Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Το Σάββατο 18 Μαρτίου οι Δρόμοι του Μπαρουτιού από τον Αλμυρό στο Μαρδάκι

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Βέργας, της Νέδουσας και των Αλαγονίων, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας, διοργανώνουν τους «Δρόμους του Μπαρουτιού», έναν αγώνα με τη μορφή ομαδικής σκυταλοδρομίας, από τον Αλμυρό της Βέργας μέχρι την Ιερά Μονή Μαρδακίου. Σκοπός των εκδηλώσεων, που θα συνοδεύσουν τους «Δρόμους του Μπαρουτιού», είναι να αναδειχθεί το ιστορικό γεγονός της εκφόρτωσης μπαρουτιού στον όρμο του Αλμυρού, λίγες ημέρες πριν την κήρυξη της Επανάστασης στην Καλαμάτα, που έγινε στις 23 Μαρτίου 1821. Το μπαρούτι μεταφέρθηκε στο Μαρδάκι Νέδουσας με ζώα, για να γίνει φυσέκια για τον Αγώνα. 
Οι εκδηλώσεις θα διεξαχθούν με τη συμμετοχή των Δρομέων Υγείας, του Ορειβατικού Συλλόγου, του Συλλόγου «Οι Αμφειείς» και των Συλλόγων Γυναικών Βλαχόπουλου και Χιλιοχωρίων, καθώς και του Μορφωτικού Συλλόγου Μεσσηνίας και του Συλλόγου Αγίας Τριάδας «Η Αργώ». 
 
ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Στο πλαίσιο των «Δρόμων του Μπαρουτιού», το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017 και ώρα 19.00, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στο Εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στον Αλμυρό Βέργας και κατόπιν στο ξενοδοχείο Messinian Bay.
Σημειώνεται ότι το μπαρούτι έφερε στα 1821, στον Αλμυρό, με το πλοίο του, ο Χριστόδουλος Μέξης, που καταγόταν από τον Πόρο. Για το λόγο αυτό, θα έλθει πολυμελής αντιπροσωπεία από το νησί αυτό, με επικεφαλής το Δήμαρχο Γιάννη Δημητριάδη, καθώς και Ποριώτες της Αθήνας.
Το βράδυ του Σαββάτου 18 Μαρτίου, λοιπόν, θα πραγματοποιηθεί τρισάγιο στη μνήμη των αγωνιστών, στο Ναΰδριο του Αγίου Νικολάου και θα ακολουθήσει ονοματοδοσία οδού του Αλμυρού προς τιμήν του Χριστόδουλου Μέξη. Κατόπιν, θα γίνει αναπαράσταση της μεταφοράς του μπαρουτιού, με τη συμμετοχή του Ιππικού Ομίλου Καλαμάτας.
Στη συνέχεια, η ιστορικός Μαρία Λιακάκη θα πραγματοποιήσει ομιλία σε αίθουσα του ξενοδοχείου Messinian Bay. Θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί και κεράσματα.
Το πρωί της Κυριακής 19 του μήνα, στις 6.00, θα ξεκινήσει σκυταλοδρομία με σαΐτα γεμάτη μπαρούτι, από τον Αλμυρό, με προορισμό την Ιερά Μονή Μαρδακίου στη Νέδουσα.
 
Σημειώνεται ότι ο εικονιζόμενος πίνακας, που αναπαριστά το ιστορικό γεγονός, είναι του Καλαματιανού ζωγράφου Σωτήρη Τζαμουράνη.
 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech