Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Προκηρύξεις - Διαγωνισμοί

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Με λαμπρότητα γιορτάσθηκε το Πάσχα στην Καλαμάτα – Σαϊτοπόλεμος ανήμερα την εορτή

Με λαμπρότητα επιτελέσθηκε στην Καλαμάτα η ανάμνηση του Θείου Πάθους κατά τη Μεγάλη Παρασκευή και εορτάσθηκαν η Ανάσταση του Ιησού Χριστού και το Πάσχα. Φυσικά, τηρήθηκαν όλα τα πατροπαράδοτα έθιμα και παραδόσεις, με τη συμβολή του Δήμου Καλαμάτας και της Κοινωφελούς Επιχείρησής του «Φάρις».

Τη Μεγάλη Παρασκευή, η Καλαμάτα πένθησε τον Ιησού, νεκρό κατά την ανθρώπινη φύση Του, τη σταυρική Του θυσία. Το βράδυ, τραγούδησε τη «ζωή εν τάφω», αφού το Σώμα του Ιησού είχε κατατεθεί στον Επιτάφιο και μεταφέρθηκε στις γειτονιές για να δώσει ευλογία στους ανθρώπους.

ep

Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου, μετά το «Δεύτε λάβετε φως», αντήχησε ο παιάνας της νίκης της Ζωής επί του θανάτου, το «Χριστός Ανέστη», σε όλους τους Ιερούς Ναούς του Δήμου Καλαμάτας.

anastasi 23

Επίκεντρο του εορτασμού, με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα, παρουσία του Δημάρχου και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, υπήρξε ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός της Υπαπαντής του Χριστού. Το «Χριστός Ανέστη» σε μεταγραφή ως μουσικό κομμάτι απέδωσε η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.

anastasi 4

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ – ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΣΕ 8 ΓΛΩΣΣΕΣ

Το πρωί της Κυριακής, στον Εσπερινό του Πάσχα, γνωστό με την ονομασία Αγάπη, διαβάσθηκε στο Ναό της Υπαπαντής σε 8 γλώσσες, στην ελληνική, τη λατινική, την αγγλική, την αραβική, την ισπανική, την τουρκική, την ιταλική και τη γαλλική, το Ευαγγέλιο που αναφέρεται στην πρώτη φορά κατά την οποία εμφανίσθηκε στους μαθητές Του ο Χριστός αναστημένος.

esperinos esperinos 1

Οι κληρικοί, οι αιρετοί, οι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και ο λαός, μετέβησαν με πομπή από το Επισκοπείο στο Ναό της Υπαπαντής, έχοντας στο κέντρο της παρατάξεως την Εικόνα της Αναστάσεως, ενώ προπορευόταν παιανίζοντας θριαμβικά μαρς η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.

ΣΑΪΤΟΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ

Το έθιμο του σαϊτοπόλεμου πραγματοποιήθηκε φέτος - για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια - στο κέντρο της Καλαμάτας, στο βόρειο πάρκινγκ του Νέδοντα, με μεγάλη συμμετοχή σαϊτολόγων και κοινού, Καλαματιανών και επισκεπτών.

saites 10

Οι ετοιμασίες των σαϊτολόγων είχαν ξεκινήσει από καιρό και το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, στο λημέρι τους κοντά στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη στην Αγορά, έφθασαν στο αποκορύφωμα. Υπό τους ήχους της τελετής της Αποκαθήλωσης που μεταδιδόταν από την Αθήνα μέσω ραδιοφώνου, οι πρωτεργάτες του εθίμου έκαναν τα γεμίσματα της σαΐτας.

saites  1

Σαΐτες έριξαν το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, στον Αβραμόγιαννη στη Ράχη, στη Φυτειά και σε άλλα σημεία της Καλαμάτας, μαζί με το κάψιμο του Ιούδα. Την τέχνη τους, όμως, την έδειξαν οι σαϊτολόγοι στο σαϊτοπόλεμο το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα, στο βόρειο πάρκινγκ του Νέδοντα, πλησίον της πλατείας Όθωνος.

saites  2

Λάμψεις και ήχοι, φωτιές και η χαρακτηριστική οσμή της σαΐτας που καίγεται, οι στροβιλιζόμενοι σαΐτολόγοι, όλα συνηγόρησαν υπέρ του χαρακτηρισμού «το ζεϊμπέκικο της φωτιάς».

saites 9

Ο Δήμαρχος καλωσόρισε το κοινό, απηύθυνε το «Χριστός Ανέστη» προς όλους και έδωσε Πασχαλινές ευχές. Επίσης, επέδωσε τιμητική πλακέτα στον Κούλη Ζησιμάτο, καπετάνιο του μπουλουκιού «Κρυφό Σχολειό» από τη Ράχη, για τη διαχρονική συμβολή του στην επιτέλεση του εθίμου.

ee saites 7

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech