Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Ενημέρωση σχετικά με τη γρίπη των πτηνών

Με έγγραφό της η Κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας εξαιτίας της εμφάνισης κρουσμάτων γρίπης των πτηνών σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. εφιστά την προσοχή των ιδιοκτητών εκμεταλλεύσεων εκτροφής πουλερικών να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα βιοασφάλειας.
Συγκεκριμένα:
- Να διατηρούν τα πουλερικά τους αποκλειστικά στους κλειστούς χώρους των εγκαταστάσεων τους, σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υδροβιότοπους.
- Να μεριμνούν ώστε οι εγκαταστάσεις τους να έχουν περίφραξη με απαγορευτικό εισόδου .
- Να εφαρμόζουν κατάλληλα συστήματα προστασίας των εκμεταλλεύσεών τους προκειμένου να αποτρέπεται η επαφή των εκτρεφόμενων με τα άγρια πτηνά με τη χρήση κατάλληλων δικτύων με μικρό άνοιγμα ή άλλων μέσων.
- Να διατηρούν χωριστά τις τυχόν εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες των εκμεταλλεύσεών τους από τα άλλα είδα πουλερικών.
- Να περιορίζουν τις μετακινήσεις πουλερικών, άλλων πτηνών, οχημάτων και ατόμων στο εσωτερικό και μεταξύ των εκμεταλλεύσεων.
- Να προστατεύουν τις εγκαταστάσεις παρασκευής ζωοτροφών τους καθώς και τα συστήματα παροχής τροφής και νερού από τυχόν προσεγγίσεις αγρίων πτηνών και άλλων ζώων (ποντίκια).
- Ειδικότερα απαγορεύεται η χρήση πόσιμου νερού για τα εκτρεφόμενα πουλερικά, όταν αυτό προέρχεται από εξωτερικές δεξαμενές στις οποίες υπάρχει πρόσβαση σε άγρια πτηνά.
- Είναι απαραίτητη η περισυλλογή τροφής που τυχόν διαφεύγει προς τα έδαφος κατά την διαδικασία μεταφοράς της από και προς τα σιλό.
- Να διαθέτουν σύστηματα απολύμανσης των εισερχόμενων και εξερχόμενων οχημάτων στις εισόδους των εκμεταλλεύσεων τους και λεκάνες απολύμανσης στις εισόδους των κτιρίων με απολυμαντικό υγρό που θα ανανεώνεται κάθε 24ωρο.
- Να εφαρμόζουν συστήματα έγκαιρης ανίχνευσης της γρίπης των πτηνών με την καθημερινή παρατήρηση και καταγραφή σε ειδικό βιβλίο ή μηχανογραφημένη εφαρμογή που θα διατηρούν, των παραμέτρων που αφορούν ημερήσια κατανάλωση τροφής και νερού, ημερήσια παραγωγή αυγών, θνησιμότητας, ύποπτα κλινικά συμπτώματα και να ενημερώνουν άμεσα την κτηνιατρική υπηρεσία όταν διαπιστώσουν οποιαδήποτε μεταβολή και ιδιαίτερα:
1. Πτώση της ημερήσιας κατανάλωσης τροφής και νερού μεγαλύτερη του 20%.
2. Πτώση της ημερήσιας παραγωγής αυγών μεγαλύτερης του 5% για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 2 ημερών.
3. Ποσοστό θνησιμότητας μεγαλύτερο του 3%σε μια εβδομάδα.
4. Τυχόν κλινικά συμπτώματα που παραπέμπουν σε γρίπη των πτηνών.

- Να εφοδιάζονται με άδεια διακίνησης από την αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία για κάθε διακίνηση πουλερικών από και προς την εκτροφή τους, η οποία θα χορηγείται εφόσον το όχημα είναι κατάλληλο για μεταφορά πουλερικών και υπάρχουν αποδεικτικά έγγραφα καθαρισμού και απολύμανσής του. Η απολύμανση των οχημάτων είναι απαραίτητη, πρέπει να γίνεται πριν κα μετά την φόρτωση με κατάλληλο για το σκοπό αυτό απολυμαντικό, ποσότητα του οποίου θα πρέπει να υπάρχει στο όχημα.
- Να μην διακινούν πουλερικά σε λαϊκές αγορές και ζωοπανηγύρεις.
- Να διακινούν τα πουλερικά σύμφωνα με τα σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία και συγκεκριμένα να προμηθεύονται υγειονομικά πιστοποιητικά, να γνωστοποιούν τις παραγγελίες (εκ των προτέρων ή εκ των υστέρων), η μεταφορά να γίνεται με κατάλληλο όχημα και με τήρηση των προστατευτικών μέτρων για την αποφυγή διασποράς κόπρου και πτερών, να εφαρμόζονται οι αναγκαίοι εμβολιασμοί (ψευδοπανώλη).

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech