Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Προκηρύξεις - Διαγωνισμοί

Κατάλληλη η Μπιρμπίτα για τη μετεγκατάσταση αθιγγάνων, υπό προϋποθέσεις

Η αρμόδια (προβλεπόμενη στο άρθρο 2 της υπ’ αριθμ. ΓΠ23641/3-7-2003 ΚΥΑ (ΦΕΚ 973, τ. Β΄) για την καταλληλότητα της Μπιρμπίτας Επιτροπή, συνεδρίασε στις 20 Μαρτίου 2015 και εξέδωσε απόφαση, με την οποία θεωρεί το χώρο της Μπιρμπίτας κατάλληλο για τη μετεγκατάσταση των αθιγγάνων της Αγίας Τριάδος, αφού τοποθετηθούν οικίσκοι και γίνουν επισκευές, κατά μείζονα λόγο.
Συγκεκριμένα, αναφέρονται στο πρακτικό της Επιτροπής – μεταξύ άλλων – τα εξής:
 
«Κατόπιν των ανωτέρω και προκειμένου ο χώρος της ΜΠΙΡΜΠΙΤΑ να διαμορφωθεί ώστε να καταστεί κατάλληλος για την μετεγκατάσταση των Ρομά της Αγ. Τριάδας, με γνώμονα την υγιεινή και αποδεκτή ανθρώπινη διαβίωση, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και δεδομένου ότι είχε στο παρελθόν χαρακτηρισθεί ως χώρος κατάλληλος για τη μεταστέγαση των Ρομά, η Επιτροπή προτείνει τις κάτωθι ενέργειες:
 
• Τοποθέτηση κατάλληλων οικίσκων
• Ανακαίνιση των κοινόχρηστων εγκαταστάσεων χώρων υγιεινής και πλύσεως ιματισμού
• Έργα συντήρησης του ηλεκτροφωτισμού της κατασκήνωσης και της ηλεκτροδότησης με παροχές για ατομικές χρήσεις
• Έργα συντήρησης του εξωτερικού και εσωτερικού δικτύου ύδρευσης για την παροχή πόσιμου νερού (θεωρούμε σκόπιμη από κοινωνικής άποψης τις ατομικές παροχές ύδρευσης)
• Έργα συντήρησης του δικτύου αποχέτευσης λυμάτων και διευθέτησης των ομβρίων υδάτων
• Περίφραξη του χώρου όπου η ιδιοκτησία γειτνιάζει με αποστραγγιστικές τάφρους και το ρέμα Λιγδού
• Τοποθέτηση επαρκών κάδων συλλογής απορριμμάτων και εξασφάλιση μέσων αποκομιδής αυτών
• Καθαρισμός και αποψίλωση του περιβάλλοντος χώρου
• Αναθεώρηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, καθόσον η αρχική ΑΕΠΟ (αρ. πρ. 7602/2541/21-07-2006) έχει λήξει.
 
Τέλος, η Επιτροπή επισημαίνει την αναγκαιότητα
 
Α) επίβλεψης και αυστηρής εποπτείας της λειτουργίας του χώρου από το Δήμο Καλαμάτας, για να μην επαναληφθεί καταστροφή της κατασκήνωσης (άρθρο 4, παρ. 1 της αρ. ΓΠ23641/3-7-2003 ΚΥΑ) 
 
Β) σχεδιασμού για τη μακροπρόθεσμη, μόνιμη και χωρίς χαρακτηριστικά χωρικού ή κοινωνικού αποκλεισμού εγκατάσταση των Ρομά, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, η οργανωμένη κατασκήνωση της ΜΠΙΡΜΠΙΤΑ, αφορά προσωρινή εγκατάσταση των πλανοδίων».
 
Υπενθυμίζεται πως η Επιτροπή διατύπωσε εισήγηση στο Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στο πλαίσιο της διαδικασίας για τον καθορισμό των κατάλληλων χώρων για την προσωρινή εγκατάσταση των πλανοδίων, στα γεωγραφικά όρια του Νομού Μεσσηνίας.
Σημειώνεται πως απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να προχωρήσει η εγκατάσταση των αθιγγάνων στην Μπιρμπίτα, πέραν των άλλων προϋποθέσεων για τις οποίες έχει κάνει τις αναγκαίες ενέργειες ο Δήμος (λυόμενα, κονδύλια επισκευής, πρόγραμμα «Στέγαση και επανένταξη» κ. ά.) αποτελεί η πρόταση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία έχει εκφρασθεί με δύο πρόσφατες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, τις υπ’ αριθμ. 405/2013 και 443/2014, με τις οποίες προτάθηκε ως κατάλληλος χώρος για τη προσωρινή στέγαση των αθιγγάνων η περιοχή της Μπιρμπίτας του Δήμου Καλαμάτας.
 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech