Συνεδρίαση Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου για βροχές και χιόνια

στις .

Συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου, σήμερα Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 11.00 π.μ., με τα εξής θέματα στην ημερήσια διάταξη:

1. Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων
2. Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό περιόδου 2017-2018.
Συνοψίζοντας όσα συζητήθηκαν, ο Αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, που είναι αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας, ανέφερε ότι ο Δήμος Καλαμάτας, μέσω της ΔΕΥΑΚ και της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, πραγματοποιεί ή προετοιμάζει την έναρξη εργασιών όσον αφορά στα εξής αντιπλημμυρικά έργα:

ΑΠΟ ΘΟΥΡΙΑ ΕΩΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ergo-ombrivn-thouria-nosokomeio 2

Το πρώτο αντιπλημμυρικό έργο, από Θουρία έως Νοσοκομείο, βρίσκεται σε διαδικασία κατασκευής. Το έργο έχει τίτλο: «Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων οδού Αθηνών - Νέας Εισόδου στο τμήμα από Θουρία έως Νέδοντα ποταμό του Δήμου Καλαμάτας, Α΄ φάση, τμήμα από Θουρία έως Νοσοκομείο», με προϋπολογισμό 2.952.000 € με τον ΦΠΑ.

ΑΠΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΧΡΙ ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ

Το δεύτερο αντιπλημμυρικό έργο, από Νοσοκομείο έως Ασπρόχωμα, έχει δημοπρατηθεί και το αργότερο σε 1 μήνα υπογράφεται το συμφωνητικό. Το έργο ονομάζεται: «Κατασκευή δικτύων αποχέτευσης ομβρίων οδού Αθηνών-Νέας Εισόδου στο τμήμα Θουρία έως Νέδοντα Ποταμό - Β΄ φάση». Στο Δήμο Καλαμάτας έχει μεταβιβασθεί πίστωση ποσού 2.500.000 €, συμπεριλαμβανομένης της δαπάνης του Φ.Π.Α. για τη χρηματοδότηση του ως άνω έργου (προϋπολογισμός έργου: 3.100.000 ευρώ με το ΦΠΑ), η οποία επαρκεί σε συνδυασμό με την έκπτωση (54%) που έδωσε ο ανάδοχος.

ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΙΣΟΔΟ

Για τη διαχείριση ομβρίων στη Νέα Είσοδο εκτελείται έργο από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

ΑΠΟ ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ ΜΕΧΡΙ ΝΕΔΟΝΤΑ

Έχει εγκριθεί και δεσμευθεί πίστωση ποσού 2.000.000 ευρώ + Φ.Π.Α. για την κατασκευή και του τρίτου μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου, από Παναγίτσα έως Νέδοντα, με τίτλο «Κατασκευή συλλεκτήρα αγωγού ομβρίων οδού Σπάρτης», στην οδό προς Σπάρτη, που θα καλύψει το βόρειο τμήμα της Καλαμάτας και θα αποφορτίσει τα ρέματα που διατρέχουν την Καλαμάτα από βορρά προς νότο στην ανατολική πλευρά της κυρίως. Η δημοπράτησή του θα γίνει στις προσεχείς ημέρες.

ΑΓΩΓΟΣ ΑΠΟ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ
ΜΕΣΩ ΑΚΡΙΤΑ ΜΕΧΡΙ ΗΡΩΩΝ

Για το νέο αγωγό ομβρίων, ο οποίος από την Ευριπίδου και μέσω των οδών Ακρίτα και Ναυαρίνου θα οδηγεί τα νερά της βροχής στη θάλασσα, δίπλα από τον αγωγό ομβρίων της οδού Ηρώων, διεκδικείται ένταξη με τα χρήματα των εκπτώσεων από τα προηγούμενα έργα.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΡΕΜΑΤΩΝ

1

Ο Αντιδήμαρχος ανέφερε, ακόμη, ότι η ΔΕΥΑΚ ολοκλήρωσε καθαρισμούς ρεμάτων και η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας εξακολουθεί να πραγματοποιεί τέτοιες παρεμβάσεις, ώστε να είναι καθαροί οι υδάτινοι αποδέκτες στην πόλη και στην περιφέρεια του Δήμου.
Επίσης, επισκέψεις έχουν γίνει σε όλα τα Τοπικά Διαμερίσματα και έχουν καταγραφεί όλα τα σχετικά ζητήματα, προς αντιμετώπισή τους.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ

Ο Δήμος Καλαμάτας διαθέτει 2,5 τόνους αλάτι για την αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων και θα αγοράσει άλλους 8. Επίσης, θα προμηθευθεί 2 αλατιέρες, οι οποίες προσαρμόζονται στα οχήματα 4x4 που διαθέτει, ώστε να διατηρεί ανοικτό το οδικό δίκτυο εντός των ορεινών Τοπικών Κοινοτήτων.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων και, μεταξύ άλλων, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων έκαναν παρατηρήσεις και επισημάνσεις, που θα ληφθούν υπόψη.

Την εισήγηση του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας για τη σύσκεψη του ΣΤΟ μπορείτε να δείτε εδώ.

sto-14-11-2017.JPG

Share

Social media

Διαύγεια

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

Τηλ: (+30) 27213 60700

Fax: (+30) 27213 60760

polites@kalamata.gr