Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Προκηρύξεις - Διαγωνισμοί

Ανακατασκευή κτηρίου ΑΣΟ Θουρίας για πολιτιστική χρήση

Στο πλαίσιο του έργου «Αναβάθμιση αποθηκών ΑΣΟ Θουρίας για πολιτιστική χρήση», εκτελείται ανακατασκευή του διώροφου κτηρίου του συγκροτήματος. Το έργο έχει προϋπολογισμό 73.800 ευρώ με το ΦΠΑ και ανάδοχος είναι η εταιρεία Εύκτιτος Τεχνική ΑΕ έναντι ποσού 70.110 ευρώ με το ΦΠΑ, δηλαδή με έκπτωση 5%. Η χρηματοδότηση προέρχεται από το πρόγραμμα LEADER.

Ο Δήμος Καλαμάτας θα προχωρήσει στην επισκευή και ανασυγκρότηση ολόκληρου του συγκροτήματος και υπάρχει σχεδιασμός για την αξιοποίησή του ως χώρου πολιτισμού και ανάπτυξης για όλη την περιοχή της Θουρίας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ

Δίπλα στις εγκαταστάσεις των αποθηκών ΑΣΟ της Θουρίας, μέσα σε κήπο, υπάρχει ένα διώροφο κτήριο. Κατά το παρελθόν, όταν οι αποθήκες λειτουργούσαν, η χρήση του κτηρίου ήταν σημαντική και εξειδικευμένη στην αλυσίδα της παραγωγής και μεταποίησης της σταφίδας. Στο ισόγειο του κτηρίου υπήρχε το χημείο, όπου γινόταν ο έλεγχος της παραγωγής της σταφίδας πριν από τη μεταποίησή της. Στον Α΄ όροφο ήταν η κατοικία του προϊσταμένου χημικού των αποθηκών ΑΣΟ της Θουρίας.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 1925, με Νομοθετικό Διάταγμα, ιδρύθηκε ο Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός, Νομικό Πρόσωπο εποπτευόμενο από το Ελληνικό Δημόσιο, με σκοπό την προστασία της καλλιέργειας και εμπορίας της κορινθιακής σταφίδας. Ο ΑΣΟ λειτούργησε μέχρι το 1997, όταν με Νόμο αποφασίσθηκε η διάλυσή του. Το 1928, κτίσθηκαν και λειτούργησαν οι αποθήκες του ΑΣΟ στη Θουρία και την ίδια εποχή λειτούργησε το κτήριο του χημείου.

Ο Δήμος Καλαμάτας, μέσω του προαναφερθέντος έργου, προχωρεί στην αποκατάσταση του κτηρίου του χημείου και στη μετατροπή του σε κτήριο χρήσιμο πολιτισμικά.

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Το κτήριο του χημείου είναι διώροφο, εμβαδίου 104,04 τετρ. μέτρων ανά όροφο. Ο φέρων οργανισμός του κτηρίου δεν παρουσιάζει μακροσκοπικά καμία βλάβη ή αστοχία. Επίσης, τα κατακόρυφα και τα οριζόντια φέροντα στοιχεία δεν παρουσιάζουν καμία ζημιά. Το ξύλινο ταβάνι του Α΄ ορόφου είναι άθικτο και αυτό αποδεικνύει ότι τα κεραμίδια δεν παρουσιάζουν ζημιές.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, καθαίρεση ενός τοίχου στον όροφο για δημιουργία αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, καθαίρεση των μικρών κουζινών του ορόφου και του ισογείου, καθαίρεση των τριών αποχωρητηρίων του κτηρίου, ανακατασκευή των καθαιρεθέντων επιχρισμάτων, κατασκευή νέας στρώσης σκυροδέματος βιομηχανικού δαπέδου επάνω στους υπάρχοντες διαδρόμους του περιβάλλοντος χώρου, κατασκευή ντουλαπών για τη φύλαξη των παραδοσιακών ενδυμασιών του Συλλόγου Κυριών της Θουρίας, πλήρης ανακατασκευή των κουζινών από ανοξείδωτα υλικά, νέα πλήρης υδραυλική εγκατάσταση και εγκατάσταση αποχέτευσης και των δύο ορόφων, νέα πλήρης ηλεκτρολογική εγκατάσταση και των δύο ορόφων, πλήρης ανακατασκευή του λουτρού, πλήρης ανακατασκευή του WC του ισογείου, κατασκευή υδρορροών, εγκατάσταση κλιματισμού, χρωματισμοί.

PC020498_Medium.JPGPC020499_Medium.JPGPC020500_Medium.JPGPC020506_Medium.JPG

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech