Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Προκηρύξεις - Διαγωνισμοί

Προσωρινός μειοδότης για τον ποδηλατόδρομο στο Νέδοντα μέχρι το λιμάνι

Κατά τη 2η επανάληψη, σήμερα Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016, της διενέργειας ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού, όσον αφορά στο έργο «Ανάπλαση ανατολικής όχθης του Νέδοντα από την οδό Κροντήρη έως μαρίνα», προϋπολογισμού 1.170.000 ευρώ με το ΦΠΑ, προσωρινός ανάδοχος αναδείχθηκε η κοινοπραξία Ολύμπιος ΑΤΕ – Τοπιοδομή ΕΠΕ, η οποία προσέφερε έκπτωση 58,32%. Τεύχη δημοπράτησης είχαν παραλάβει 56 εργολήπτες και προσφορές κατέθεσαν 19.

Η χρηματοδότηση προέρχεται από δάνειο που εξασφάλισε ο Δήμος Καλαμάτας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ

Η μελέτη προβλέπει ανάπλαση, με την παράλληλη κατασκευή νέου ποδηλατοδρόμου επί της ήδη μερικώς διαμορφωμένης ανατολικής ζώνης του ποταμού Νέδοντα.
Η ανάπλαση θα αναβαθμίσει έναν υπάρχοντα ζωτικό χώρο πρασίνου. που αγκαλιάζει δυτικά τον οικιστικό ιστό της πόλης, καθώς εκτείνεται καθ' όλο το μήκος της Καλαμάτας από βορρά προς νότο. Σκοπός της παρέμβασης είναι να προσφέρει τη δυνατότητα περιπάτου μέσα από ένα ευχάριστο, δροσερό, πράσινο περιβάλλον στο κέντρο της πόλης και να προστεθεί ως εναλλακτική δυνατότητα στο χώρο που μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως για περίπατο, εκείνον της οδού Ναυαρίνου.
Επιπροσθέτως, με τη δημιουργία του ποδηλατοδρόμου, που θα αποτελέσει ένα βασικό άξονα, θα ενισχυθεί το δίκτυο ποδηλατοδρόμων που σχεδιάζεται στην πόλη και θα συνδεθούν τα τμήματα και οι λειτουργίες της πόλης μέσα από τους βασικούς άξονες, με τον υπάρχοντα ποδηλατόδρομο.
Ταυτόχρονα, θα δημιουργηθεί ένας πρόσθετος πόλος έλξης αθλητικών δραστηριοτήτων με τένις, μπάσκετ, πινγκ-πονγκ, παιδικές χαρές και λοιπά.

Ο ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ

Προβλέπεται η κατασκευή ενός πεζοδρόμου – μονοπατιού, ο οποίος θα διέρχεται εντός του χώρου πρασίνου, θα έχει ως αρχή το σημείο αφετηρίας του ήδη κατασκευασθέντος παλιού ποδηλατοδρόμου (γέφυρα πλησίον Astron Electric) και ακολουθώντας πορεία παράλληλη με το νέο ποδηλατόδρομο και την όχθη του ποταμού Νέδοντα, θα τερματίζει στις εκβολές του. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί μία διαδρομή για βάδισμα και τζόγκινγκ μήκους 2 χιλιομέτρων περίπου και πλάτους 1,90 μ. μέσα από κατάφυτη περιοχή.
Επίσης, θα διαμορφωθεί το υφιστάμενο ημιτελές πεζοδρόμιο που παρεμβάλλεται μεταξύ του δρόμου και του υφισταμένου παλιού ποδηλατοδρόμου και θα γίνει διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, ενώ θα εγκατασταθεί και ο αναγκαίος ηλεκτροφωτισμός από την οδό Ξενοφώντος μέχρι την οδό Μακεδονίας.
Ακόμη, θα γίνουν εργασίες αναβάθμισης του πρασίνου, από την οδό Ξενοφώντος μέχρι τη μαρίνα Καλαμάτας, με εγκατάσταση αυτοματοποιημένου συστήματος άρδευσης, συμπληρωματικές φυτεύσεις και χλοοτάπητα.

Ο ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΣ

Θα πραγματοποιηθεί, επίσης, επέκταση του υπάρχοντος κεντρικού ποδηλατοδρόμου στην περιοχή του Νέδοντα και της μαρίνας. Πρόκειται για ένα νέο ποδηλατόδρομο μήκους 2.780 μέτρων και πλάτους 2 μέτρων, που αξιοποιεί το τμήμα του κατασκευασθέντος παλαιού ποδηλατοδρόμου κατά μήκος της οδού Νέδοντος και συνδέεται στο κέντρο της πόλης και στην Παραλία με τον υπάρχοντα κεντρικό ποδηλατόδρομο, αφού διασχίσει την περιοχή της μαρίνας.
Με τον κατασκευασθέντα ποδηλατόδρομο θα συνδέεται στην οδό Κροντήρη, θα διέρχεται επί της οδού Νέδοντος ανατολικά των υπαρχόντων χώρων στάθμευσης, θα συνεχίζει νότια των σιδηροδρομικών γραμμών, θα οδεύει επί της οδού Νέδοντος στη δυτική πλευρά της και διασχίζοντας εγκάρσια τις οδούς Μακεδονίας, Λυκούργου και Ευαγγελιστρίας, θα φθάνει έως την υπάρχουσα πλατεία δυτικά της μαρίνας. Στη συνέχεια, μέσω της οδού Σαλαμίνος (νότια πλευρά) θα οδηγείται στο λιμάνι. Ο νέος ποδηλατόδρομος θα φτάνει περίπου μέχρι το Jumbo και υπάρχει συνεννόηση με το Τελωνείο και το Λιμεναρχείο να συναρμοσθεί με τον υπάρχοντα ποδηλατόδρμο επί της οδού Ναυαρίνου, με αλλαγή της χάραξης από τη Μιαούλη μέχρι τη Ναυαρίνου.

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech