και με μία έννοια είναι και ευεργέτης της, γιατί χωρίς τον Υπουργό μας δε θα είχαμε το νέο Δημαρχείο».

Σημειώνεται ότι μετά τη λιτάνευση της Ιερής Εικόνας, ο Υπουργός Άμυνας είχε την ευκαιρία να δει από κοντά την αναπλασθείσα κεντρική πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου.

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech