Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Βιολογικός καθαρισμός: σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες αναβάθμισης και επέκτασης

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αναβάθμισης και επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού Καλαμάτας, κατόπιν συμβάσεως που υπεγράφη στις 9.7.2013, ύψους 4.179.700 € πλέον Φ.Π.Α., μεταξύ της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης Καλαμάτας και της αναδόχου εταιρείας «Μεσόγειος Α.Ε.». Ο συμβατικός χρόνος κατασκευής του έργου ανέρχεται σε 12 μήνες, περίοδος που ενδέχεται να παραταθεί λίγο λόγω των πολλών βροχοπτώσεων. Το έργο είχε δημοπρατηθεί στις 19.11.2012 με το σύστημα μελέτη – κατασκευή, η δε οριστική μελέτη του ολοκληρώθηκε από τον ανάδοχο.

Το έργο έχει ενταχθεί, κατόπιν αιτήματος της ΔΕΥΑΚ για χρηματοδότηση, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτικής Ελλάδος – Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων 2007-2013» από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με προϋπολογισμό 4.265.000 € πλέον ΦΠΑ. Η ΔΕΥΑΚ συμμετέχει – βάσει της συμβάσεως - με το ποσό των 413.518,64 €, το οποίο προέρχεται από ίδιους πόρους, για εργασίες που δεν είναι επιλέξιμες από το ΕΠ ΔΕΠΙΝ.

Όταν το έργο αυτό ολοκληρωθεί, θα βελτιωθεί σημαντικά η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού Καλαμάτας, με προφανείς τις ωφέλειες για το φυσικό περιβάλλον στην ξηρά και τη θάλασσα, για τους θαλάσσιους οργανισμούς, καθώς και για τον άνθρωπο. Επίσης, θα αυξηθεί η δυναμικότητα των εγκαταστάσεων από 80.000 ισοδύναμους κατοίκους σε 120.000 ισοδύναμους κατοίκους.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Μέσω του έργου αυτού, γίνεται επέκταση στις μονάδες οι οποίες είναι ανεπαρκείς και αντικατάσταση του εξοπλισμού ο οποίος έχει ξεπεράσει το όριο ζωής του. Επιπρόσθετα, αναβαθμίζεται η μονάδα αερόβιας χώνευσης (δεξαμενή αερισμού της εργολαβίας του 1984) και οι δεξαμενές πρωτοβάθμιας καθίζησης, ώστε το έργο να μπορεί να λειτουργήσει ως συμβατικό σύστημα με πρωτοβάθμια καθίζηση και αερόβια σταθεροποίηση της παραγόμενης πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας ιλύος και όχι ως σύστημα παρατεταμένου αερισμού όπως αναγκαστικά λειτουργεί σήμερα (χωρίς πρωτοβάθμια καθίζηση και χώνευση ιλύος) με δυναμικότητα επεξεργασίας 80.000 ισοδυνάμων κατοίκων.

Τα λύματα εισέρχονται στο αντλιοστάσιο αρχικής ανύψωσης και στο έργο που εκτελείται, περιλαμβάνεται η περιορισμένης έκτασης συντήρηση τόσο του δομικού μέρους όσο και του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.

Από το αντλιοστάσιο αρχικής ανύψωσης τα λύματα οδηγούνται διαδοχικά στις δυο νέες μονάδες εσχάρωσης. Η παλαιά εσχάρωση θα μετατραπεί σε μονάδα πρώτης βαθμίδας εσχάρωσης, θα γίνει αποξήλωση του εξοπλισμού και εγκατάσταση νέου. Στην μονάδα θα εγκατασταθούν επίσης τα θυροφράγματα απομόνωσης, κοχλίας μεταφοράς και συμπύκνωσης εσχαρισμάτων, οι κάδοι αποκομιδής και το σύστημα απόσμησης του κτηρίου. Κατάντη της πρώτης βαθμίδας εσχάρωσης κατασκευάζεται νέα μονάδας λεπτοεσχάρωσης.

ktirio-leptoesxarwsis

Αυτή θα εδρεύει σε νέο κτήριο επιφάνειας περίπου 100 τετρ. μέτρων, στο οποίο θα υπάρχουν δύο κανάλια πλάτους 0,80 μέτρων στα οποία θα εγκατασταθούν δύο αυτόματες λεπτοεσχάρες και ένα κανάλι παράκαμψης με χειροκαθαριζόμενη εσχάρα. Στην μονάδα θα εγκατασταθούν επίσης τα θυροφράγματα απομόνωσης, κοχλίας μεταφοράς και συμπύκνωσης εσχαρισμάτων, οι κάδοι αποκομιδής και το σύστημα απόσμησης του νέου κτιρίου.

Μετά την λεπτοεσχάρωση τα λύματα θα οδηγούνται στην νέα μονάδα μέτρησης παροχής και εξάμμωσης.

Για την τροφοδοσία των λυμάτων στις μονάδες επεξεργασίας κατάντη της εξάμμωσης-απολίπανσης, εκσυγχρονίζεται το υπάρχον αντλιοστάσιο ενδιάμεσης ανύψωσης, στο οποίο αντικαθίσταται όλος ο Η/Μ εξοπλισμός.

Τα αντλούμενα λύματα εξέρχονται από τους καταθλιπτικούς αγωγούς των αντλιών και καταλήγουν στο θάλαμο μερισμού του υφιστάμενου μεριστή παροχής των πρωτοβάθμιων καθιζήσεων. Από εκεί τα λύματα υπερχειλίζουν μέσω δύο ρυθμιζόμενων υπερχειλιστών σε κάθε πλευρά και έτσι ισοκατανέμονται εντός των δύο καναλιών, που οδηγούν στα δύο φρεάτια τροφοδοσίας των ανασκευασμένων δεξαμενών πρωτοβάθμιων καθιζήσεων.

Από τις δύο δεξαμενές πρωτοβάθμιας καθίζησης, τα λύματα οδηγούνται στις αντίστοιχες οξειδωτικές τάφρους, τύπου Carousel, στις οποίες διενεργείται η νιτροποίηση και απονιτροποίηση και η οξείδωση του οργανικού φορτίου.

deksameni-prwtovathmias-kathizisis

Από την έξοδο των δύο οξειδωτικών τάφρων το ανάμεικτο υγρό οδηγείται στην μονάδα τελικής καθίζησης όπου διαχωρίζεται η λάσπη από τα επεξεργασμένα λύματα. Υπάρχουν πέντε (5) δεξαμενές τελικής καθίζησης, τρεις στην 1η και δύο στην 2η γραμμή βιολογικής επεξεργασίας.

deksamenestelikis-kathizisis

Όλες οι δεξαμενές θα ανακατασκευαστούν και θα εκσυγχρονιστούν, καθώς θα αντικατασταθεί όλος ο Η/Μ εξοπλισμός με νέο από ανοξείδωτο ατσάλι και θα επισκευασθούν τα δομικά μέρη.

Από τις δεξαμενές τελικής καθίζησης τα διαυγασμένα λύματα οδηγούνται στην μονάδα απολύμανσης, που θα ανακατασκευαστεί και θα εγκατασταθεί νέος εξοπλισμός.

Από την χλωρίωση τα επεξεργασμένα λύματα οδηγούνται στο αντλιοστάσιο διάθεσης, το οποίο ανυψώνει τα λύματα στην αναρρυθμιστική δεξαμενή φόρτισης του υποθαλάσσιου αγωγού εκβολής.

Για την ανακυκλοφορία της ενεργού ιλύος, καθεμία από τις δύο γραμμές βιολογικής επεξεργασίας είναι εξοπλισμένη με αντλιοστάσιο ανακυκλοφορίας ιλύος. Αυτά θα συντηρηθούν.

Τόσο η πρωτοβάθμια όσο και η δευτεροβάθμια ιλύς θα οδηγούνται στην νέα μονάδα προπάχυνσης. Συγκεκριμένα, οδηγούνται σε νέα δεξαμενή ομογενοποίησης ιλύος η οποία θα έχει διαστάσεις 4,0 x 5,5 x 4,0 m με βάθος υγρού 3,50 m. Η δεξαμενή θα έχει σύστημα ανάδευσης και αερισμού, με υποβρύχιο αναδευτήρα και αντλία αερισμού.

Η νέα μονάδα προπάχυνσης εγκαθίσταται σε νέο διώροφο κτήριο, το οποίο θα αποτελεί ενιαίο δομικό σύνολο με την δεξαμενή ομογενοποίησης.

ktirio-propaxunsis

Στο ισόγειο θα εγκατασταθούν οι αντλίες τροφοδοσίας πάχυνσης, οι οποίες θα είναι θετικής εκτόπισης, θα αναρροφούν από τη δεξαμενή και θα τροφοδοτούν δύο μηχανικούς παχυντές. Στο κτήριο εγκαθίσταται και σύστημα παρασκευής και δοσομέτρησης πολυηλεκτρολύτη.

Για την αποθήκευση της πεπαχυσμένης ιλύος και την σταδιακή τροφοδότηση της μονάδας χώνευσης, ο ένας από τους υφιστάμενους παχυντές θα μετατραπεί σε δεξαμενή πεπαχυσμένης ιλύος. Για το σκοπό αυτό, ο υφιστάμενος εξοπλισμός θα αποξηλωθεί και θα εγκατασταθεί σύστημα αερισμού και ανάδευσης.

Η πεπαχυσμένη λάσπη θα αντλείται από τον πυθμένα της δεξαμενής και μέσω του αντλιοστασίου τροφοδοσίας της χώνευσης θα οδηγείται στην δεξαμενή αερόβιας χώνευσης.

Η μικτή πεπαχυσμένη ιλύς θα οδηγείται με συγκέντρωση περίπου 5% σε στερεά, στην υφιστάμενη δεξαμενή χώνευσης.

monada-xwneusis-ilyos monada-xwneusis-ilyos 1

monada-xwneusis-ilyos 2

Για την εν λόγω συγκέντρωση και όγκο της ιλύος, η δεξαμενή επαρκεί (χρόνος παραμονής μεγαλύτερος των 20 ημερών) για την χώνευση της λάσπης. Ο εξοπλισμός αερισμού της δεξαμενής αποξηλώθηκε, αφού αφενός η δυναμικότητά του δεν επαρκούσε και αφετέρου είχε ξεπεράσει το όριο του χρόνου ζωής. Στη δεξαμενή εγκαθίσταται νέο σύστημα αερισμού αποτελούμενο από τρεις φυσητήρες δυναμικότητας 4.500 Nm3/h, εκ των οποίων ο ένας εφεδρικός και 1764 διαχυτών ελαστικής μεμβράνης μεσαίας φυσαλίδας.

Οι φυσητήρες εγκαθίστανται στο νέο κτήριο φυσητήρων χώνευσης, στο οποίο θα υπάρχει μηχανικός εξαερισμός και κατάλληλος ανυψωτικός μηχανισμός.

ktirio-fisitirwn ktirio-fisitirwn 1

Η χωνεμένη ιλύς θα αντλείται από το αντλιοστάσιο χωνεμένης ιλύος και θα οδηγείται στην δεξαμενή χωνεμένη ιλύος. Το αντλιοστάσιο θα μπει στην θέση του παλιού αντλιοστασίου, στο οποίο δεν υπάρχουν πλέον οι αντλίες και θα αποτελείται από δύο αντλίες θετικής εκτόπισης, εκ των οποίων η μία εφεδρική, παροχής 20 m3/h.

Ως δεξαμενή χωνεμένης ιλύος θα χρησιμοποιηθεί η υφιστάμενη δεύτερη δεξαμενή πάχυνσης. Θα πρέπει για το σκοπό αυτό να γίνουν οι απαραίτητες μετατροπές με αποξήλωση του υφιστάμενου εξοπλισμού και εγκατάσταση συστήματος αερισμού και ανάδευσης.

Από τη δεξαμενή χωνεμένης ιλύος η λάσπη θα οδηγείται στη μονάδα αφυδάτωσης. Λόγω της παλαιότητας και της κατάστασης του εγκατεστημένου εξοπλισμού θα αντικατασταθεί όλος με νέο. Για την στέγαση του εξοπλισμού θα χρησιμοποιηθεί το υφιστάμενο κτήριο, το οποίο θα πρέπει να συντηρηθεί και να ενισχυθεί ο φέρων οργανισμός.

ktirio-afidatwsis

Η αποκομιδή της ιλύος θα γίνεται με δύο κοχλίες σε οχήματα αποκομιδής. Στο κτίριο θα εγκατασταθεί και σύστημα απόσμησης.

Στο βιολογικό καθαρισμό θα κατασκευασθεί νέα μονάδα υποδοχής και προεπεξεργασίας βοθρολυμάτων για την εξυπηρέτησης των γύρω περιοχών. Η μονάδα θα μπορεί να εξυπηρετήσει την εκκένωση δύο βυτιοφόρων ταυτόχρονα και θα διαθέτει δεξαμενή 400 κυβικών μέτρων.

Ο εξοπλισμός ολοκληρώνεται με την επέκταση της ηλεκτρικής εγκατάστασης, του συστήματος αυτοματισμού και την περιορισμένη συντήρηση των σιδηροκατασκευών λοιπών μονάδων (εσχαρωτά δάπεδα, λαμαρίνες, καπάκια, μεταλλικές κλίμακες και κιγκλιδώματα), την οποία θα καλύψει με ίδιους πόρους η ΔΕΥΑΚ.

Σημειώνεται πως ήδη η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού ελέγχεται ηλεκτρονικά μέσω υπολογιστή.

elegxos-me-upologisti elegxos-me-upologisti 1

 

ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΑΚ


Σήμερα ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος, κατόπιν διαγωνισμού, για το έργο διαχείρισης λυμάτων στον Άγιο Φλώρο.

Επίσης, επίκειται η δημοπράτηση στις 11 Μαρτίου έργου ύδρευσης στο Πελεκητό και στις 18 του μήνα αντίστοιχου έργου στο Ελαιοχώρι.

Τέλος, την 1η Απριλίου θα δημοπρατηθεί η αντικατάσταση του αγωγού ομβρίων στην περιοχή βορείως της οδού Μπουλούκου, στην Καλαμάτα. 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech