Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Εγκαίνια αύριο 9/3 της έκθεσης με έργα ζωγραφικής Δασκαλάκη, Μαδένη, Ρόρρη

Ανοίγει αύριο, Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017, τις πύλες της, στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας, έκθεση έργων ζωγραφικής με τίτλο: «Όψεις πραγματικότητας», που περιλαμβάνει πίνακες σπουδαίων Ελλήνων παραστατικών ζωγράφων, των Στέφανου Δασκαλάκη, Μιχάλη Μαδένη και Γιώργου Ρόρρη. Η έκθεση αυτή θα διαρκέσει ένα μήνα, μέχρι τις 9 Απριλίου και τα έργα που θα παρουσιαστούν στο κοινό της Καλαμάτας, προέρχονται είτε από μουσεία είτε από Έλληνες συλλέκτες. Οι πίνακες αυτοί παραχωρήθηκαν ευγενώς από την Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, το Μουσείο Βορρέ, τη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών ,τους συλλέκτες Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα (Διευθύντρια Εθνικής Πινακοθήκης), το Σωτήρη Φέλιο και το Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία», το Θανάση Μιχαηλίδη, τους Γιώργο και Αλίνα Δημαράκη, προς τους οποίους ο Διευθυντής της Δημοτικής Πινακοθήκης Καλαμάτας, Παναγιώτης Λαμπρινίδης, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου. Επίσης, ευχαρίστησε το Δήμαρχο, διότι ασχολήθηκε προσωπικά με την εξεύρεση χρηματοδότησης για τη διενέργεια της έκθεσης, καθώς και την εταιρεία επικοινωνίας Wind, που είναι ο χορηγός εκτυπώσεων.

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΚΘΕΣΗ ΜΟΝΟ ΜΕ
ΕΡΓΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ

Ο κ. Λαμπρινίδης ανέφερε ότι είναι η πρώτη έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη αποκλειστικά με παραστατική τέχνη, τόνισε δε ότι υπήρξε πολύ καλή συνεργασία με τον επιμελητή της έκθεσης Νίκο Καλατζή, προκειμένου να συγκεντρωθούν τα έργα αυτά από μουσεία και συλλογές. Κατά το χρονικό διάστημα διάρκειας της έκθεσης (9/3 – 9/4) η λειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης Καλαμάτας θα είναι καθημερινή, πλην Κυριακής, ώστε να μπορέσει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος να θαυμάσει τα ζωγραφικά έργα που θα εκτίθενται. Το κοινό της Καλαμάτας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα εικαστικά, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι πάνω από 2.000 άτομα επισκέφθηκαν την αναδρομική έκθεση του Νίκου - Γαβριήλ Πεντζίκη στο πρόσφατο παρελθόν, επεσήμανε ο Διευθυντής της Πινακοθήκης του Δήμου Καλαμάτας.

ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟΙ ΖΩΓΡΑΦΟΙ

Ο Νίκος Καλατζής απηύθυνε ευχαριστίες προς τον κ. Λαμπρινίδη και το Δήμο Καλαμάτας για την πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης, τονίζοντας πως οι ζωγράφοι, των οποίων θα εκτεθούν τα έργα, είναι καταξιωμένοι, με ιστορία, έχουν διαμορφώσει το στυλ τους και έχουν με πάρα πολύ στέρεο τρόπο υπηρετήσει την παραστατική ζωγραφική. Πρόκειται για έναν τομέα της τέχνης που έχει μεγάλο κοινό, όσα καλλιτεχνικά ρεύματα κι αν πέρασαν.
Ο κ. Καλατζής επεσήμανε ότι και οι τρεις ζωγράφοι υπήρξαν στενοί φίλοι του αείμνηστου Παναγιώτη Τέτση, ενώ οι δύο εξ αυτών ήταν μαθητές του, τονίζοντας ότι ο ίδιος ο Τέτσης είχε ξεχωρίσει τη δουλειά και το χαρακτήρα τους.
Στην έκθεση, ανέφερε ο κ. Καλατζής, κυριαρχεί κατά κανόνα η ανθρώπινη μορφή, ιδίως γυναίκες, ενώ στα έργα του Μαδένη άντρες. Επίσης, περιλαμβάνονται και νεκρές φύσεις του Δασκαλάκη, όπου με έμμεσο τρόπο υπάρχει η ανθρώπινη παρουσία.
Στα εγκαίνια, που θα διεξαχθούν αύριο Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017 και ώρα 20.30, θα παραστούν οι ζωγράφοι και οι συλλέκτες.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΖΩΓΡΑΦΟΙ

O Στέφανος Δασκαλάκης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1952. Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ της Αθήνας, στο εργαστήριο του Γιώργου Μαυροΐδη (1970-1974) και συνέχισε τις σπουδές του στη Λυών και στο Παρίσι (1978-81), όπου παρακολούθησε το εργαστήριο του Leonardo Cremonini στην École Nationale Supérieure des Beaux-Αrts. Μαθήτευσε επίσης για ένα διάστημα κοντά στο Γιάννη Τσαρούχη.
Έχει πραγματοποιήσει αρκετές ατομικές εκθέσεις, κυρίως στην Ελλάδα, κι έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Η.Π.Α., κ.ά.). Ήταν μεταξύ των 17 νέων ζωγράφων που παρουσιάστηκαν το 1990 στην (ιστορική, πλέον) έκθεση Για ένα νέο Ουμανισμό, που επιμελήθηκε η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα στο Πολιτιστικό Κέντρο Espace des Esselieres του Villejuif, στο Παρίσι.
Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, στο Μουσείο Φρυσίρα, στην Πινακοθήκη Κουβουτσάκη και σε άλλες ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, στην Γαλλία και στο Βέλγιο. ει και εργάζεται στην Αθήνα.

Ο Μιχάλης Μαδένης γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1960. Αρχικά έκανε μαθήματα ζωγραφικής στο εργαστήριο του Νίκου Στέφου και μετά σπούδασε στην ΑΣΚΤ της Αθήνας (1985-1990, με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, με δασκάλους τους Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη και Παναγιώτη Τέτση. Αποφοίτησε με διάκριση. Το 1991 βρίσκεται στην Ολλανδία όπου με υποτροφίες από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και από το Ολλανδικό κράτος συνέχισε τις σπουδές του στη Vrije Accademie voor Beeldende Kunsten της Χάγης και στη Rijksakademie του Άμστερνταμ, από την οποία αποφοίτησε το 1994.
Το 1992 παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα (Νέες Μορφές) και το 1994 επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα.
Έχει παρουσιάσει το καλλιτεχνικό του έργο του σε πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, και συμμετείχε σε αρκετές ομαδικές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ολλανδία, Κίνα, Γερμανία, Τουρκία, Αίγυπτο).
Από το 2003 εργάζεται στην Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, στον τομέα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και στο παιδικό εργαστήρι.

Ο Γιώργος Ρόρρης γεννήθηκε στον Κοσμά Κυνουρίας το 1963. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με δασκάλους τον Παναγιώτη Τέτση και τον Γιάννη Βαλαβανίδη (1982-1987). Συνέχισε τις σπουδές του στην École Nationale Supérieure des Beaux-Arts στο Παρίσι με δάσκαλο τον Λεονάρντο Κρεμονίνι (1988-1991), με υποτροφίες του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αδερφών Π. Μπακαλά.
Συνεργάστηκε με το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Άποψη (1996–2002) και από το 2002 συνεργάζεται με την Ομάδα Τέχνης Σημείο, διδάσκοντας ζωγραφική.
Το 2001 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο «Νέος Ζωγράφος κάτω των 40 ετών» και το 2006 έλαβε τιμητική διάκριση για το σύνολο του έργου του από το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης».
Έχει παρουσιάσει περιορισμένο αριθμό ατομικών εκθέσεων, κυρίως στην Αθήνα, με σταθερή συνεργασία με την Αίθουσα Τέχνης Μέδουσα, αλλά και στο Παρίσι (1996) και στη Νέα Υόρκη (2004). Συμμετείχε στην έκθεση Για ένα νέο Ουμανισμό, που επιμελήθηκε η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα στο Espace des Esselieres του Villejuif, στο Παρίσι το 1990 και σε πολλές άλλες ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς διοργανώσεις, σε Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Η.Π.Α., κ.α. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Τα εγκαίνια αυτής της ξεχωριστής έκθεσης ζωγραφικής θα πραγματοποιηθούν αύριο Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017, στις 20.30, στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας, από το Δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα.

Επιμέλεια έκθεσης: Νίκος Καλατζής

Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Παναγιώτης Λαμπρινίδης

Διάρκεια: από 9/3 έως 9/4/2017

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, 10.00 έως 14.00
Πέμπτη, Παρασκευή, 16.00 έως 20.00
Σάββατο, 10.00-14.00

Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας «Α. Τάσσος»
Παπάζογλου 5, Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας
Τηλ.: 2721088991, 2721028864, 2721095611
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

DSCN0080_Medium.JPG

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech