Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε στις 19 Νοεμβρίου 2015

Συνήλθε την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015, στην 18η/2015 συνεδρίασή του, το ∆ηµοτικό Συµβούλιο Καλαµάτας και έλαβε αποφάσεις επί 33 θεμάτων, εκ των οποίων 2 εκτός ημερησίας διατάξεως και ενέκρινε 2 ψηφίσματα. Οι κυριότερες αποφάσεις που πήρε, είναι οι εξής:

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ/2016

Ψηφίσθηκε από το Δημοτικό Πρόγραμμα το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2016 με το οποίο προβλέπονται:

• Καθαριότητα: 77.500,00 €,
•Ηλεκτροφωτισμός (επεκτάσεις-κατασκευές-συντηρήσεις-βελτιώσεις-προμήθειες υλικών): 472.000,00€
•Υπηρεσία Τεχνικών Έργων (συντηρήσεις-κατασκευές-προμήθειες-μελέτες-επισκευές και συντηρήσεις σχολικών κτηρίων): 2.431.034,00€,
• Υπηρεσία Γεωτεχνικών (προμήθειες-συντηρήσεις-ειδικές διαχειρίσεις): 597.500,00€
• Υπηρεσία Πολεοδομίας (απαλλοτριώσεις-μελέτες): 489.546,52€
• Υπηρεσία Νεκροταφείου: 60.000,00€
Σύνολο Τεχνικού Προγράμματος/2016: 4.127.580,52€


Ο Δήμαρχος μιλώντας ανέφερε ότι είναι προφανές στην οικονομική κρίση οφείλεται η συρρίκνωση του Τεχνικού Προγράμματος, που χρηματοδοτείται κατά βάση από τον κρατικό προϋπολογισμό, οι Δημοτικοί Πόροι «πλήττονται» από τη διαχείριση των απορριμμάτων, το κράτος δεν καταβάλλει ούτε τα προγράμματα ΣΑΤΑ και ότι οι Δήμοι περιμένουν από το ΕΣΠΑ και την ενεργοποίηση του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων χρήματα για την κατασκευή έργων. Ο Δήμαρχος συμπλήρωσε: «Η εκτίμηση είναι ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2016 θα είναι τετραπλάσιου ύψους από αυτό τo οποίο προτείνεται να ψηφισθεί σήμερα και γενικά στο Τεχνικό Πρόγραμμα αποτυπώνεται η οικονομική κρίση, η οποία διατρέχει όλους τους φορείς της Κυβέρνησης και φυσικά την ελληνική κοινωνία».

ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΕΣΠΑ

Η παράταση προθεσμίας εκτέλεσης ΕΣΠΑ αποφασίσθηκε και αυτό οφείλεται στο μεγάλο διάστημα απραξίας λόγω μη πληρωμής εργολάβων για τους γνωστούς λόγους. Τα έργα αυτά είναι:
1. Ανάπλαση κοινόχρηστου χώρου πλατείας Ανάληψης
2. Ανέγερση 8ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας
3. Ανάπλαση τμήματος παραλιακής ζώνης Καλαμάτας -πλατεία Ανάστασης

anastash ergo espa

4. Αναβάθμιση αποθηκών ΑΣΟ Θουρίας για πολιτιστική χρήση
Σε κάθε περίπτωση ο Δήμαρχος δήλωσε ότι το σύνολο των έργων θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε:
Τη μονοδρόμηση τμήματος της οδού Επιφανίου Θεοδωρόπουλου από την οδό Ιεζεκιήλ Βελανιδιώτη με κατάλληλη σήμανση έως την οδό Αφροδίτης και με προτεινόμενη κίνηση των οχημάτων από δύση προς ανατολή.

thema 1 monodromisi epifaneiou

Την απαγόρευση στάθμευσης μεγάλων οχημάτων (φορτηγών, λεωφορείων, βυτίων, κ.λπ) στις οδούς Κυβέλου και Μαρπίσσης.

ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΟΔΟΥ ΨΑΡΩΝ

thema 5 dianoixi

Το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε την επίσπευση διαδικασιών για τη σύνταξη πράξης αναλογισμού, για τη διάνοιξη τμήματος της οδού Ψαρών, του Ρυμοτομικού Σχεδίου Καλαμάτας, από την οδό Αθανασίου Διάκου έως την οδό Καποδιστρίου, μεταξύ του Ο.Τ 505 και του Πάρκου του ΟΣΕ. Η κυκλοφορία στο ανωτέρω τμήμα πραγματοποιείται μέσω αδιαμόρφωτης οδού παραπλεύρως του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων και αποτελεί το μοναδικό αδιάνοικτο τμήμα της οδού Ψαρών.
Πρόκειται για έργο στρατηγικής σημασίας για την κυκλοφορία στην πόλη.

ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΟΤΟΠΩΝ ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ

paidikh xara

Ομόφωνα ψηφίσθηκε η προμήθεια οργάνων και απαραίτητου εξοπλισμού για την πιστοποίηση παιδότοπων Δήμου Καλαμάτας προϋπολογισμού 69.993,15 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ καθώς και η δημιουργία Παιδικής Χαράς στην οδό Ερρίκου Σλήμαν. Η περιοχή όπου θα κατασκευασθεί η παιδική χαρά είναι στα Γιαννιτσάνικα, νοτίως της οδού Λακωνικής και ο απαραίτητος εξοπλισμός θα τοποθετηθεί με τη διαδικασία της προμήθειας και τοποθέτησης από εταιρεία κατασκευής οργάνων μετά από δημόσιο ανοιχτό μειοδοτικό διαγωνισμό.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Xmas tree

Με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο Δήμος Καλαμάτας, σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση «ΦΑΡΙΣ», προγραμματίζει και φέτος την υλοποίηση ενός συνόλου εκδηλώσεων.
Οι εκδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται σε συνεργασία με φορείς και συλλόγους και με την υποστήριξη των επαγγελματιών της πόλης, αγκαλιάζουν κάθε δημιουργική προσπάθεια που υπάρχει στο Δήμο Καλαμάτας.
Με σκοπό τη δημιουργία εορταστικής ατμόσφαιρας, θα στολιστούν η πόλη και τα Τοπικά Διαμερίσματα και ο Δήμος Καλαμάτας θα προβεί σε μια σειρά εκδηλώσεων, ως εξής: Στην Κεντρική Πλατεία, στο Λιμάνι, στο Ιστορικό Κέντρο, στο Πνευματικό Κέντρο, στον Πεζόδρομο της Αριστομένους, στo ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ, ενώ οι Καλλιτεχνικές Σχολές της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», η Δημοτική Φιλαρμονική, πολιτιστικοί σύλλογοι, φορείς σε συνεργασία με την Κ.Ε. ΦΑΡΙΣ θα παρουσιάσουν έργα τους προσαρμοσμένα στο πνεύμα των Χριστουγέννων.
Ο Δήμος Καλαμάτας αναλαμβάνει απ' ευθείας την υλοποίηση δαπανών (ηχητική-φωτιστική κάλυψη και εκτυπώσεις) προϋπολογισμού 10.680,00€ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και η οργάνωση και προβολή των εκδηλώσεων ανατίθεται στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ», αντί του ποσού των 19.100,00€
Οι συνολικές δαπάνες, προϋπολογίζονται ότι θα ανέλθουν στο ποσό των 29.780,00€.

ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΑΝΕΙΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ

Με αυξημένη πλειοψηφία ψηφίσθηκε η έγκριση δανείου για αναχρηματοδότηση παλαιότερων δανείων ώστε να υπάρχει η άνεση χρηματοδότησης νέων έργων και η οικονομική διευκόλυνση του Δήμου. Η αναχρηματοδότηση των δανείων ως διαδικασία είναι πάγιο αίτημα των Δήμων, το οποίο έγινε αποδεκτό από την Κυβέρνηση, η οποία και διευκολύνει τη συγκεκριμένη διαδικασία μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΑΝΕΙΟΥ ΓΙΑ ΕΡΓΑ

Για δεύτερη φορά και με μεγάλη πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε συνομολόγηση δανείου ύψους: 5.337.425,00 € από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με αποκλειστικό σκοπό την εκτέλεση μιας σειράς έργων στην πόλη της Καλαμάτας.
Τα έργα αυτά είναι:
1) Αστική ανάπλαση ζώνης οδού Αριστομένους από οδό Ξενοφώντος μέχρι δημοτικό πάρκο
2) Ανάπλαση ανατολικής όχθης του Νέδοντα από οδό Κροντήρη έως Μαρίνα
3) Ανάπλαση της ανατολικής όχθης του ποταμού Άρι με δημιουργία πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου,
4) Επισκευή και διαρρύθμιση εγκαταστάσεων κτιρίου πρώην καρδιολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, για τη στέγαση υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας του Δήμου Καλαμάτας,
5) Κατασκευή δημοτικού χώρου αθλητικών δραστηριοτήτων στη θέση ΠΑΛΙΑΜΠΕΛΑ,
6) Εγκατάσταση χλοοτάπητα στο γήπεδο ποδοσφαίρου «πρώην Σφαγείων» και βελτίωση λοιπών εγκαταστάσεων,
Ο Δήμαρχος τόνισε ότι η επιλογή των έργων έγινε με κριτήριο τη μελετητική τους ωριμότητα. Επίσης ανέφερε ότι εάν κάποιο ενταχθεί σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ θα αφαιρεθεί από το δανειακό πρόγραμμα και θα προστεθεί κάτι άλλο με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και πως η εκτιμώμενη έκπτωση σε αυτά τα έργα θα είναι της τάξεως του 40% και πάνω με ανάλογη μείωση του ποσού του δανείου.

ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ

Τέλος το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε δύο ψηφίσματα με ευρύτατη πλειοψηφία.
Το πρώτο αναφέρεται στην παραχώρηση κατά χρήση του κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού Καλαμάτας από τον ΟΣΕ και ΓΑΙΟΣΕ στο Δήμο Καλαμάτας για τις ανάγκες της διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021 και το δεύτερο αφορά στην καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων από το ISIS στο Παρίσι που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech